Muziek in Tiel, een stukje Tielse muziekgeschiedenis

Jan Stavenuiter is docent drum- & slagwerk bij Zinder in Tiel, zijn roots liggen eveneens in Tiel, lees hoe hij ooit begonnen is

Jan Stavenuiter voor zijn ouderlijk huis Tolhuisstraat 16

Hij is geboren in Alkmaar maar al in 1962 op nog zeer jonge leeftijd verhuisd naar Tiel. Vooral de 50-plussers onder ons herinneren zich nog wel de automatiek van vader Stavenuiter aan de Tolhuisstraat. “Mijn vader was chef banketbakker, hij wilde iets voor zichzelf doen, dat werd Tiel dus. Hij bouwde de automatiek helemaal zelf. Het was een gouden greep. In die jaren werd namelijk de kermis gehouden op het Plein en op het Bleekveld. Wij zaten daar precies tussenin, alle kermisgangers kwamen bij ons langs, we hebben in die jaren goed geld verdiend.”

Trommeltje
Als jongetje kreeg Jan ooit een trommeltje en dat was het prille begin van zijn carrière. “Ik kom niet echt uit een muzikaal gezin maar had zelf wel aanleg. Mijn ome Frans was wel muzikant, hij heeft twee keer met de Blue Diamonds gespeeld. Hij zorgde ervoor dat ik in Amsterdam een drumstel kon kopen. Dat stond boven op onze zolder aan de Tolhuisstraat. Drumles bestond nog niet, ik heb mezelf leren spelen. Ik keek zo vaak mogelijk naar Toppop en bestudeerde dan de bewegingen van de drummers.” De Tolhuisstraat was een belangrijke plek voor hem. Het huis was geschikt om te drummen. “Met een grote zolder, ik bouwde er zelfs een podium op, met frietemmers met twee deuren daar bovenop! Ik ben veel dank verschuldigd aan onze toenmalige buren, geluid issolatie bestond nog niet, maar ik heb nooit klachten gehad.”

De Stoof
De bovenwoning van Jan’s familie aan de Tolhuisstraat grensde aan ‘Café de Stoof’. “Mijn slaapkamer grensde aan het café en zij draaiden iedere avond trouw en keihard ‘In the Air Tonight’ van Phill Collins. Daar komt een fantastische drumsolo in voor, ik zat rechtop in mijn bed!” Jan ging na de lagere school naar de RSG, het huidige Lingecollege. “Ik heb een geweldige middelbare schooltijd gehad. De scholieren met liefde voor muziek waren een hechte club. We vormden een heuse schoolband, Sachet Poubelle, samen met de gebroeders Van Toorn, Guido Valk, Henk-Jan Peterse en Kalien Blonden. We mochten repeteren in de kelder van het RSG, daar was een aparte ruimte. Ik heb mijn hele drumstel er in delen op de fiets naartoe gebracht”, zegt hij lachend.

Amateurbandjes

1985 de Spil

Ondertussen werd Jan steeds bekender in de Tielse muziekwereld. “De eerste bandjes hier waren allemaal Zuid-Molukse jongeren. Ze kwamen naar onze zolder om sessies te spelen, materiaal van bijvoorbeeld The Eagles.” Een muzieklegende in Tiel was ook ‘Jeugdcentrum De Spil’ onder leiding van Wil Snijders. “Een indrukwekkende man”, stelt Jan. “De spil stond bekend als een beetje een ‘enge plek’, er werd geblowd, ze waren tot 03.00 uur open. Het maakte ons niet uit, er waren fantastische oefenruimtes en bandjes kregen volop gelegenheid om er te spelen. Ik heb daar zelfs een paar keer met Hans Dulfer meegespeeld.”

Conservatorium
Aan de Grotebrugse Grintweg nummer 10, waar nu Kwebbels Kindermode gevestigd is zat vroeger Muziekhandel Van Meeteren. “Ik kwam daar vaak, van hun zoon, Corry, leerde ik noten lezen. Hij opperde ook het idee naar het conservatorium te gaan. Het was zomaar een idee.” Toentertijd waren er echter alleen maar mogelijkheden voor klassieke muziek. Ik studeerde het slagwerk van een klassiek orkest, melodisch, met allerlei ander slagwerk zoals de marimba en de vibrafoon. Mijn voorkeur ging echter wel uit naar de wat lichtere muziek.” Na het conservatorium vroeg directeur Karel Zwart van de Tielse Muziekschool hem als slagwerkdocent en thans is hij nog steeds drumleraar in Tiel, drie dagen in de week, in Zinder.

Muziekgeschiedenis

1993 2de Appelpop Tolhuisstraat
1992 1st Appelpop in de Tolhuisstraat

Jan Stavenuiter schreef muziekgeschiedenis in Tiel. “Ik deed in 1992 mee aan de allereerste versie van Appelpop, op een podium op de parkeerplaats van de Stoof in Tiel, vlak bij de automatiek. Er waren alleen lokale en regionale bandjes.” Het ‘muziekje na het fruitcorso’ trok in 1992 zo’n 300 bezoekers en is uitgegroeid tot het hedendaagse festival met meer dan 150.000 bezoekers.
“Mijn tijd was de tijd van Nederpop, ska, regae en DoeMaar. Ik speelde Nederpop met een band die KLUTZ heette, met allemaal Tielenaren, ik mocht de plaats innemen van Vic Latumahina. We speelden in voorprogramma’s van Doe Maar, samen met Tielenaren Hans Romeijn, Pieter Schoots, Harry de Boer en Ali Richter deden we als Klutz mee aan ‘’pop in je moers taal”. Het was een goede tijd, ik heb een goede keuze gemaakt en veel kunnen spelen. We staan nog steeds op Youtube.”

John van Buren
“Ik heb veel samen gewerkt met de in Tiel legendarische John van Buren. Aan vele van zij sessies heb ik meegedaan. Na ‘Klutz’ volgde ‘Nancy Works On Payday’. Intussen deed Jan een aantal sessies met covermateriaal. “Gewoon om geld mee te verdienen. Met ‘Nancy’ kwamen we op TV, we hebben er zo’n 3 of 4 plaatjes mee gemaakt”, aldus Jan, die ook actief was in de theaterwereld. Hij werkte mee aan programma’s in de theaterwereld als die van Mathilde Santing en Harry Sacksioni. “Ik deed mee aan the Dire Straits Tribute en de Top 2000. Ik heb verschillende tours met hen gedaan.”

Joe Jackson
Onlangs trad hij op met een ‘nieuwe’ band met de naam ‘Fools in Love’ (een hit van Joe Joackson). Op het beursplein in Tiel. Een tribute to the legendary ‘Joe Jackson’. Jan vond het erg leuk. “Oude Tielse bandleden kwamen allemaal kijken bij me, het was heel bijzonder. Eén van de bandleden van ‘Fools in Love’ is erg fan van Joe Jackson. Thans zijn zij de enige band in Europa die muziek van Joe Jackson speelt. Zij trakteerden de toeschouwers een uur lang op het mooiste uit het repertoire van Joe Jackson. “De band is vrij nieuw, net voor de coronatijd opgericht. We timmeren nog aan de weg.” Ondertussen gaat Jan door met zijn drumlessen in Tiel, hij heeft menigeen uit de hele regio zijn vaardigheden geleerd, waaronder de van oorsprong Tielse acteur Fedja van Huet. Tiel heeft niet alleen muziekgeschiedenis, ook theaterhistorie.

Fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights