Een lintje in Tiel in 2020: Joke Steigerwald

In de serie lintjesregen in Tiel deze keer een portret van mevrouw Joke Steigerwald-den Besten (1952). Ze kreeg haar onderscheiding onder andere voor haar werk als vrijwilliger bij de Tielse Voedselbank, waar ze verantwoordelijk is voor de algehele aansturing en organisatie, nieuwe klanten screent, fondsen werft en toezicht houdt op het uitdelen van pakketten en de voedselhygiëne.

Een hele mond vol! Maar na een hele drukke commerciële carrriëre in het ‘gewone’ zakenleven was ze natuurlijk wel wat gewend. “Ik werkte bij DHL Douaneafdeling, eerst in Tiel en na hun verhuizing naar Breda heb ik 14 jaar op en neer gependeld tussen mijn werk en onze woonplaats Tiel. Joke komt van oorsprong uit Utrecht. “We zijn in 1974 naar Tiel verhuisd. We wilden graag een ééngezinswoning en dat lukte in Utrecht niet. In Tiel was de Hennepe toen net gebouwd en konden we gewoon een huis uitkiezen. We geloofden onze oren niet!” De verhuizing was de basis voor haar vele vrijwilligerswerk hier. “Om mensen in een nieuwe omgeving te leren kennen en contacten op te doen, kun je je het beste in het verenigingsleven storten. We gingen badminton spelen bij Thiela en ik ging helpen en heb daar ook wat in het bestuur gedaan.”

Avondvierdaagse
Ze verhuisde met haar gezin van de Hennepe naar Rauwenhof en later naar Passewaaij waar ze ook, al weer bijna 20 jaar, vrijwilligster is bij de avondvierdaagse van de Wijkvereniging Passewaaij. “Ik help met inschrijven, verstrekken van controlestrookjes, medailles in orde maken, medailles uitdelen enzovoorts.” Maar het grootste deel van haar ‘vrije tijd’ gaat op aan al het goede werk dat ze voor de Tielse voedselbank doet. “Na jarenlang commercieel gewerkt te hebben wilde ik iets terugdoen voor de maatschappij. Mijn toenmalige collega’s vroegen me of ik niet in een gat zou vallen, maar niks daarvan hoor, werken met mensen vind ik veel leuker.”

Vrijwilligers

December 2009 Deel van de voedselbank vrijwilligers

Ze is er erg druk mee. “Het werkgebied van onze voedselbank is erg groot, van Culemborg tot en met Land van Maas & Waal. We hebben diverse uitgiftepunten, er gaan complete pakketten naar toe.” Vroeger ging ze nog wel samen met haar man levensmiddelen ophalen als die aangeboden werden, maar daar is de organisatie nu te groot voor. “Daarvoor hebben we nu een aparte afdeling logistiek.” In totaal coordineert Joke zo’n 37 vrijwilligers. “Een hecht, vast en enthousiast team, er is weinig verloop onder onze mensen, dat is natuurlijk heel positief voor de organisatie”. Maar actieve Joke checkt zelf de e-mail zes dagen in de week en helpt gewoon bij de grote schoonmaak. “Straks, eind september, dan gaan we weer met z’n allen alles onder handen nemen, we houden een heel weekend lang echte grote schoonmaak.” De Voedselbank leeft de strenge regels van de NVWA na (vroeger de keuringsdienst van waren). De toekenningscriteria voor cliënten van de voedselbank zijn landelijk vastgelegd door de Nederlandse Vereniging van Voedselbanken. “Wij zijn daarbij aangesloten en hebben ons daar aan te houden.”

Hulpverleners
“Op vrijdag is het hier een hekselketel”, vertelt Joke. “Het begint eigenlijk woensdag en donderdag al met ophalen en klaarzetten van houdbare producten, donderdagmiddag worden van alle verse ontvangsten zoals groenten en fruit porties gemaakt. Die worden in de koelcel gezet. Vrijdagochtend vullen we de pakketten verder af met de verse producten en vrijdagmiddag worden de pakketten opgehaald door onze cliënten.” Maar het goede werk houdt natuurlijk niet op bij het verstrekken van voedsel en andere ‘boodschappen’. De voedselbank zorgt namelijk ook voor artikelen zoals zeep en luiers voor de baby en Joke en haar collega’s doen veel aan de begeleiding van hun mensen. “We zijn er ook om te luisteren en raad te geven en proberen altijd mensen op het goede pad te zetten. De mensen komen bij ons via de reguliere hulpverlening. Wij helpen ze natuurlijk wel, maar we zijn niet zelf hulpverleners. We veroordelen echt niemand, er zijn echt heel schrijnende gevallen bij, en vergeet niet, het kan jou ook zomaar overkomen dat je nog rond moet komen met een leefgeld van vijftig euro.”

Lintje
“Maar ik niet alleen hoor”, benadrukt ze. “Ik kreeg een lintje, maar we doen dit wel met de hele club. Ik denk altijd maar zo: ‘waar is de één als de ander er niet is?’ Je bent allemaal maar een radertje in het geheel. Haar voormalig voorzitter, Cor van Oostveen vroeg het lintje voor haar aan. Joke vond het een aangename verrassing. “De burgemeester belde, ik heb direct daarna een bericht aan mijn man en dochter gestuurd.” De uitreiking vond pas begin juli plaats. Door corona mochten er maar vijf personen per gedecoreerde aanwezig zijn. “Ik nam mijn man en één dochter mee en voorzitter Cor en Dick Kusters, ook een collega-vrijwilliger van onze voedselbank.”

Corona
Joke is nog lang niet van plan te stoppen met haar goede werk. “Wel hoop ik dat we een vaste stek krijgen. Het is jammer dat we iedere paar jaar opnieuw op zoek moeten naar een nieuwe locatie.” Ze zitten nu in een pand van de gemeente waar vroeger een kinderdagverblijf in gezeten heeft. “We hebben een grote koelcel en diepvriescel, die moeten steeds meeverhuizen en dat is erg prijzig.” Ze vindt het ook jammer dat er door de coronarichtlijnen op dit moment zo weinig contact met de cliënten mogelijk is. Maar ja, wie ondervindt dit nu niet? Het is een algemeen probleem. Maar Joke weet er gelukkig ook weer een positieve draai aan te geven. “Opvallend aan de corona-tijd was dat we heel veel spontaan aanbod van mensen gehad hebben die ons wilden komen helpen als we in nood gekomen waren, bijvoorbeeld omdat onze vaste vrijwilligers niet meer hadden kunnen komen door quarantaine of zo. Ik had een hele lijst met namen! En heb ze allemaal persoonlijk bericht gegeven!” Tot nu toe is de vraag bij de Tielse Voedselbank nog niet toegenomen ondank de corona-crisis. “In Rivierenland schijnt het nog wel mee te vallen ten opzichte van elders in Nederland,” zegt Joke, “we hebben er acht gezinnen bij gekregen. Gelukkig hebben we ook nog voldoende sponsoren en is de aanvoer van het voedsel echt groot genoeg, maar meer is altijd welkom, we voeden vele mondjes elke week.”

 

foto serie

december 2015
De Lionsclub Rivierenland met 120 luxe voedselpakketten voor de Voedselbank.
november 2017
Deel koelbus voor Voedselbank Rivierenland.
september 2020
september 2020
December 2007 Joke Steigerwald ivm Kerst
september 2011
Tros vrijwilliger Joke Steigerwald van de voedselbank met Henk Driessen en Frans Duyts.
november 2013 Voedselbank met gezonde voedselpakketten in samenwerking met Stichting Bladt Charity uit Culemborg in GGR gebouw
Maart 2010 Voedselbank neemt koelauto in gebruik. .
November 2010
De voedselbank heeft een nieuwe locatie in het oude GGR gasgebouw.
oktober 2012
Cheque voor de Voedselbnank van SCW.
December 2007
Joke Steigerwald van de voedselbank ivm Kerst

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights