De echte Sint komt uit Tiel

De tijd vliegt, de feestdagen zijn alweer in aantocht en de voorbereidingen op het Tielse Sinterklaasfeest zijn alweer in volle gang. Tiel pakt altijd groots uit, met een officiële ontvangst van de sint door de burgemeester aan de Waalkade waar hij per pakjesboot arriveert. Een bijzondere rit naar de Tielse winkelpromenade en een welkom in het Tielse centrum met een podium waar de zetel van de sint opstaat.

Vrijwilligers
Het is te danken aan groot sinterklaasfan Albert van der Linden dat er in Tiel zoveel aandacht aan het feest van de goedheiligman geschonken wordt. Samen met Marloes Lemmers is hij de drijvende kracht achter de Stichting Sint in Tiel, kortweg SinT. De vrijwilligers van SinT zijn het hele jaar met het feest bezig. Vooral met geld inzamelen. Dat gaat van zwerfafval opruimen tot en met loempia’s bakken. Alle opbrengst wordt gespaard om van de aanloop naar 5 december weer wat bijzonders te kunnen maken. Albert maakt alle kostuums zelf en wel met zoveel succes dat hij ook gevraagd wordt door andere hulp-sinterklazen. De opbrengst is dan natuurlijk weer voor SinT.

Sponsoren
De stichting heeft wel dringend meer vrijwilligers nodig, al is het maar voor een aantal dagen in de vier weken van het jaar dat de goedheiligman met zijn Pieten in Tiel is. “Vooral voor de intocht hebben we nog hulp nodig”, vertelt Marloes. Te denken valt aan verkeersregelaars en hulp bij het opbouwen en weer opruimen van de podia aan de Waalkade en in het centrum. “We zoeken ook meer sponsoren”, vertelt Albert. “We krijgen geld van de gemeente en van Hart van Tiel, het is helaas niet genoeg.” Ondanks alles hebben ze voor dit jaar toch weer een mooi programma in elkaar weten te zetten. Zo wordt het centrum van Tiel dit jaar voor het eerst versierd met opvallende rode banieren in het Sint-thema. (Naar een ontwerp van Albert en vervaardigd door de vaste groep vrijwilligers.) Ook nieuw is de talentenjacht, kinderen van 8 jaar en jonger met een bijzonder talent worden opgeroepen zich te melden bij de sint, ze mogen hun talent in het pietenhuis komen vertonen en als ze uitgekozen worden dan mogen ze optreden op het podium van de Sint in de binnenstad na de intocht (voor 9 november op info@sintintiel.nl). De voorbereidingen zijn verder nog volop aan de gang en in de Waterstraat wordt het Pietenhuis alweer ingericht. “Alle decors maken we zelf”, aldus Albert.

Victoriaans Dickens
In totaal heeft de Tielse Sinterklaas straks hulp van zo’n 25 Pieten, maar hij krijgt ook hulp van een heuse hofhouding, zoals een schoorsteenveger, een kapster en een kleedster. Dat zijn vrijwilligers van Victoriaans Dickens Tiel, zij maken hier zelf een draaiboek voor. Het is dan helaas ook de enige keer dat Dickens dit jaar in de binnenstad te zien zal zijn. Het grote Dickensfestijn zoals dat tot en met 2019 voor de kerst in de Tielse winkelstraten gehouden werd gaat dit jaar niet door. Het lukte de organisatie niet om genoeg sponsorgeld bij elkaar te krijgen. Heel erg jammer en hopelijk is dit niet hetzelfde lot voor SinT!

Programma SinT:

Zaterdag 12 november
Officiële opening van het Pietenhuis aan de Waterstraat.
De inspectiepieten komen een week voor de intocht al naar Tiel om het huis te bekijken, daken en schoorstenen te inspecteren en zij zijn de jury voor de Sinterklaastalentenjacht.

Door de inspectiepieten wordt een grote pot met pepernoten naar de Hema gebracht. Kinderen mogen van 12 tot 19 november raden hoeveel pepernoten er in de pot zitten. Wie het juiste aantal pepernoten dat daarin zit raadt krijgt een mooie prijs. Wat? Dat is nog een verrassing (surprise).

Optreden Dweilorkest de Eigenheimers

Zaterdag 19 november
Aankomst Sint en Pieten bij de veerstoep / Waalkade om 13.00 uur.
De intocht met rijtoer rond 14.00 uur en om ca. 14.15 uur start van het podiumprogramma op de Groenmarkt.
De grote vraag is nog of opa-piet er wel bij zal zijn, of is hij nu echt te oud?
Tijdens de intocht delen de Pieten bonnen uit aan kinderen waarmee ze gratis warme chocomelk kunnen halen bij de Tielse Hema (kraampje buiten).
Op de Groenmarkt is de nostaligsche draaimolen van de familie Reuvers

Na het podiumprogramma reikt Sint in de Hema de prijzen uit aan de kinderen die het juiste aantal pepernoten geraden hebben, of er het dichtst bij zaten. De prijzen worden ter beschikking gesteld door de Hema.

Optreden Dweilorkest de Eigenheimers

Woensdag 23 november
Het Pietenhuis is geopend van 14.00 tot 16.00 uur.

Zaterdag 26 en zondag 27 november
Het Pietenhuis is open van 12.00 tot 16.00 uur, beide dagen.

In samenwerking met Zinder is er een stempelkaart-actie voor kinderen. Ze kunnen onder andere een stempel verdienen door bijvoorbeeld te knutselen bij Zinder, een volle stempelkaart is een meet en greet met de sint op zaterdag 3 december.

Zondag 27 november
Optreden in het Pietenhuis door Michel van Grinsven (buikspreker) om 13.00-14.00 en 15.00 uur, met een speciale sint-voorstelling. Aanmelden via de website van sintintiel.nl

Van 14.00 tot 16.00 uur zijn er Pieten aanwezig boven in het restaurant van de Hema voor een knutselactiviteit.

Optreden Muziekcombo Rythmo

Woensdag 30 november en donderdag 1 december
Ontvangst van kinderdagverblijven in het Pietenhuis

Vrijdag 2 december
Sint gaat naar de scholen

Zaterdag 3 december
Meet en greet met de sint volgens de stempelkaart-actie.

Accordeonist Reint treedt in de middag op in de binnenstad.

Zondag 4 december
Het Pietenhuis is open van 13.00 tot 16.00 uur

Maandag 5 december
Sint bezoekt nog een aantal scholen voor hij weer naar Spanje vertrekt.

 

Alle data en tijden komen nog in de website van de Tielse Goedheiligman te staan (www.sintintiel.nl). Voor vragen, aanmelden als vrijwilliger of deelname aan de talentenjacht: info@sintintiel.nl

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights