15e Burgerweeshuis Schoolschaaktoernooi Tiel e.o.

Het toernooi werd georganiseerd in Basisschool Floriant in Tiel en meer dan 110 scholieren in 28 teams uit Tiel en omgeving speelden mee. Vaste organisator van het BWS is de Schaakvereniging Rivierenland. De Distelvlinder 1 uit Culemborg werd 1, met 5,5pt; De Blinker 1 uit Kerk-Avezaath werd 2, met 5pt. De hoogst eindigende basisschool uit Tiel, is Floriant, op de 3e plaats met 4,5 pt.

2023 is ook een jubileumjaar omdat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) 150 jaar bestaat en dit jaar veel activiteiten stimuleert of organiseert met als thema “Schaken kent geen grenzen”. Jeugd- en schoolschaak is een belangrijk speerpunt in dit jubileum.

Aan het einde van de middag zijn de prijzen en Flipje wisselprijs uitgereikt door Regent Ray Peters van het Burgerweeshuis Tiel, al vele jaren sponsor van het toernooi.

Arthur Maters. 2x Ned. Jeugdkampioen, doet in finaleronde eerste zet voor zijn voormalige school. De Blinker

Als speciale gast aanwezig was Arthur Maters, 18 jaar. Hij is tweemaal Nederlands Jeugdkampioen Schaken en deed 10 jaar geleden zelf met het Burgerweeshuis Jeugdschaaktoernooi mee als beginnend schaaktalent. Hij zat toen op de Kastanjepoort in Erichem, nu De Blinker in Kerk-Avezaath. Hij verrichte in de finaleronde de eerste zet voor zijn voormalige school.

In de bomvolle speelzaal werd Arthur geïnterviewd door de voorzitter van Schaakvereniging Rivierenland, Arian van Weerden. Arthur vertelde hoe leuk hij vroeger het schoolschaaktoernooi had gevonden. Daarom wilde hij graag nog eens komen kijken. Het valt hem op dat er nu veel meer meisjes meedoen, wat hij een hele goede zaak acht. Ook doen er nu veel meer teams mee.

Arthur werd ook tweemaal Nederlands Kampioen Jeugdteams en vertegenwoordigde Nederland ook op internationale toernooien. Dat hij zo goed en snel leerde schaken is volgens hem niet alleen een kwestie van talent en veel schaakpartijtjes spelen, maar vooral ook van veel schaakoefeningen doen en schaaktheorie leren. Hij studeert nu in Leiden en merkt dat hij voordeel ondervindt van zijn schaakervaring. “Je denkt veel analytischer, je leert vooruit te denken, plannen te maken en rekening te houden met wat je tegenstander allemaal kan doen”. Hij beveelt schaken en schaaktraining aan bij de jeugd en prijst het initiatief van de Schaakvereniging om in Tiel jeugdschaak te gaan organiseren: “Schaken is heel leuk en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Dus goed als ouders hun zoon of dochter aanmelden!”.

Fotoalbum.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights