Corsotentoonstelling 60jr corso koorts verrast

Fotoalbum onder de tekst

In het Flipje- en Streekmuseum Tiel is op donderdag 8 september een expositie geopend over 60 jaar Fruitcorso in Tiel. De opening werd verricht door de Tielse wethouder Dave Verbeek. Hij hield daarbij zijn eerste speech in het openbaar. Daaruit bleek een duidelijke persoonlijke relatie tot het corso.

Vóór de opening gaf Ineke Strouken, voormalig directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, een korte inleiding. Zij benadrukte het feit, dat het Fruitcorso behoort tot het Immaterieel Erfgoed en als zodanig UNESCO-erkenning heeft. Daarbij pas wel enige relativering, want die erkenning geldt voor alle Nederlandse corso’s. Het Fruitcorso in Tiel is echter in die zin wel uniek, want meestal betreft het natuurlijk bloemencorso’s.

De expositie is heel bijzonder geworden. Natuurlijk is het – in de woorden van conservator Lisette le Blanc – “een feest van kleur”, maar de samenstellers hebben een bijzondere opzet gekozen. Zo is de wand van de expositieruimte behangen met papier, waarop alle programmaboekjes van de negenenvijftig Tielse corso’s zijn afgedrukt. Die scans waren tot 2010 al verzameld voor het 50 jaar corsoboek “De peren laten los”.
Bijzonder zijn ook de jurken van oogstfee 1975 Carin Wittens Cruysen en hofdame 1974 Lia Rust van Zanten.

In de tentoonstelling zijn veel zaken bijeengebracht die de kijker een idee geven van de wijze van voorbereiding voor het maken van de corsowagens en de diverse materialen die onder het gebruikte fruit schuilgaan. Dus zijn er elementen van papier-maché te zien naast ontwerptekeningen.

Uiteraard is er ook veel fotomateriaal gebruikt, want de kleurenrijkdom is vooral bewaard in de vele duizenden foto’s die Jan Bouwhuis al 59 jaar van het corso en de voorbereidingen maakte. De foto’s zijn heel fantasierijk ingepast in gefotografeerde fruitkisten.

Het is allemaal heel verrassend. Wie echt de historie van het corso wil weten, komt wat minder aan zijn trekken. Maar daarvoor is inmiddels een tweede expositie op komst, die vanaf zondag een plaats zal krijgen rond de gracht aan de Veemarkt en Hasselmanplein.

Fotoalbum: klik op een foto voor een vergroting

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights