Ruud van Zuilen, directeur cultuurbedrijf Tiel nam afscheid

Maandag 20 juni was Ruud van Zuilen voor het laatst in functie in zijn geliefde Agnietenhof. Enkele honderden medewerkers van het cultuurbedrijf, vrienden en bekenden uit de cultuursector zorgden voor een goed gevulde grote zaal van de Tielse cultuurtempel. Zij konden genieten van een lichtvoetig programma dat bestond uit optredens van cursisten en docenten van cultuurcentrum Zinder en professional Tineke Schouten. En natuurlijk waren sprekers en keer Van Zuilen terug op de vijftien jaar dat hij De Agnietenhof en de laatste jaren ook Zinder leidde. Cabaretier en presentator Patrick Nederkoorn praatte het programma aan elkaar.

April 2009

Burgemeester Beenakker bracht de belangrijkste wapenfeiten van de vertrekkende directeur in herinnering. In 2009 werd de Agnietenhof verrijkt met een filmhuis. De kleine zaal werd hiervoor aangepast.

2019

In 2014 volgde een ingrijpende verbouwing van de Agnietenhof. Er kwam een restaurant, De wat lage bedompte foyer werd omgetoverd tot een open, lichte en smaakvolle ruimte, de zalen kregen een opknapbeurt , de grote zaal kreeg meer stoelen waardoor de Agnietenhof interessant bleef voor grote artiesten en voorstellingen. Opvallend was ook de verandering van de kleur van de stoelbekleding. Geel werd het klassieke theater rood.

Zinder

2017

Een belangrijke mijlpaal was de bouw van Zinder in combinatie met een parkeergarage. Organisatorisch werden het vroegere centrum voor de Kunsten, De Plantage en de Agnietenhof samengevoegd tot een cultuurbedrijf waarvan van Zuilen de directeur werd. Dat bleek een goede keus. Beenakker: “Er staat nu een organisatie waarin amateur- en professionele kunst elkaar versterken. Het cultuurbedrijf vervult een belangrijke regiofunctie en verbindt dorpen en steden. Daar zijn we trots op en het Tielse Goudgeel is weer terug.

2019
Premiere familiemusical De Nacht van Flipje ivm 50 jaar bestaan Agnietenhof
januari 2020
Jubileumboek in het kader van 50-jarig bestaan van Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof

De burgemeester memoreerde verder het vijftig jarig bestaan van de Agnietenhof in 2019. Waarin de Agnietenhof samen met een professioneel productiebureau ‘De nacht van Flipje’ produceerde. Beenakker: “De musical had niet misstaan in de landelijke theaters”.

Vanaf 2020 waren de deuren van de Agnietenhof vrijwel steeds gesloten door Corona. Dat deed pijn. Mooi is het dat er voor het komende seizoen weer een compleet programma gepresenteerd wordt met maar liefst 175 voorstellingen en Zinder bruist ook weer”.

Nadat Ruud was toegezongen door een grote schare medewerkers van het cultuurbedrijf en hem hun cadeau, een fraaie rotan hangstoel, was overhandigd was het tijd voor het afscheidswoord van de directeur. Daarin prees hij vooral zijn medewerkers zonder hun inzet en betrokkenheid zou het nooit gelukt zijn om het cultuurbedrijf uit te bouwen tot een centrum waar veel grotere steden dan Tiel jaloers op zijn.” Het was fijn werken met jullie”. Zelf had hij ondanks dat het wel eens schuurde een mooie tijd gehad in Tiel. “Wat is er mooier dan mensen blij te maken. Jammer dat dat de laatste twee jaar hier niet mogelijk was. Ook dankte hij het Tielse gemeentebestuur die het allemaal financieel mogelijk had gemaakt en beseft dat cultuur en kunst een belangrijk onderdeel is van het welbevinden van de inwoners. Opvallende uitspraak: “Je moet van buiten Tiel komen om te zien hoe mooi Tiel is”. Hij liet het cultuurbedrijf met een gerust hart over aan zijn opvolger, Nico Baars. Het belooft een mooi maar ook goed seizoen te worden. We hebben nu al 20 % meer kaarten verkocht aan onze vrienden dan in het laatste jaar voordat Corona toesloeg het geval was”.

Van Zuilen gaat in Friesland van zijn pensioen genieten. ”Neen, ik ga me daar niet direct inschrijven als interimmer of adviseur op mijn vakgebied. Ik zie wel wat er op mij afkomt. Best mogelijk dat jullie me in Heerenveen kunnen treffen in een amateurband met mijn saxofoon.

Samenvattend kunnen we concluderen dat het Ruud van Zuilen gelukt is om zijn motto: We moeten Tiel een stukje leuker maken, tijdens de vijftien jaar dat hij hier werkte goed gelukt is.

Fotoalbum:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights