Wim Ruitenbeek en de Beiaard in de Bok-tower

Onze eigen stads-beiaardier ging op uitnodiging naar Florida

Afgelopen jaar werd voor Wim Ruitenbeek een jaar om nooit te vergeten. Begin 2022 werd hij gebeld door niemand minder dan Geert D’hollander, met het verzoek of hij vier concerten wilde spelen op het Florida Carillon Festival. D’hollander, van oorsprong Vlaming, is de beiaardier van de Bok Tower bij Lake Wales in Florida. Hij vertelt over zijn avontuur.

Florida-Carillon-Festival
In de hele wereld zijn zo’n 680 beiaards, waarvan er zich circa 200 in Nederland bevinden en ook zo’n 200 in heel de United States. De beiaard bestaat al zo’n 500 jaar in ons land. Emigranten hebben het ‘fenomeen’ in de USA geïntroduceerd, echter ons land blijft wel de ‘bakermat’. Onze eigen stadsbeiaardier, Wim Ruitenbeek, gaf eerder al concerten in Frankrijk, Duitsland, België en Oslo, en toen werd hij ‘ineens’ uitgenodigd om vier concerten op vier verschillende plaatsen in Florida te komen geven tijdens het ‘Florida-carillon-festival’. Een serie van concerten waarbij er om de paar weken door een andere beiaardier gespeeld wordt. Maandag 12 december vertrok hij naar de USA en een week later was hij weer terug. “Het was een lang gedroomde wens van me om naar de USA te gaan, het was er gewoon nog nooit van gekomen”, aldus Ruitenbeek die de smaak te pakken heeft en zeker van plan is vaker de plas over te gaan steken. “Ik ben diverse keren gevraagd nog een keer terug te komen!”

Bok-Tower
“Bijzonder was onder andere dat drie van de vier carillons die ik in Florida bespeelde gemaakt zijn door Koninklijke Eijsbouts, hetzelfde bedrijf dat in 1964 ook het carillon voor de Tielse Sint Maartenstoren heeft gemaakt.” Maar er was nog meer bijzonder. De carillons in Amerika zijn groter. Ze hebben niet alleen meer klokken maar het zijn vooral ook zwaardere klokken. En het USA-Klavier is een beetje anders te bespelen dan het klavier in ons land. Hoogtepunt voor Ruitenbeek was zijn concert in de Bok-Tower, onder beiaardiers bekend als één van de fraaiste carillons ter wereld. “Die klokkentoren ligt midden in de Bok-Towers Gardens, een prachtig natuurgebied. Op een heuvel en er rijden er geen auto’s. Het is er heel stil en het spel wordt niet verstoord door bijgeluiden. De toren is gebouwd met het mooiste marmer uit Georgia, er is ongeveer 55.000 kilo marmer verwerkt. De 60 klokken in de toren zijn enorm. Er is een klok van 12.000 kilo, moet je weten dat het hele carillon in Tiel totaal 12.000 kilo weegt! De Bok Tower telt 62.000 kilo aan klokken!

Nederlandse roots
Zo’n zwaar instrument had ik nog nooit gespeeld. Ik moest erop letten om heel rustig te spelen, zo’n zware klok klinkt namelijk heel lang door, het is heel anders om daar te spelen en was een leuke beleving! Ik vond het ook een eer om juist in de Bok-Tower te spelen omdat die ook Nederlandse roots heeft. De heer Edward W. Bok kwam van oorsprong uit Den Helder, leefde de ‘American Dream’ werd schatrijk en heeft het natuurpark door een toentertijd beroemde landschapsarchitect (Frederick Law Olmmsted jr) aan laten leggen. De watertoren van het park liet hij een paar jaar later ombouwen tot water- en klokkentoren door architect Milton B. Medary. ‘Make the world a bit better or more beautifull, because you have lived in it’, was het motto van de heer Bok en zijn vrouw.”

Oekraïnse kerstliederen
Wim was tevoren gevraagd om stukken uit het kerst-thema te spelen. “Vooral kerstmuziek dus, klassieke muziekcomposities maar ook filmmuziek, uit ‘the Snowman’. Ik heb ook gekozen voor Oekraïnse kerstliederen en vond ‘Happy Christmas, war is over’ ook heel toepasselijk.” Wie denkt dat kerst in Florida altijd aan het strand gevierd kan worden heeft het overigens mis. “Het weer was minder goed in de week dat ik er was. De bewoners vonden het zelfs heel erg koud. Ik vond dat wel meevallen, maar vernam wel dat het met de kerst zelfs onder het vriespunt geweest is in Florida, ik was toen al weer terug thuis.” Hij werd gastvrij onthaald en uitgenodigd bij zijn Amerikaanse collega’s. “Ik at gewoon thuis bij hen mee. Men vroeg mij nog een keer terug te komen. Eén van mijn collega’s, een Beiaardier uit Chicago, heeft mij uitgenodigd om in de zomer daar te komen spelen, dat wil ik zeker gaan doen!”

Fotoalbum:

Een video van een concert door Wim Ruitenbeek:

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights