Gezicht van RegioTV Tiel, Riny ter Haar overleden

Voor menig Tielenaar was het deze week schrikken toen zij hoorden dat Riny ter Haar, de nog jonge en energieke man achter RegioTV Tiel, was overleden. Nadat Riny enkele dagen onbereikbaar was, belden bekenden verontrust de politie, die hem vervolgens overleden in zijn woning aantrof. Een interne bloeding wordt in de media als vermoedelijke doodsoorzaak genoemd.

Riny startte in 2004 met StadsTV, de stadsomroep van Tiel. Hij was niet alleen initiatiefnemer, eigenaar en ‘baas’ van de stadsomroep, later omgedoopt tot RegioTV Tiel maar vervulde daar in toenemende mate ook bijna alle functies. Eigenhandig koos hij de items waar hij aandacht aan wilde besteden, filmde op locatie en interviewde de laatste jaren ook zelf zijn gasten. Hij bereidde zich grondig voor en wist waar hij het over had. Hij kon daarbij behoorlijk kritisch zijn. De wekelijkse uitzendingen van ongeveer een uur werden constant via de kabel TV herhaald en trokken veel kijkers. Op de website van RegioTV Tiel plaatste hij nieuwsitems die hij deels zelf schreef, persberichten van de gemeente en als gevolg van de samenwerking met Omroep Gelderland ook berichten die betrekking hadden op Tiel en de regio die de provinciale zender zelf maakte.

In de loop der jaren heeft hij een enorme kennis- en relatiekring opgebouwd in Tiel en werd hij een bekende Tielenaar. Samen met o.a. Peter Schipper maakte hij een reeks aanspreekbare programma’s over de geschiedenis van Tiel en de regio.

Het commissariaat voor de media, een rijksdienst, propageert het samenwerken van publieke omroepen en fusies van gemeentelijke omroepen naar regionale zenders om daardoor de kwaliteit van de omroepen op een hoger peil te brengen. Riny had met zijn omroep graag de omroep van de gehele West-Betuwe willen worden. Dat is hem niet gelukt. Het deed hem pijn dat zijn aanbod om de TV-uitzendingen in gemeenten rondom Tiel te verzorgen niet door die gemeenten aanvaard werd. Dat weerhield hem er echter niet van om aandacht te blijven schenken aan nieuws en achtergronden bij het nieuws uit de regiogemeenten rond Tiel. Met name de lokale politiek had daarbij zijn belangstelling.

De laatste jaren was het regel dat Riny in Tiel voor de gemeenteraadsverkiezing een verkiezingsavond organiseerde waar alle politieke partijen hun zegje konden doen. Hij trad dan zelf op als gespreksleider.

Wanneer we zijn oeuvre van de periode dat hij voor StadsTV Tiel, later omgedoopt tot RegioTV Tiel doornemen, komen we verschillende pareltjes tegen en veel nieuws dat van historische waarde is. Die producties zullen zeker in het Regionaal Archief Rivierenland een plek krijgen. Tiel zal de goedlachse maar ook eigenzinnige brenger van nieuws en achtergrondinformatie missen.

Riny ter Haar is geboren en getogen in Echteld, woonde een aantal jaren in het Land van Maas en Waal en keerde onlangs terug naar Tiel naar een woning aan de Kwelkade waar hij is overleden. Hij is 52 jaar geworden. Hij laat een dochtertje achter dat hij samen met zijn ex-echtgenote verzorgde en opvoedde.

fotoalbum

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights