De 24-uur van Rivierenland

De energiesector heeft mensen nodig die de transitie gaan realiseren. Maar.. Hoe weet je als jongere dat je hier carrière kunt maken, dat er vele mogelijkheden zijn?

Vorige week werd de eerste ‘24 uur van Rivierenland’ gehouden. HUB-rivierenland nodigde daarvoor zo’n 60 jongeren van verschillende scholen uit de regio uit naar het
S-TEC gebouw in Tiel te komen en gingen aan de slag met uitdagingen van de energietransitie, en dat 24 uur lang!

Fotoalbum onder de tekst.

HUB-Rivierenland is een organisatie die zich inzet voor talent van de toekomst. De naam is niet toevallig gekozen, ‘hub’ is het engelse woord voor middelpunt. De stichting zet regionale (mkb-)bedrijven in beeld bij middelbare scholieren en studenten. Zij organiseren aantrekkelijke activiteiten voor en door de jongeren en bedrijven. Donderdag 10 november organiseerden zij een ‘hackathon’ om jongeren enthousiast te maken voor de energiesector. Hacathon staat voor: in een kort tijdsbestek problemen oplossen, het is een term die uit de IT komt, een samenvoeging van ‘hacken’ en ‘marathon’.

S-TEC
Iedereen weet inmiddels wel wat energietransitie is en dat die er aankomt. In de Dodewaardlaan in Tiel staat het pand van S-TEC, dit staat voor ‘Smart Technology Experience Centre’. S-TEC noemt zichzelf ‘een huis vol energie’, het is een centrum waar burgers en bedrijven terecht kunnen voor energietransitie en duurzame oplossingen, voor advies, opleiding van vakmensen, voorlichting over actuele bouwoplossingen en contact met lokale technische dienstverleners. HUB en S-TEC gingen de samenwerking aan om jongeren enthousiast te maken voor de energiesector. De leerlingen en studenten kwamen uit het voortgezet onderwijs, mbo en hbo, deelnemende scholen waren het Lingecollege en ROC Rivor (Tiel), de Lingeborg (Geldermalsen), KWC en Lek en Linge (Culemborg) en de Hoge school Arnhem Nijmegen (HAN). Ze werden ingedeeld in teams, jong een oud, verschillende opleidingen per team. Per zone of onderwerp kregen de teams een eigen kleur. Voor hun team bedachten ze een klinkende naam, zoals ‘Green Thinkers’ in de groene groep en ‘de Smurfen’ in de blauwe groep.

Uitdagingen
Op het lijstje dat de jongeren mee moesten nemen stond wel een slaapzak, hoofdkussen en matje, maar van slapen (ter plaatsen in het pand van S-TEC) kwam natuurlijk weinig terecht. Het was ook niet voor niets ‘de 24 uur van Rivierenland’. Donderdagmiddag, na de lunch, gingen ze direct aan de slag met uitdagingen van de energietransitie. De teams binnen de groene groep kregen de opdracht zich bezig te houden met ‘consuminderen’. De blauwe zone stortte zich op water-tekort. En de oranje zone kreeg de opdracht iets te verzinnen in verband met ‘van het gas af gaan’ van huishoudens en bedrijven. De deelnemers kregen 23 uur om te filosoferen, discussieren en onderzoek te verrichten en zo per groep tot een idee of oplossing te komen.

Pitch
Vrijdag 11 november (jawel, de 11de van de 11de) om 11 uur was het tijd voor de finale. De teams presenteerden hun oplossingen en uitwerkingen en die bleken bijzonder origineel en innovatief! Vanzelfsprekend waren vertegenwoordigers van de belanghebbende partijen bij de pitches aanwezig, zoals Alliander, Gemeente Tiel, Rabobank West-Betuwe en De Vree en Sliepen, Studio WHY en Betuwewind. In verband met een wedstrijd element werden de ideeën van de jongeren beoordeeld door een jury van deskundigen uit de praktijk, bestaande uit Lieke Lemmens, de klimaat burgemeester van Tiel, Rowin Israël van JongRES en Gerlach Velthoven, directeur van Betuwewind en directeur van Energiesamensivierenland. Bij de beoordeling werd gelet op maatschappelijke waarde, creativiteit, ‘technische’ inventiviteit en haalbaarheid.

Livestream
De pitches van de teams waren voor iedereen via een live-stream te volgen en per kleurzone werd een ‘beste idee’ uitgekozen. Ideeën zoals een feestdag om spullen met elkaar te delen, een ondergrondse watertank voor opslag, energie opwekken in sportscholen, een jaarlijks informatiefestival in Tiel, de energie van de bliksem opvangen en opslaan en een masterplan om samen Shell de wereld te redden haalden de eindstreep niet. De uiteindelijke winnaar was één van de groene teams die een laagdrempelige manier bedacht hadden om consumptie te verlagen, namelijk een combinatie van een app en een winkel met vraag en aanbod. Het team kreeg een kado en mag een dagje meedraaien bij een bedrijf uit de energie-sector

Herhaling
Éen van de initatiefnemers, Cécile van den Boogaard van HUB-Rivierenland, vertelde dat de ’24 uur’ een geslaagd evenement geweest is. “We zijn in februari al begonnen met alle voorbereidingen, er komt natuurlijk van alles bij kijken, van organisatie tot en met catering! Het ligt wel in de lijn dit jaarlijks te gaan organiseren. Het is een andere manier van onderwijs geven, van interesse opwekken bij jongeren, niet ‘saai’ in de klas. Er deden nu zes scholen mee, er zijn al andere scholen die hun interesse getoond hebben!” De aanwezige jongeren zien wat wit van slaaptekort maar reageren stuk voor stuk wel enthouiast als hen gevraagd wordt of ze volgend jaar weer mee zouden willen doen.

Fotoalbum. Klik op een foto en ‘swipe’

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights