Open Monumentendag op zondag 11 september

Wat is er in Tiel te doen?

Tiel doet weer mee aan de landelijke Open Monumentendag en de commissie heeft opnieuw een aantrekkelijk programma in elkaar weten te draaien om bezoekers kennis te laten maken met Tiels Erfgoed.

Torenbeklimming
Natuurlijk kunnen de grote Kerk en de Dominicuskerk bezocht worden. Daar, en ook in Caeciliakapel, zijn optredens van diverse koren. De toren van de Sint Maartenskerk kan beklommen worden om het carillon en Tiel van bovenaf te bewonderen. Zeker de moeite waard is een kijkje te nemen in de monumentale Rechtszaal in het voormalig Gerechtsgebouw aan de Nieuwe Tielseweg. Dit monument werd omgebouwd tot appartementen met begeleid wonen, maar de mooie klassieke rechtszaal bleef in tact.

Varend Erfgoed
Voor de dames is er slechts één keer per jaar de mogelijkheid de Herensociëteit te betreden, grijp die kans! Andere monumenten die anders beperkt of zelfs niet bezocht kunnen worden zijn de Gerfkamer van de Sint Maartenskerk, de Joodse Begraafplaats en natuurlijk ons varend erfgoed, de oude veerpont de Hendrikus en waalschokker de Neeltje Jantje in de Tielse haven. De monumentale Tielse begraafplaatsen hebben zoals ieder jaar een heel eigen programma, met rondleidingen en het Gregoriaans Koor Schola Cantorum. Verder is een bezoekje aan het Tielse Ambtmanshuis een aanrader, fraai antiek meubilair en eeuwenoude decoratie. De bijbehorende tuin, aangelegd in ca. 1860 door de beroemde tuinarchitect K.G. Zocher, is die dag ook vrij toegankelijk.

Lebbink
Ook is het Flipje- & Streekmuseum open en gratis toegankelijk en kan dit jaar in de Tielse Weerstraat de eeuwenoude kelder van de Wereldwinkel bezocht worden. Voor de Tielenaren onder ons: dit is het voormalig pand van Lebbink en de Wereldwinkel heeft die beroemde kast van Lebbink nog bewaard! Vraag er gerust naar!

Carillon
De opening van de dag is om 12.00 uur, de ‘aftrap’ wordt traditioneel gegeven voor onze stads-beiaardier Wim Ruitenbeek. Voor de kinderen is er een speciale puzzeltocht georganiseerd en commissieleden zijn de hele middag aanwezig in een eigen kraam aan het Kalverbos, het parkje achter de fruitmozaiken. Daar kan iedereen informatie krijgen over het programma, de wandelingen, de speurtocht en de fietstocht. Maar ook over activiteiten die met (behoud van) monumenten te maken hebben. Het landelijke thema van de Open Monumentendag dit jaar is Verduurzaming van Monumenten. In de kraam vindt u folders daarover die door Gemeente Tiel gemaakt zijn. In alle open monumenten zijn enthousiaste vrijwilligers aanwezig om informatie te verstrekken.

Programma
Er is een natuurwandeling door de Willemswaardpolder, onze stadshistorici, Emile Smit, Peter Schipper en Wim Veerman verzorgen twee historische stadswandelingen en een fietstocht langs het erfgoed in de omgeving van Tiel. Onderstaande het programma en een opsomming van de Tielse Monumenten die open zijn. Speciale dank aan het Madrigaalkoor, Schola Cantorum en het Tiels Mannenkoor en natuurlijk alle vrijwilligers die zich inzetten om deze dag in Tiel te organiseren en mogelijk te maken!

 

 

Locatie

Adres

Informatie

1

Rechtbank

Nieuwe Tielseweg

Rechtszaal

2

Toren St. Maartenskerk

Kerkplein

beklimmen toren

3

St. Maartenskerk

Kerkplein

bespeling carillon + oude klokken+organist+optreden koren

4

Gerfkamer

Kerkplein 2

voormalige sacristie St.Maartenskerk

5

Caeciliakapel

Kerkplein 3

deel middeleeuws klooster

6

St. Dominicuskerk

St. Walburgkerkpad 3

r.k.kerkgebouw

7

Tuin Ambtmanshuis

Ambtmanstraat

ontwerp architect K.G. Zocher

8

Het Ambtmanshuis

Ambtmanstraat 17

voormalig middeleeuws woonhuis

9

De Groote Sociëteit

Plein 48

Bezichtiging grote zaal

10

Flipje & Streekmuseum

Plein 48

historie van Tiel en Flipjes erfgoed

11

Ter Navolging

Lingedijk 1

begraafplaats

12

Joodse begraafplaats

Voor de Kijkuit 7

metaheerhuisje

13

R.K. Begraafplaats

J.D. van Leeuwenstraat

Oorlogsmonument

14

Neeltje Jantje

Vernieuwde loskade

varend monument

15

Hendrikus

Vernieuwde loskade

varend monument

16

Wereldwinkel

Weerstraat

kelder

17

Wandeling Kleine Willemswaard

Toegangspoort Echteldsdijk

Natuurwandelingen

 

12.00

Opening

Carillon bespeling

ingang St. Maartens-kerk

Toren

12.30

Start en afhalen puzzeltocht voor kinderen beginnen op elk gewenst tijdstip.

Start Kalverbos/ kraam OMD

13.00

Optreden Madrigaalkoor

St. Maartenskerk

Rondleiding op Ter Navolging

Begraaf- en grafculturen door de eeuwen heen

Ter Navolging

Joodse begraafplaats

R.K. Begraafplaats

Ter Navolging

Natuurwandeling

Wandeling ‘Pen en penseel’

Wandeling historische panden

Beklimming toren St. Maartenskerk

Startplaats Echteldse dijk

Start Kalverbos/ kraam OMD

idem

St. Maartenskerk

13.30

Optreden 3 M

St. Caeciliakapel

14.00

Optreden Schola Cantorum

Beklimming toren St. Maartenskerk

Ter Navolging

St. Maartenskerk

14.30

Rondleiding Ter Navolging

Optreden 3 M

Ter Navolging

St. Caeciliakapel

15.00

15.30

Optreden Tiels Madrigaalkoor

Optreden Tiels Mannenkoor

Beklimming toren St. Maartenskerk

St. Dominicuskerk

Ter Navolging

St. Maartenskerk

  

Wandeling door de Kleine Willemswaard

Fietstocht “Rondje Drumpt & Avezaath”

Optreden 3 M

Start: Toegangspoort aan de Echteldsedijk

Start Kalverbos

St. Caeciliakapel

  

15.50

16.00

Rondleiding over begraafplaats Ter Navolging

Rondleiding op de Joodse begraafsplaats

Ter Navolging

Joodse begraafplaats

17.00

Einde

 

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights