Voedselbank blij met nieuwe stek

Halverwege augustus verhuisde de Tielse Voedselbank naar hun nieuwe onderkomen in de voormalige Ds. Van ’t Hof Mavo op de hoek Medelsestraat/Grotebrugse Grintweg. Als het goed is dan is dat voorlopig de laatste verhuizing.

02 september 2022

In de geschiedenis van de Tielse Voedselbank hebben ze al diverse keren moeten verhuizen. Steeds waren de locaties die zij toegewezen kregen tijdelijk. De laatste jaren waren ze gevestigd aan de Burgemeester Cambier van Nootenlaan, ook daar moesten zij weg. Vele vrijwilligersoganisaties lopen tegen zo’n probleem aan. De Stichting Sociaal Plein Tiel besloot daar wat aan te doen en kocht eerder de voormalige kerk aan de Schaepmansstraat waar nu een aantal vrijwilligersorganisaties gehuisvest zijn. Zij boden de Voedselbank een permanent onderkomen in Sociaal Plein2, de mavo, de benedenverdieping delen ze daaar met stichting KLESTEO (Kleding en Speelgoedbank Tiel en Omstreken), twee buren die qua doelgroep uitstekend bij elkaar passen.

Hybride-winkel

02 september 2022

Na de verhuizing is eindelijk de ‘winkel’ weer terug bij de voedselbank. De afgelopen jaren mochten zij door corona alleen maar werken met uitgiftepakketten die buiten afgehaald werden. “Heel onpersoonlijk”, vertelt Joke Steigerwald, al jaren een enthousiaste vrijwilliger van de Stichting. In hun nieuwe pand hebben zij weer een winkel met droge kruidenierswaren waar de klanten zelf hun boodschappen kunnen kiezen. Ze krijgen ook begeleiding door de vrijwilligers. “Ik zeg ze bijvoorbeeld dat ze van tevoren eerst thuis in de kastjes moeten kijken wat ze nodig hebben en wat ze nog in huis hebben”, aldus Joke. Ondertussen zijn vrijwilligers Hans en Bernadette druk bezig met het samenstellen van pakketten voor de verdeelpunten in de regio. “De winkel is alleen voor Tiel, in andere plaatsen brengen wij pakketten die we hier verzamelen.”

Koeling en Diepvries

16 augustus 2022
Verhuizen voedselbank van Schullstraat naar Sociaal Plein

Groenten, gekoelde boodschappen en diepvriesartikelen liggen niet in de winkel. Deze worden door de vrijwilligers uitgedeeld. “Het is een hybride winkelsysteem, het wordt goed ontvangen door onze klanten’, aldus Joke, “we hebben gelukkig niet te klagen over de aanvoer door onze vele leveranciers en sponsoren”, zegt Joke. “Er is volop voorraad en we geven zelfs aan andere voedselbanken.” Naast de winkel hebben ze in hun pand een eigen kantoor, kantine, magazijn en een ruimte voor het verwerken van groente en fruit volgens de regels van de NVWA (voorheen keuringsdienst van waren). Ze hebben hun eigen grote koelcel en diepvries mee kunnen nemen vanaf de school waar ze eerst zaten. “Die zijn gratis afgebroken en weer opgebouwd door De Wilde Koeling uit Tiel, hardstikke fijn natuurlijk.” In totaal heeft de voedselbank zo’n 450 m2 ruimte tot hun beschikking. “Dat is niet meer dan we in de school hadden”, stelt Joke, “het is hier wel veel praktischer ingedeeld, hoge plafonds, we kunnen veel stapelen, makkelijk schoon te houden en veel duurzamer. De verwarming werkt op infra-rood, dat zal een hoop schelen in onze gasrekening.”

Energierekeningen
“Over gasrekening gesproken, we merken dat we er meer mensen bij krijgen hier, één van de redenen daarvoor is de hoge energieprijzen. Mensen met een minimaal inkomen moeten ineens 450 Euro per maand gaan betalen voor gas en elektra. Dat lukt niet. Op dit moment hebben we zo’n 250 mondjes te voeden.” De stichting heeft nu 37 trouwe vrijwilligers. Ze hebben nog wat aanmeldingen ontvangen maar door de verhuizing kwam het er nog niet van contact met de belangstellenden op te nemen. De verhuizing werd verder bijna volledig door de vrijwilligers zelf gedaan. “Het hakte er echter financieel helaas wel in”, stelt Joke. “We hebben een aantal aanpassingen aan het pand moeten doen, bijvoorbeeld schuimbeton onder vloeren. Voor de zware koelingen en ook omdat we een zware palletkar hebben, en als daar een pallet opstaat met weer de nodige kilo’s erop dan heb je wel een sterke vloer nodig. We hebben ook een lichtere palletwagen erbij gekocht.”

Joke is ook erg tevreden over de contacten met het Sociaal Plein en de andere ‘bewoners’. Er komt nog een officiële opening en een open dag, het is alleen nog niet bekend wanneer.

Fotoalbum: klik op een foto voor een vergroting

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2022/05/eerste-mijlpaal-voor-sociaal-plein-2-tiel/

en:  https://detielenaar.nl/nieuws/2020/10/een-lintje-in-tiel-in-2020-joke-steigerwald/

verhuizing Klesteo:  https://detielenaar.nl/nieuws/2022/05/eerste-mijlpaal-voor-sociaal-plein-2-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights