Expositie Daalderop in Tiels museum

In het Flipje- en Streekmuseum Tiel is een nieuwe tentoonstelling te zien. Het gaat om een groot aantal voorwerpen die zijn gemaakt in de Daalderopfabriek te Tiel. Tegenwoordig is dit een bedrijf dat merendeels apparatuur maakt, maar voorheen was het vooral een van de grote Tielse metaalbedrijven. Tot midden jaren ’80 was de Tielse metaalindustrie groot en heel lang profileerde de stad zich als ‘Tiel tinstad’.

In de Daalderopfabrieken werden veel metalen gebruiksvoorwerpen gemaakt. Sommige – zoals de dubbelwandige theepot – kan menigeen zich nog wel herinneren. Van andere voorwerpen is men zich vaak nauwelijks bewust geweest dat ze van Daalderop kwamen.

november 2013
Conservator Peter Schipper bij een deel van een nieuwe Daalderop schenking.

Het museum heeft dankzij de activiteiten van de vroegere conservator Peter Schipper een enorme collectie voorwerpen. Zijn opvolger Lisette le Blanc maakte er nu een mooie keuze uit. Daarbij was het een groot voordeel, dat de collectie niet alleen de voorwerpen bevat, maar ook de oude catalogi. Die zijn alleen al qua uitvoering leuk om te zien, maar men ziet ook de enorme keuze die er was. Bovendien is mooi te zien, hoe ook de vormgeving een belangrijke rol speelde. De ondertitel van de expositie is niet voor niets ‘Van Jugendstil tot heden’. De smaak van de tijd is weerspiegeld in de vorm van de voorwerpen.

Bij de opening op donderdag 16 maart waren er een dertigtal aanwezigen. Zij werden verwelkomd door museumdirecteur Jurriaan de Mol en conservator Lisette te Blanc. De hoofdrol was echter weggelegd door George Harteman die de opening mocht verrichten. Harteman vertelde hoe zijn vader ooit op de loonadministratie ging werken en hoe hij daardoor ging behoren tot een soort familie. Veel meer dan tegenwoordig zorgde namelijk het bedrijf ook voor het sociale leven van de werknemers. Men woonde in de wijken die kort na de Tweede Wereldoorlog in Tiel-Oost waren gebouwd voor de vele werknemers in de industrie. Daardoor had men vaak ook Daalderop mensen als naaste buren. Bovendien waren er de festiviteiten in het bedrijf. De eerste kennismaking met Sinterklaas onderging George Harteman dan ook bij een bedrijfsactiviteit.

Harteman Sr. was een vakbondsman in hart en nieren. Ook dat betekende sociale activiteiten met de bond. Vakantie in huisjes van de bond bijvoorbeeld. Zó kwam men eigenlijk nooit echt los van de Daalderopsfeer. George Harteman bewaart er duidelijk geen slechte herinneringen aan. Wél benadrukte hij hoe de jaren van zijn jeugd (de jaren ’50) zeker voor de vrouwen geen onverdeeld genoegen moeten zijn geweest. Zij moesten bij hun huwelijk ophouden met betaald werk en het was twijfelachtig, of hun rol in de huishouding daarvoor voldoende compensatie bood.

Het zou een thema kunnen zijn voor een andere expositie. Nu gaat het vooral om wat men tegenwoordig noemt ‘industrieel design’. Wel bleek uit enkele opmerkingen dat de expositie een mooie aanleiding zou kunnen zijn voor een reünie van Daalderop personeel. De ruimte is er groot genoeg voor en museumdirecteur De Mol leek er wel iets in te zien.

Video van de opening.

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights