De vlag kan uit: bloemen en fruitcorso’s op werelderfgoedlijst

Vanochtend kwam er witte rook uit de schoorsteen waar het Unesco bestuur vergaderde over het plaatsen van de Nederlandse corsocultuur op de wereldlijst van Unesco voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. De corsocultuur in Nederland staat vanaf vandaag op die lijst! Het is een belangrijk moment voor de twintig corso’s die Nederland telt en natuurlijk voor het Betuwse Fruitcorso in het bijzonder. Het fruitcorso neemt binnen de vele bloemencorso’s nu eenmaal een unieke plaats in.

Wat zijn de gevolgen voor het fruitcorso?

Dat valt natuurlijk nooit precies te voorspellen. Zeker is dat het corso aan imago en belangrijkheid wint. Gesprekspartners zullen de overkoepelende stichting 4-stromenland nog serieuzer nemen. Dat geldt ook voor de lokale verenigingen. Het zal het corsobestuur extra stimuleren om het corso niet alleen in stand te houden, maar het verder uit te bouwen. Ook de gemeente en de regio heeft er een paradepaardje bij. De glans van het op de wereldlijst van Unesco staan straalt ook hen en eigenlijk een beetje op alle inwoners af. Voor de gemeente betekent het ook een soort inspanningsverplichting om het corso goed te faciliteren. Ook dat geldt voor de overige gemeentebesturen en de fruitdelta als koepel van de regio, want het corso is zeker geen louter Tiels gebeuren.

De vele honderden medewerkers aan het corso zullen er ook extra door gestimuleerd worden. De erkenning van het belang van het corso straalt immers ook op hen af. Zij zullen extra trots zijn. Niet iedereen kan zeggen dat hij aan het in stand houden van werelderfgoed werkt.

Ongetwijfeld zal de inschrijving ook leiden tot veel meer nationale en internationale publiciteit. In beschrijvingen van gemeenten en Nederland als geheel zal de corsocultuur een meer prominente plaats innemen. Ook in reisgidsen mogen we meer aandacht voor de Nederlandse corsocultuur en de afzonderlijke corso’s tegemoet zien. Dat kan leiden tot extra bezoek van buiten de regio voor de corsoweek. Het is ook niet denkbeeldig dat in binnen en buitenland de media meer aandacht gaan besteden aan onze corso’s.

4-Stromenland

Het bestuur van Stichting 4-Stromenland, de organisator van het fruitcorso verwacht verder dat het helpt bij contacten met sponsoren. De inschrijving in het Unescoregister zal ook, de samenwerking tussen corso’s en vergelijkbare tradities stimuleren waardoor nieuwe inspiratie ontstaat en je nog meer voordeel kunt halen uit ervaringen elders.

Alom blijdschap

Het bestuur van de stichting is enorm blij met de inschrijving. Stilletjes had men er al op gerekend. Op de sociale media vindt u vanaf vandaag felicitatieboodschappen van bekende corsogezichten. Laurens Verspuij: “Ik ben als voorzitter van het Fruitcorso enorm trots op deze internationale erkenning. Als je er met je neus bovenop zit, zie je soms niet hoe bijzonder het is waar we hier in de Betuwe aan werken. Kunst met fruit. De status van immaterieel werelderfgoed geeft een enorme boost om na het coronatijdperk in 2022 weer een fantastisch Fruitcorso neer te zetten.”

De voorzitter hees zelf de vlag bij het Lingecollege. Hij roept iedereen die meewerkt aan het corso of het corso een warm hart toedraagt hetzelfde te doen.

Video:

 

Unesco video:

 

Uiteraard feliciteren wij van de Tielenaar bestuur en alle medewerkers in Tiel en de regio ook van harte. Het is een prachtige opsteker, erkenning en waardering van het belang van het corso voor de hele gemeenschap.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights