83 jaar oude Gymnasium gedenksteen teruggeplaatst

Op donderdag 16 december werd op de hoek van het Sint-Walburg en de Binnenmolenstraat een steen geplaatst die zich hier ooit, in 1938, bevond. Het is de gedenksteen voor het vijftigjarig bestaan van het Stedelijk Gymnasium.

video:

Het Stedelijk Gymnasium Tiel werd als opvolger van de oude Latijnse school in 1888 opgericht. Het had een gebouw aan de Rechtbankstraat. Dit pand was echter in de jaren ’30 te klein en daarom werd in 1936 het gebouw aan het Sint-Walburg in gebruik genomen. Dat draagt tot op de huidige dag nog de naam ‘Gymnasium’, hoewel er sinds 1976 geen gymnasiasten meer vertoeven.

In 1938 bestond de school dus vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan werd op 12 november 1938 naast het schoolgebouw een boom geplant. Dat werd gedaan door P. van der Gijn, voorzitter (praeses) van de Tielsche Gymnasiastenclub. De boom werd aangeboden aan de gemeente Tiel en in ontvangst genomen door burgemeester Cambier van Nooten. Bij de boom werd vervolgens een gedenksteen geplaatst.

Peter Arends, administrateur VVE Gymnasium Ike te Strake, lerares klassieke talen Lingecollege Lyceum, Emile Smit, secretaris Oudheidkamer Tiel en Ton Bakx, bewoner van het gymnasiumpand.

Vermoedelijk zijn boom en steen al in 1945 verdwenen van deze plaats. Hout werd in die periode voor verwarming gebruikt en waar de steen was, wist niemand meer. Tot de heer Paul Ong, bewoner van het pand Kalverbos 5, begin november op zoek naar de oorzaak van een lekkage op zijn zolder ineens een merkwaardige steen vond. Hij nam contact op met de Vereniging van Eigenaren van het appartementengebouw dat zich tegenwoordig in het gymnasiumpand bevindt. De administrateur Peter Arends vroeg de Tielse Oudheidkamer om informatie en daar wist men het direct. Zelfs de foto van de plaatsing in 1938 kwam boven water.

Toevallig is recent op de plaats van de oude boom een nieuwe geplant. De VVE benaderde Van Luijn Natuursteen en die maakte een stevige nieuwe verankering. Zo kon de steen na al die jaren weer komen op de plaats, waar hij thuishoort. Een leuke aanwinst voor een Tiels monument!

Blijft nog wel de vraag, hoe deze steen ooit op de zolder van het pand Kalverbos 5 is beland. Wie het weet mag het ons vertellen!

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights