Wereldse Kleuren, heropening na verhuizing

Je zou misschien niet direct aan een kledingwinkel denken als je de naam ‘wereldse kleuren’ tegenkomt, maar dat is het wel, maar dat niet alleen. Ze verkopen vintage, maar ook sieraden en creatieve decoratie, ze organiseren workshops en hebben nog een sociale doelstelling ook. Misschien wel de leukste kledingwinkel van Tiel? Onlangs verhuisden ze naar een A-locatie aan de Tielse Waterstraat.

In oktober 2020, midden in corona, begonnen ze in een pandje vrij vooraan in de Tielse Weerstraat. Ondanks de moeilijke start met lockdowns en daardoor een paar gedwongen sluitingen wisten ze toch in twee jaar te groeien en wel zo dat ze op zoek konden gaan naar een groter pand. “We kregen ook een bescheiden verhuisbudget van de Gemeente”, vertelt Annemiek Pranger, één van de initiatiefneemsters van de vintage-winkel, samen met Dilek Menekse.

Voor en door vrouwen
Wereldse Kleuren is niet zo maar een winkel. Het is een stichting voor en door vrouwen. De winkel en het atelier voor de workshops zijn in de nieuwe locatie in één ruimte. “In de Weerstraat was dat nog op de bovenverdieping en dat is ongemakkelijk en ook niet rolstoelvriendelijk, bovendien weten steeds meer vrouwen ons te vinden en ons winkelaanbod werd ook steeds groter”, aldus Annemiek. Bij Wereldse kleuren is iedereen welkom voor een kijkje tussen de kleding, koffiedrinken, laagdrempelig iets doen en allerlei workshops, zoals macramé, dromenvangers, sieraden maken en haken. De gastvrouwen in de winkel zijn allemaal vrijwilligsters, maar de stichting werkt ook samen met Werkzaak Rivierenland. “Vrouwen van alle leeftijden met een bijstandsuitkering kunnen hier in een sociaal activeringstraject op weg geholpen worden richting de arbeidsmarkt. Ook hebben we een overeenkomst met Thedingsweert, als dagbesteding voor vrouwen. We zijn erkend leerbedrijf en bieden stageplaatsen voor de opleiding verkoper van het ROC”, vertelt Annemiek.

Waterstraat
In totaal werken er zo’n 20 vrijwilligsters bij de winkel, zes enthousiaste dames zelfs al vanaf het eerste uur. Iedereen is er welkom, het maakt niet uit vanuit welke invalshoek je komt , of met welke bagage of achtergrond. En vanuit die visie is ook de bijzondere naam ontstaan: kleding in allerlei kleuren en allerlei verschillende vrouwen, soms uit verschillende werelden, met andere woorden: Wereldse Kleuren. Op 1 september 2022 kregen zij de sleutel van hun nieuwe pand aan de Waterstraat. Het pand waar Didi vroeger gezeten heeft. Ook een boetiek. “We hebben er erg mee geboft”, zegt Annemiek, “we hoefden er weinig aan te doen, eigenlijk alleen maar te schilderen.

Het team is erg tevreden met de nieuwe winkel. “We krijgen veel aanloop en leuke en positieve reacties, ook van mensen die nog niet wisten dat wij bestonden. Tweederde van onze huidige klanten is nieuw. We merken dat er hier veel meer aandacht is voor onze hand-made afdeling, we zien de omzet toenemen en dingen die al best lang in de winkel stonden gaan nu ineens vlot over de toonbank.” Donderdag 20 oktober was de officiële opening van het nieuwe onderkomen. Het nieuwe logo werd trots onthuld. Het bord wordt binnenkort boven de ingang bevestigd, het is een ontwerp van André van den Reek en werd gesponsord door Ben Pranger Personeelsdiensten. In het atelier waar door de weeks de workshops zijn stond de tafel vol met smakelijke hapjes, uiteraard kleurrijk en met een internationaal tintje, niet voor niets: Wereldse Kleuren!

Vintage kleding is duurzaam en helemaal hip. Wie overtollige kleding maar ook creatieve materialen zoals wol over heeft kan die inleveren bij de winkel. En voor dames die interesse hebben zijn er binnenkort de volgende workshops: kerststukjes, dromenvanger, armbanden van imitatieleer en kralen, macramétechnieken, wanddecoratie en plantenhanger.

Opgeven voor deze workshops kan in de winkel of via info@wereldsekleuren.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights