Nieuws uit Tiel, editie 3 oktober 2022

In deze editie:

Kermis Poort van Santwyck

TPU circus binnenstad

TTT en scouting maken gracht schoon

Opgraving Bleekveld

Geld voor rotonde en tunnel etc. Spoorzone

Najaarskermis op parkeerterrein Poort van Santwyck

De najaarskermis is dit jaar op parkeerterrein ‘Poort van Santwyck’. De laatste geslaagde oktoberkermis stond op het Bleekveld. Jarenlang was dit de standplaats van de hoofdattracties. Lang geleden kwam je via een lang lint van kramen met spelletjes en paling over het Plein op de Varkensmarkt bij de vliegtuigjes en de draaimolen. Op de Groenmarkt stond dan nog een nostalgische poffertjes kraam. Een kermis op het Bleekveld zullen we niet meer meemaken. Op het stuk overgebleven parkeerterrein na de bouw van de nieuwe bibliotheek en Zinder komen woningen. Op dit moment is de bestrating daar al verwijderd en wordt deze maand met archeologisch bodemonderzoek begonnen. Hart van Tiel wil de kermis graag nog meer de winkelstraten inhalen, maar vrijwel alle vroegere kermisstandplaatsen daar zijn in gebruik als horecaterras. Niettemin is er op de Varkensmarkt plaats voor enkele attracties gevonden.

Het besluit om op het parkeerterrein bij de Havendijk de kermis te organiseren is tot stand gekomen in overleg met gemeenteraadsleden, ambtenaren, Hart van Tiel en de kermisexploitanten. Door een goede indeling hebben nog heel wat attracties en kramen een plekje gevonden op dit betrekkelijk kleine terrein en oogt de kermis attractief. De exploitanten blijven maar liefst negen dagen in Tiel. Zaterdag 1 oktober was de eerste draaidag en op de avond van zondag 9 oktober wordt de kermis gesloten. Op maandag 3 en dinsdag 4 oktober zullen de attracties niet in bedrijf zijn.

Tiel Pakt Uit weekend met circus

Actieweekend Tiel Pakt Uit met acties vanuit de ondernemers, kraampjes en veel gezelligheid met muziek en diverse (kinder)activiteiten. Zondagmiddag liep er een spectaculaire circusparade door de stad. Tussendoor kon jong en oud zelf verschillende circuskunsten proberen bij het uitprobeercircus op de Groenmarkt.

Tiel Tip Top Grachten Actie met Scouting Phoenix.

Samen met Scouting Phoenix Tiel is zaterdag met vlotten en een bootje van Waterschap Rivierenland in de stadsgracht het drijfvuil opgeruimd. Na Appelpop en het Fruitcorso heeft onze gemeente duizenden bezoekers mogen ontvangen. Niet zo vreemd dat er dan wat meer rommel in de gracht is achtergebleven. Het was tevens de afsluiting van de ‘Tielse Cleanup Week’.

Archeologisch onderzoek op het Bleekveld

Maandag was de eerste dag van de archeologische opgraving Bleekveld uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten in opdracht gemeente Tiel. Ontwikkelaar Slokker gaat twaalf duurzame stadswoningen en appartementen bouwen. De bouwplaats staat te boek als een gebied waar de kans op archeologische vondsten beduidend is. De gehele maand oktober zijn er activiteiten om de bevolking kennis te laten nemen van deze werkzaamheden. We komen daar nog uitgebreid op terug.

Rijksoverheid tast flink in de buidel voor infrastructuur in Spoorzone

De gemeente krijgt maar liefst € 7.316.000,- rijkssubsidie voor de aanleg van de infrastructuur in de Spoorzone. Het bedrag is bedoeld voor de aanleg van een rotonde bij het Regionaal Archief waar de Teisterbantlaan afbuigt naar de Papesteeg, een fietstunnel onder het spoor, fietspaden en de aanleg van parkeerruimte. Met deze subsidie komt ook de aanleg van de beoogde fietstunnel dichterbij. In de gepresenteerde plannen voor de bouw op het Veilingterrein was wel een fietstunnel opgenomen, maar of de aanleg haalbaar was stond nog niet vast. De komst van de tunnel is nu een stuk zekerder geworden. Voor de aanleg is trouwens nog overleg en een akkoord van Prorail nodig. Prorail heeft al vaker aangegeven af te willen van de oversteek bij het station voor fietsers en wandelaars die van het centrum naar Drumpt gaan.

Het bedrag van ruim zeven miljoen is een subsidie uit het bedrag van 7,5 miljard dat uitgetrokken is voor infrastructuur voor het ontsluiten van nieuwe woningbouwlocaties. De regering gaat meer regie nemen om het tekort aan woningen snel te verkleinen. Die behoefte ligt op dit moment vooral bij woningen voor de lagere en middeninkomens. Daarom wil de regering dat provincies en gemeenten er voor zorgen dat er meer sociale huurwoningen en huizen met een middenhuur gebouwd worden. In totaal tweederde van de tot 2030 te bouwen 900.000 woningen moet voor deze categorieën bestemd zijn. Woningcorporaties hoeven zich voortaan niet langer meer te beperken tot de sociale woningbouw maar mogen ook woningen met een middenhuur bouwen. De plannen van de overheid zijn wat strijdig met de woningbouwplannen van de gemeente Tiel. Tiel heeft juist veel sociale huurwoningen en wil om culturele en maatschappelijke voorzieningen in stand te houden meer bouwen voor mensen met een hoger inkomen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights