Weer een dame in een blauwe jurk in Tiel

Nieuw werk van Tielse kunstschilder Herman Jacob Slothouwer in ons museum

Melchior de Grood komt uit Nijmegen maar hij heeft een hechte band met Tiel. De Grood is historicus en is afgestudeerd op het onderwerp ‘Patriottenbeweging in Tiel’. Een onderwerp dat stof doet opwaaien. Met Tiel als bakermat, het is niet voor niets dat in onze raadszaal jaarlijks de herdenking van Joan Derk van der Capellen tot den Pol plaats vindt (alias JDCP, de eerste patriot).

“Er is zoveel te schrijven over de patriotten, die periode was een omslag naar de nieuwe tijd”, aldus De Grood, “Kunstenaar Slothouwer was een patriot, hij is geboren in Tiel en overleden in Amsterdam. Ik ken zijn werk en trof een schilderij van hem op Marktplaats, ik heb het toch maar aangekocht.” Er zijn zo’n 61 werken bekend van schilder Slothouwer. Het is niet ondenkbaar dat er veel meer nog onbekende werken van hem zijn. De Tielse Oudheidkamer was al in het bezit van twee werken van de 19e-eeuwse Tielse schilder, te weten portretten van het echtpaar Caron-Campagne uit 1844. Ze hangen in hun vergaderruimte annex bestuurskamer in het historische pand aan de Tielse Kerkstraat.

Oudheidkamer
Slothouwer kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Hij heeft vele portretten geschilderd, in zijn tijd was hij één van de portretteurs van de nieuwe elite. Zijn werk symboliseert romantiek en gezelligheid. De kunstenaar vertoefde vaak in Duitsland, in zijn werk treft men invloeden uit de ‘Biedermeijer’-tijd.
Na ontdekking en aankoop van het voornoemde werk van Slothouwer zocht De Grood contact met Lisette le Blanc, sinds 2015 conservator van het Tielse Flipje- en Streekmuseum. Zij schakelde de Tielse Oudheidkamer in om het bijzondere doek bewaard te laten blijven voor Tiel. “Vandaag is een bijzondere dag”, stelde Lisette op woensdag 18 januari. “Het jaar is nog geen drie weken oud en nu al zijn wij deelgenoot van een bijzondere schenking aan ons museum.” De Tielse Oudheidkamer nam de aankoop van het bijzondere schilderij op zich en schonk het aan het museum. Het bestuur van de Tielse Oudheidkamer is het museum heel welwillend. Er is zeker sprake van een mooie samenwerking tussen het bestuur van de Oudheidkamer en het museum.

Portretten
Lisette noemt het schilderij van Slothouwer een waardevolle aanwinst. “Deze Tielse kunstenaar heeft ook in Duitsland roem gekend aan het begin van de 19de eeuw”, aldus Lisette. “Tiel heeft in het verleden veel regenten voortgebracht en ook veel kunstenaars. Het is altijd een belangrijke stad geweest, dat beseffen de mensen nu niet meer.” Slothouwer is bekend om zijn vele portretten, pastels en krijttekeningen. Hij werkte niet alleen in Tiel en Duitsland maar ook in Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam waar hij zijn laatste adem uitblies. Melchior de Grood weet nog over Slothouwer te vertellen dat zijn moeder een burgemeestersdochter uit Culemborg was. “Slothouwer had een hoge sociale positie en dusdanig kon hij invloedrijke personen portretteren, zoals baronnen. Eén van zijn meer bekende schilderijen is een portret van generaal Krayenhoff (Baron Cornelius Rudolphus Theodorus), waterbouwkundige en vestingbouwer ten tijde van koning Willem I (1838).

Jomanda
De overdracht van het bijzondere schilderij vindt plaats in de stijlkamer van het Tielse museum. Het doek is vervaardigd in pasteltechniek, daterend uit de 18de eeuw, een techniek, waarbij gewerkt werd met krijt. Deze vond zijn vervolg in de 19de eeuw, Het is een mooi portret, een mooie dame. Melchior de Grood heeft het doek zelf schoon laten maken, de lijst is origineel. Vier bestuursleden van de Tielse oudheidkamer waren aanwezig bij de overhandiging. De kleur van de robe van de dame op het schilderij herinnerde voorzitter Martin van der Mark aan Jomanda, ook een Tiels fenomeen. “Het is en mooi portret. Opnieuw een dame in een blauwe jurk in Tiel”, stelde Van der Mark, “of gewoon een voorloper van…”. Hij doelde natuurlijk op het blauwe gewaad waar Jomanda beroemd mee werd. De oudheidkamer is blij weer een kleine bijdrage te hebben kunnen leveren aan het behoud van erfgoed in Tiel. Er is intussen weer een werkgroep Erfgoed binnen de oudheidkamer. De nieuwe directeur van het Tiels museum, Jurriaan de Mol, bedankte de Oudheidkamer en Melchior de Grood hartelijk. Het portret in pastel zal een mooie plaats in het Tiels museum krijgen. Wie de knappe dame op het schilderij is, is nog onbekend. De ervaring leert dat het een solitair, op zichzelf staand portret is, van een vrijgezelle dame. Conservator Lisette gaat nog navraag doen bij een collega kostuum-historica, aan de hand van die blauwe jurk. Het is zeker iets om uit te zoeken!

Fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights