Nieuws uit Tiel, editie 6 oktober 2022

In deze editie:

– Anker Waalkade

– Petje Af

– RAR open dag

– Bankje Vlindertuin

– Papier inzameling

Anker

Op de Waalkade is bij de herinrichting van de 3e fase wederom een anker gevonden nabij de plaats waar juni vorig jaar een eerste tevoorschijn kwam. Dit anker is naar het Geniemuseum in Vugt gegaan. Als deze belangstelling hebben kan dit anker er ook naar toe. Anders kan het een mooie plaats krijgen bij de aannemer A.C.W. aan de Franklinstraat op Kellen. Deze ankers zijn waarschijnlijk gebruikt voor een pontonbrug in 1940. (JB)

zie: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/06/anker-van-waalkade-tiel-naar-geniemuseum-vught/

Petje Af

Petje af is een na schools programma waarbij kinderen van 10 tot 14 jaar de wereld ontdekken. Het programma biedt kansen aan kinderen die en extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De kinderen komen 30 middagen per jaar in aanraking met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden. Ze ontdekken hun talenten, ontmoeten nieuwe mensen en ontwikkelen (nieuwe) vaardigheden. Het programma werkt aan de hand van thema’s, de groep kinderen begon dit schooljaar met het thema transport. Om nader kennis te maken mochten ze op bedrijfsbezoek bij Volvo-dealer Henk Scholten in Tiel. Ze leerden van alles over elektrische auto’s en kregen een rondleiding door de showroom, het magazijn en de werkplaats. Een leuke en leerzame middag. (ML)

Open dag RAR

Zaterdag 1 oktober werd in het Regionaal Archief een open dag gehouden, dit had door corona twee jaar niet plaatsgevonden!

De open dag werd goed bezocht door bezoekers uit de hele regio. Het Regionaal Archief (kortweg RAR) bewaart doorgaans papieren archieven van zeven gemeenten uit Rivierenland. Niet alleen de overheidsarchieven (volgens de archiefwet) en die van het Waterschap, maar ook kerkarchieven, bedrijfsarchieven, bouwtekeningen, particuliere archieven, kortom: alles wat het bewaren waard is. Tijdens de rondleiding met een blik achter de schermen wordt duidelijk hoe en waar bewaard wordt. Onder andere was er een kijkje in de brandveilige beklimatiseerde kelder en werd het systeem van archiveren uitgelegd. (ML)

Bankje

In de Vlindertuin komt eind oktober een Vergeet-me-niet bankje. Gera van der Leun, coördinator Natuur & Milieu Educatie en betrokken bij de Vlindertuin toont een maquette van het Vergeet-me-niet bankje aan Willy Goossen, Anneke Boerma, Yvonne Son-Stolk, Ali Ünal en Annette Groenveld, allen deelnemers van de werkgroep Dementievriendelijk Tiel. (JB)

 

Avri werkt aan nieuw verdienmodel voor verenigingen en andere maatschappelijke organisaties

Avri wil al langer van het ophalen van oud-papier door maatschappelijke organisaties af. Tijdens een overleg met de raad lichtte Avri directeur Walter Brouwer dit voornemen toe.

  • Verschillende organisaties hebben moeite om voldoende mensen te vinden voor dit werk..

  • Inzet van onervaren mensen en hoogbejaarden leidt tot gevaarlijke situaties.

  • Het systeem is niet eerlijk. Veel meer organisaties zouden ook via het ophalen van papier inkomsten willen verwerven, maar komen nu niet aan bod.

  • Avri kan het papier zelf veel goedkoper inzamelen.

  • Nu subsidiëren de inwoners via de afvalverwijderingsbijdrage een beperkt aantal organisaties. Daar kun je vraagtekens bij zetten.

Avri werkt aan een voorstel waarbij leden van organisaties tegen betaling ander werk kunnen doen. Als voorbeelden noemde Brouwer het regelmatig schoonmaken van de buitenkant van het bovengrondse deel van de verzamelcontainers en het bemensen van mobiele milieustraten. Incidenteel zouden leden van verenigingen kunnen helpen bij bijvoorbeeld compostacties of het assisteren van afvalcoaches. Raadsleden wezen er op dat ook de gemeente organisaties zou kunnen steunen door hen passend werk te laten doen. Dat gebeurt nu bij voorbeeld al met het onderhouden van de begraafplaats van Zennewijnen.

In Tiel zijn er op dit moment 9 verenigingen en 2 kerkelijke organisaties die papier ophalen. Het gaat om best belangrijke bedragen. Muziekvereniging KTSM spekt de verenigingskas met het ophalen van papier met bijvoorbeeld 23.000 euro per jaar. Wanneer het systeem verandert, biedt Avri de organisaties die nu meedoen een afbouwregeling aan. De meeste verenigingen staan open voor de ideeën van Avri om de huidige regeling te wijzigen. (BL)

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights