Nieuwe website Stratenintiel.nl

Een jaloersmakend project” zo noemen collega-historische verenigingen de nieuwe website over alle straten en straatnamen in Tiel. Sinds kort kan namelijk iedereen in Tiel (en daarbuiten) alle voorkomende straatnamen opzoeken en alles erover nalezen!

De Nachtegaallaan vernoemd naar die fraaie zangvogel? Mis! Het was in de 17de eeuw juist een bulderend kanon waar de eeuwenoude straat naar genoemd is. De andere vogel-straten zijn er vorige eeuw pas omheen gelegd. “De straat waarin wij wonen staat heel dicht bij ons. Wat betekent mijn straatnaam? Waar komt die naam vandaan?” Peter Schipper, lid van de Historische Werkgroep Tiel kreeg regelmatig deze vraag. En dat bracht hem op het idee om een publicatie te maken over straatnamen uit Tiel. Na enig brainstormen ging de werkgroep aan de slag en werd het project in de vorm gegoten van een website. “Want dat geeft je steeds de flexibiliteit om voortdurend gegevens bij te blijven werken”, aldus Peter.

Werkgroep
De werkgroep startte al zo’n jaar of vijf terug met de idee. Drie jaar geleden kreeg het echt gestalte door het vullen van de database die de basis vormt voor de website. Stadshistoricus Peter Schipper en projectleider inventarisatie van het Regionaal Archief, Beatrijs van Dijk waren samen met Dick Buijs (zeer verdienstelijk webmaster van de Tielse Oudheidkamer) drie jaar intensief bezig met het beschrijven en inventariseren van alle bestaande en verdwenen straten in de gemeente Tiel. Een team van verschillende disciplines dat elkaar perfect aanvulde: Peter, met uitgebreide historische kennis over Tiel, Beatrijs onderzocht het Regionaal Archief grondig en wist er allemaal feitjes uit te halen en Dick ging op de fiets alle locaties af en gaf de website vorm. Hij zorgde tevens voor het schitterende beeldmateriaal, zowel de recente beelden als de historische reproducties zijn van zijn hand. Alles bij elkaar beschreven zij ongeveer 725 straten en ook nog eens 100 namen van straten die tegenwoordig anders heten of niet meer bestaan.

Historisch materiaal
Gebruikte bronnen zijn bijvoorbeeld oude plattegronden, in het archief bewaarde kranten en Gemeente-archieven. “In Tiel werd pas laat echt gewerkt aan het voorzien van de straten van de straatnamen en straatnaambordjes”, vertelt Beatrijs. Eén van de door haar gebruikte bronnen is een lijst uit 1884 met door de gemeente vastgestelde straatnamen. “In het bezit van het Regionaal archief zijn ook de ‘schriftjes van Cambier van Nooten’, deze voormalige burgemeester van Tiel (1892-1972) bleek een gedetailleerd archief bij te houden met onder andere een alfabetisch register van raadsbesluiten.

Zoekfunctie
Op de website (www.stratenintiel.nl) kan gezocht worden op straatnaam en op term in de beschrijvingen en zelfs op personen. In de beschrijving per straat staat bijna altijd een naamverklaring, er wordt iets beschreven over het vroegere en het huidige karakter van de straat en over bijzondere gebouwen, gebeurtenissen en bewoners. Ook als de straat ooit van naam of van tracé is veranderd dan kan men dat hier vinden. Op de website kan per wijk worden gezocht. Bij iedere straatnaam staat een kleine plattegrond en kan worden doorgeklikt naar de wijkbeschrijving met daarin informatie over de ontwikkeling van de wijk waartoe de straat behoort.

Volksmond
Op de site staan ook straatnamen en straten die al lang geleden verdwenen zijn. Zoals het ‘Stroofabriekslaantje’ dat er ooit in Tiel was of de ‘Bloemstraat’ die tegenwoordig de ‘Bevrijdingslaan’ heet. Ook namen die alleen ‘in de volksmond’ gebruikt werden worden vermeld, bijvoorbeeld de ‘Schele van Wijkstraat’, het ‘Dronkenmanslaantje’ (vanaf 1906 het Hovenierslaantje) en buurten als ‘Egypte’ (in Tiel) en de ‘Bola-buurt’. De straten in Wadenoijen, Drumpt, Zennewijnen, Kapel-Avezaath en Kerk-Avezaath zijn ook opgenomen op de site (voor zover in de gemeente Tiel gelegen).

Nieuwe straatnamen
Beatrijs vertelt dat het een onzettend leuk project was om te doen. “Iedere straat was weer een apart onderzoekje.” Het meest bijzonder vond ze het onderzoeken van de armste buurten, zoals het Bleekveld, Klein Amsterdam en de Plank, een buurtje met 52 huizen op 1200 m2, per vijf huizen één toilet, met een open riool met een plank erover (vandaar de naam) én een open mestvaalt! Dick Buijs vond het vooral ook een leerzaam project. “Ik ken heel de gemeente Tiel nu op mijn duimpje en het project leverde ook vele leuke anecdotes op.” Peter Schipper gaat samen met Waardevol Tiel ervoor zorgen dat de naam ‘Brouwerijsteeg’ terugkomt in het centrum (naast de Grote Societeit, vroeger was hier Brouwerij de Duif). “We hebben de gemeente ook voorgesteld om nieuwe straten te gaan noemen naar leden van de Joodse Gemeenschap, de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.”

De nieuwe website is voor iedere inwoner in Tiel een informatiebron over zijn of haar straat. De werkgroep roept vooral op om aan te vullen of zelf te corrigeren. “We weten natuurlijk niet alles”, stelt Beatrijs, “de website kan voortdurend aangevuld worden. We proberen alles zo up-to-date mogelijk te houden en hebben zelfs een lijntje met de gemeente die ons nieuwe straten doorgeeft.” (Zie www.stratenintiel.nl)

een aantal voorbeeld pagina’s:

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights