Dik Kusters komt achter de wolken vandaan

Wil je over mij een boek schrijven.” Die vraag stelde de Varikse kunstenaar Dik Kusters begin dit jaar aan Fred Eggink. Fred kende Dik, wist dat hij een man was waar een mooi boek over te maken was en had geen bedenktijd nodig. Zo begon een proces waar Fred, Dik en vormgeefster Marie-Jan Ousen veel plezier aan beleefden met een resultaat waar ze terecht trots op kunnen zijn. Zaterdag 22 oktober overhandigde Tjeerd Vrij, voorzitter van Stichting Blommeland, in een volle zaal van het Stroomhuis in Neerijnen het eerste exemplaar aan Dik. Fred Eggink over het maakproces: “Dit boek was geen werken, maar een mooie wandeling met een fijn mens, die ook nog prachtige dingen maakt”.

Fotoalbum onder de tekst.

In het boek ‘Achter de Wolken’ met als subtitel ‘Dik Kusters, een leven lang liefde voor het landschap’ ligt het accent op de prachtige aquarellen, die Dik maakt van het rivierengebied. De omgeving waar hij opgroeide met zijn afwisselend landschap, water, dijken, wolken en uiterwaarden vormde een belangrijke inspiratiebron voor zijn werken. Maar je vindt ook fraaie stadsgezichten in het boek. Het werk van Dik is heel toegankelijk en wordt ook buiten het rivierengebied gewaardeerd. Zijn werk hangt dan ook op veel plaatsen buiten de Betuwe. Dik is kaderlid van de IWS, de International Watercolor Society, een select gezelschap van de beste aquarellisten van de wereld en natuurlijk lid van de regionale kunstenaarsvereniging Werkplek. Zijn niveau blijkt ook uit de lange lijst van exposities waar hij aan deelnam. Die lijst begint in 1983 en telt tot nu toe 49 exposities waarvan er acht alleen uit zijn werk bestonden. In het begin waren het allemaal exposities in de eigen regio, maar later in de tijd zie je zijn expositiehorizon steeds ruimer worden. Wat dacht u van Bologna, New Delhi Fabriano (Italië) waar werken van hem geëxposeerd werden. Uit de lijst blijkt ook dat Dik zijn kunst ook graag beschikbaar stelt om de streek te promoten. Ook hier blijkt zijn liefde voor het landschap.

Meer dan alleen maar aquarelschilder

Dik is een veelzijdig man. Naast het schilderen van aquarellen van landschappen en stadsgezichten maakt hij ook abstracte kunst, stillevens, en ander ruimtelijk werk. Hij is ook bekend als ontwerper van corsowagens. Zoelen, Culemborg en Varik, later corsoclub Neerijnen gooiden hoge ogen met de ontwerpen van Dik. Hans Kool, de voorzitter van corsoclub Culemborg zegt in het boek over de eerste kennismaking met Dik: “We zaten als bestuur in de hal en daar komt Dik binnen. Hij liet ons wat ontwerpen zien, we vielen van onze stoel. Hij kon schilderen met producten. Dat waren we niet gewend. We hebben toen flinke stappen gemaakt. Ik kijk er met voldoening op terug.”

In het boek treft u een aantal pagina’s met foto’s van Jan Bouwhuis van corsowagens die Dik ontwierp en andere onderwerpen waar Dik een rol bij speelde. Verder vullen een aantal gastauteurs en vrienden van Dik het beeld dat Fred Eggink schetst aan met persoonlijke ervaringen en beschrijving van bijzondere activiteiten. Onder hen bekende namen zoals de oud-burgemeester en cultuurwethouder van Neerijnen, Ton Jansen, zeer betrokken rivierenlander; organisator, stimulator en journalist, Cees Hoogteijling; kunsthistoricus en conservator Lisette le Blanc, de broer van Dik en de informele burgemeester van Ophemert Aart Kusters; Marianne en Peter Wennekes van Communicatie en marketingbedrijf M&P; Voorzitter van Kunstenaarsvereniging Werkplek Mieke van de Besselaar; betrokken kunstliefhebber Kees Vreugdenhil en Josje Knobbout, logopediste van het Lingecollege. Samen met de eminente hoofdauteur, Fred Eggink heeft dat alles geleid tot een beschrijving van het leven en werken van een man, die zijn sporen in en voor de regio ruimschoots verdiend heeft en nog steeds van veel betekenis is. Daarbij komen drie belangrijkste aspecten van zijn leven: het onderwijs, de kunst en het corso goed tot zijn recht.

Boek is mooi uitgevoerd

Rest ons nog te vermelden dat emjee vormgevers, Marie-Jan Ousen met haar team er een bijzonder mooi en in alle opzichten aantrekkelijk boek van gemaakt heeft. Waarvan je er – misschien is Dik niet blij met deze suggestie – er eigenlijk twee moet kopen. Een om te lezen, aan je vrienden en bekenden te laten zien en later nog te kunnen raadplegen en een tweede om een of meer van de prachtige beeldvullende reproducties of foto’s te voorzien van een passende lijst en aan de muur te hangen.

Verrassend is de fraaie boekenlegger in het boek met daarop een mooi en bij het boek passend gedicht van de veelzijdige schrijver van het boek, Fred Eggink.

Het boek is voor 29,95 euro te koop bij onder meer Boekhandel Arentsen in Tiel en Gerard Tomey in Culemborg. Ook kan het via de website van emjee-uitgevers.com besteld worden of tijdens kantooruren afgehaald bij emjee, Grotestraat 24, 4064 EC Varik.

Fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting en ‘swipe’

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights