Open Dag bij Prezzent De Ark aan de Hoveniersweg Tiel

In het patronaatsgebouw is Prezzent nu de Patroon en de bewoners de Beschermelingen!

In april 2021 verhuisden een groep bewoners van Prezzent van Thedingsweert naar een nieuw gebouw aan de Hoveniersweg. Door corona en de vele lock downs lukte het niet eerder om een feestelijke opening te houden. Vrijdag 2 september was er dan eindelijk een open dag!

Fotoalbum onder de tekst

Stadsgracht
Vele belangstellenden, medewerkers, familieleden, buurtbewoners en natuurlijk de bewoners zelf genoten op de zonovergoten parkeerplaats van een hapje en een drankje compleet met muziek. Bewoners hadden zich feestelijk uitgedost en vertelden enthousiast over hun nieuwe huis. Annemarie Amaduakis liet vrolijk haar mooie appartement zien. “Ik heb hier ruimte, dat heb ik nodig want ik heb astma”, vertelt ze. Ze woont op de begane grond aan de achterzijde, met uitzicht op de stadsgracht, binnenkort wordt de tuin nog aangelegd. “Het is mooi hier, een leuk nieuw huis, ik had veel zin in de verhuizing.” Aan de voorzijde woont Claudia Louwman. “Ik heb de mooiste kamer van het huis”, zegt ze terwijl ze een rondleiding door haar appartement geeft. 

Flipje-Beeld
Het gebouw van Prezzent aan de Hoveniersweg in Tiel telt 16 woon- & zorg appartementen en evenveel bewoners. Er is 24-uurs begeleiding door een team van negen medewerkers. In de gezamenlijke huiskamer treffen we Dick Cornelisse. “Ik vind het hardstikke leuk om hier te wonen”, stelt hij. De verhuizing had hij wel een beetje spannend gevonden en in het begin moest hij natuurlijk erg wennen. In de huiskamer staat naast de TV een Flipje beeld. De bewoners hebben dit eerder de middag gekregen van wethouder Dijkstra. Er zijn vier woonlagen, alle bewoners hebben een eigen badkamer, slaapkamer en woonkamer met open keuken. In principe kan iedereen zelf koken, maar meestal doen ze dat gezamenlijk in de huiskamer samen met een medewerker. De bewoners hebben een deel van de inrichting zelf uit mogen kiezen, zoals de kleur van de vloer, het materiaal van de keuken en de kleur van hun gordijnen. “Ze hielpen ook zelf mee met de verhuizing, bijvoorbeeld met inpakken en uitpakken”, vertelt begeleidster Romy Arisse, Romy werkt vanaf de verhuizing naar de Ark bij Prezzent, ze heeft het er erg naar haar zin. “Lekkere sfeer, leuke bewoners.”

Patronaatsgebouw
Voor de grote verhuizing woonden de meeste bewoners al in Tiel, Prezzent zat toen al zo’n jaar of 10 op Thedingsweert. “Het is hier beter”, stelt Claudia, “ik loop zo de stad in, het is hier schoner, minder modder en geen koeien en kippen.” Het gebouw van de Ark heeft een historische waarde voor Tiel. Het is in 1916 gebouwd en in 1917 ingewijd als patronaatsgebouw voor Rooms Katholieke jongens. Een patronaat is een instituut voor vorming en scholing uit de 19e en 20ste eeuw. Het instituut was de bescherming (de patroon) voor de jongeren, die daar ‘beschermelingen’ genoemd werden. Het gebouw overleefde de Tweede Wereldoorlog en is ondanks de huidige moderne woningen nog goed herkenbaar als monument. De architect liet namelijk de monumentale voorgevel intact, deze werd gerestaureerd en daarachter werd nieuwbouw gerealiseerd. Op de gevel staat het originele woord ‘patronaatsgebouw’ nog, binnen in hal is een tegeltableau uit 1916 bewaard gebleven met hierop namen van de toenmalige geestelijken én rijke Tielenaren die de bouw mede mogelijk maakten.

De Ark
Vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw was het gebouw jarenlang in gebruik als kerk voor de Evangelische Zendingsgemeente De Ark. Die naam heeft de woonvorm van Prezzent dan ook gehouden. Voor de zendingsgemeente werd het pand te klein en zij verhuisden in 2008 naar de Vijverlaan in Tiel. Het pand werd verkocht aan woningcorporatie Kleurrijk Wonen en die maakte er uiteindelijk samen met Prezzent een appartementengebouw van voor bewoners met een licht verstandelijke beperking. Prezzent is een organisatie die zorg verleent aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Samen met partners, lokaal en regionaal, bieden zij diensten aan op het gebied van wonen, werk en dagbesteding, vrijetijdsbesteding, ondersteuning en zorg. Het gebouw heeft lang leeggestaan en de omwonenden waren blij dat er wat mee gebeurde. Overburen Jan en Carolien van Oort zijn erg enthousiast. “Het is mooi geworden, we werden er vanaf het begin steeds bij betrokken en vonden het erg leuk vandaag de Open Dag te bezoeken.”

Fotoalbum: klik op een foto voor een vergroting

 

 

Zie voor de historie van het gebouw:   https://detielenaar.nl/nieuws/2021/06/nieuw-leven-in-oud-tiels-patronaatsgebouw/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights