Veel waardering bij opening voor tentoonstelling ‘Alles Kwijt’

Het Flipje en Streekmuseum heeft samen met leden van de Oudheidkamer een tentoonstelling over de tweede wereldoorlog in Europa, Tiel en de Betuwe en de wederopbouw na de oorlog in Tiel samengesteld. Dinsdag 3 mei opende onder toeziend oog van zo’n 80 genodigden burgemeester Hans Beenakker de tentoonstelling. Dat gebeurde met de overhandiging van twee fraai geïllustreerde magazines die samen als gids, naslagwerk en informatiebron dienst kunnen doen. De tentoonstelling, die veel waardering oogst, is met uitzondering van de maandagen alle dagen van de week te zien van 12.00 tot 17.00. De toegang is gratis. Bijzonder is dat de tentoonstelling niet in het museum maar in een grote winkelruimte aan de Santwyksepoort 7 gehouden wordt.

Video:

 

Wanneer je de schrijnende beelden uit Mariupol in de Oekraïne ziet en je bekijkt beelden van de puinhopen en vernielde gebouwen die het centrum van Tiel domineerden dat is een vergelijking tussen Tiel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog snel gemaakt. Het oorlogsleed van toen in Tiel wordt door de gebeurtenissen nu in de Oekraïne weer extra actueel. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er bij de toespraken die bij de officiële opening van de tentoonstelling gehouden werden door bijna iedere spreker een verband gelegd werd tussen dat verleden en de afschuwelijke werkelijkheid van dit moment. Met het puin uit de binnenstad – zo had burgemeester Hans Beenakker berekend – kon je een massieve toren van veertig bij veertig meter maken met een hoogte van de toren van de Sint Maartenskerk direct na de oorlog.

Juriaan de Mol, de waarnemend directeur van het Flipje en streekmuseum opende de rij van sprekers. Hij sprak over de naar verhouding geringe aandacht die er landelijk maar ook in de regio lang was voor de situatie in het Rivierengebied tijdens de oorlog. “Het Rivierengebied was maanden lang een oorlogsfront waar veel mensen sneuvelden en veel ontbering geleden werd.” De Nijmeegse historicus en voorzitter van WO2Gelderland, Joost Rosendaal vond het terecht dat de hevige strijd die in de Betuwe tussen bezetter en bevrijders meer aandacht krijgt. “Het belang van die strijd voor het verloop van de oorlog is van nationale betekenis geweest.” Tevreden stelde hij vast dat Tiel veel aandacht besteedt aan het levend houden van de vreselijke gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden. Hij had dit zelf vastgesteld tijdens een wandeling door het centrum langs de verschillende monumenten die aan de oorlog herinneren. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog benadrukte dat aan vrijheid en vrede ook verantwoordelijkheid onlosmakelijk verbonden is. “Die verantwoordelijkheid moet je samen nemen.”, benadrukte de bestuurder van de provincie Gelderland.

Peter Schipper en Emile Smit, die ieder de inrichting van een deel van de tentoonstelling voor hun rekening genomen hebben, gaven een toelichting op ‘hun’ deel van de tentoonstelling. In een volgende bijdrage vertellen we u meer over de achtergronden en de inhoud van de tentoonstelling.

Burgemeester Beenakker wees op het belang van het samen stilstaan bij de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en met het in ontvangst nemen van 2 magazines was de tentoonstelling geopend. Jurriaan de Mol hoopte dat veel Tielenaren en streekgenoten de komende maanden een kijkje komen nemen. De tentoonstelling is tot en met 31 juli 2022 geopend.

Er volgt nog een item over de tentoonstelling.

Fotoalbum. Klik op een foto voor een vergroting.

Zie ook voor een uitgebreid overzicht en uitgebreide video:  https://detielenaar.nl/nieuws/2022/05/alles-kwijt-maar-we-kregen-er-ook-wat-voor-terug/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights