Historische afbeeldingen op garagedeuren Oliemolenwal

Op dinsdag 29 en woensdag 30 november zijn als afronding van de nieuwbouw van 19 appartementen en een winkel op de hoek van de Voorstad en Oliemolenwal drie historische afbeeldingen geplaatst op de garagedeuren.

Het volgende is te zien:

Op de linker deuren: De villa’s aan het begin van de Voorstad in 1910. Tot 1944 stonden op de beide hoeken van de Voorstad twee mooie villa’s. Jarenlang was in de villa rechts de muziekschool van Willem Wernicke gevestigd. In november 1944 werden de beide panden door de Duitsers opgeblazen om een barricade ter plaatse te maken. Na de oorlog werden ze niet herbouwd.

 

In het midden: De coupure in de Waalstraat in 1910. Tussen 1906 en 1918 reed in Tiel een stoomtram met bestemming Buren en Culemborg. Die tram had zijn keerpunt op de Waalkade. Om de dijk te kunnen passeren in de richting van de binnenstad werd de coupure gemaakt. Op de afbeelding zijn de tramrails goed te zien, al rijdt er geen tram, maar een paard en wagen.

 

Op de rechter deuren: De Grotebrugse Grintweg met het politiebureau rond 1960. Na de oorlog werd de straat (de huidige Santwijcksepoort) rechtdoor getrokken, waardoor er meer ruimte kwam aan de kant van de gracht. Daar werd in 1957 het politiebureau gebouwd. Dat stond er tot 1993. Nu staat ter plaatse (tegenover de garagedeuren) een groot appartementengebouw.

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights