Oekraïense vluchtelingen krijgen onderdak in Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Ziekenhuis Rivierenland gaat vluchtelingen uit Oekraïne opvangen op een leegstaande afdeling in het oude ziekenhuisgebouw en de gemeente vraagt hulp van vrijwilligers en aanbod van woonruimte voor vluchtelingen.

Het ziekenhuis vindt het belangrijke om in deze situatie haar maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid te nemen. Het gaat om totaal 13 kamers in een niet voor patiënten gebruikte vleugel in het oude deel van het ziekenhuis. De afdeling heeft een gezamenlijke woonkamer, ruimten om te koken en te wassen. De kamers zijn vrij eenvoudig klaar te maken om bewoond te worden.

Bezoekers van het ziekenhuis zullen er niet veel van merken. “Patiënten en bezoekers kunnen een vluchteling tegenkomen, maar de kans daarop is niet heel groot. En als u iemand tegenkomt? Een praatje maken mag natuurlijk altijd. Helpen kan op vele manieren, een vriendelijke groet, of een kort gesprek, het is fijn om de verbinding met elkaar te zoeken” vertelt Marc Hendriks, voorzitter van de raad van bestuur. De bestuursvoorzitter waardeert het dat zijn medewerkers achter het besluit van het bestuur staan en klaar staan om deze mensen te helpen.

De gemeente Tiel coördineert de opvang en heeft laten weten de eerste vluchtelingen nog deze maand te verwachten. Burgemeester Beenakker is blij met het aanbod van het ziekenhuis. “We laten deze mensen niet in de kou staan laat hij weten.”

Het aanbod van het ziekenhuis is prachtig, maar er zijn nog veel meer plekken nodig. Daarom roept Beenakker ondernemers, pandeigenaren en inwoners dringend op om als zij ruimte over hebben voor de opvang van vluchtelingen dat bij de gemeente te melden. Een gezin moet er wel zelfstandig en voor langere tijd kunnen wonen.

Ook hulp van vrijwilligers is nodig om de vluchtelingen te helpen met het vinden van hun weg in de gemeente. Denk daarbij aan het inschrijven bij de gemeente, een school of werk zoeken, reizen met het openbaar vervoer, het vinden van een leuke sportvereniging en nog veel meer. Aanbod van zelfstandige woonruimte en vrijwilligershulp kunt u mailen naar oekraine@tiel.nl Inwoners die vragen of zorgen hebben kunnen antwoorden op een aantal vragen vinden op www.tiel.nl/oekraine. Bellen of mailen kan ook: (0344) 637 111 of oekraine@tiel.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights