Watersportvereniging Tiel mét uitzicht op de Waal

Iedereen weet dat Tiel aan de Waal ligt, veel mensen weten dat Tiel een eigen haven heeft, maar dat niet alleen, er is ook een heuse Tielse Watersportvereniging ‘de Waal’. We spraken met voorzitter Ronald van der Laan en Frans Rietbergen, penningmeester, zij vertelden over hun vereniging, de recente verbouwing van hun clubhuis en en wat hun plannen verder nog zijn.

september 2021

Het nieuwe gemoderniseerde clubhuis ziet er fraai uit, gekozen is voor een gezellig interieur in herfsttinten met vele zitjes en een bar. De lange bank tegen de achterwand is een echte eye-catcher, maar het mooiste van alles is eigenlijk wel het fraaie uitzicht over de Waal en de entree van de haven vanuit het clubhuis. En dat is natuurlijk ook vanaf het aangrenzende terras te bereiken via schuifdeuren te bewonderen. Het dak van het gebouw is voorzien van zonnepanelen.

 

Scheepswerf

juli 1958
Koos van Elk op het kanovlot in de jachthaven.

De watersportvereniging bestaat al vanaf 1948 (!). Ergens in de jaren ’50 van de vorige eeuw hebben zij het oude clubhuis betrokken, in een bestaand pand gebouwd in ca. 1920. Dat deel grenst nu nog aan het nieuwe clubhuis en dit wordt verbouwd tot nieuwe sanitair ruimte, voor passanten en eigen gebruik. Daarmee worden de sanitaire voorzieningen meteen naar boven gehaald. Deze bevinden zich nu nog op een lager niveau en ondervinden daar van tijd tot tijd last van hoog water. Op de plaats van de Tielse jachthaven is altijd een haven geweest. Vroeger natuurlijk alleen voor industriële doeleinden, hoewel er ook ooit bootjes verhuurd werden, zoals kano’s. De boot- en kanoverhuur was in handen van scheepstimmerman Koos van Elk (1872-1960). Hij woonde met zijn echtgenote in het gebouw dat nu het clubgebouw is.

Zeilrace

Pinksteren 1962
Waal – Merwede zeilrace

De Tielse watersportvereniging heeft wel een rijke geschiedenis in de watersport. Er heeft zelfs jarenjang een zeilwedstrijd bestaan vanaf Tiel over de Waal naar Gorinchem. De eerste Waal-Merwederace was in 1949. De organisatie werd samen gedaan met Watersportvereniging ‘de Merwede’ en de race was traditiegetrouw op eerste Pinksterdag en werd voorafgegaan door het fameuze ‘’schippersbal’ de avond tevoren. In 1995 was de laatste tocht naar Gorinchem vanuit Tiel; Rijkswaterstaat vond de zeiljachten tussen de toenemende beroepsvaart te gevaarlijk worden. De Tielse haven is een echte historische haven, er was ooit een scheepswerf, een botenloods, een woning van de exploitant van de haven en steigers vol met dekschuiten. De eerste vlotten om schepen aan te leggen werden eind jaren ’40 van de vorige eeuw aangebracht, ze werden 24 april 1949 in gebruik genomen.

Obligatielening
Om de Tielse haven een (nog) beter aanzicht te geven besloot de watersportvereniging eind 2018 tot het verbouwen en moderniseren van hun clubhuis en andere faciliteiten. Het uitzicht op de Waal werd direct bij de plannen meegenomen, niet alleen omdat dit vanuit het oude clubhuis beperkt was, ook omdat er dan meer zicht is op de schepen die de haven binnenkomen. De havenmeester kan nu vanaf het terras alles overzien. In 2019 heeft de vereniging de financiële middelen voor de verbouwing vergaard. “Dat viel nog niet mee”, vertelt penningmeester Frans Rietbergen. “Helaas kregen we nergens subsidie of fondsen. Uiteindelijk hebben we een obligatielening uitgegeven onder de leden en financieren we alles verder met eigen middelen. Letterlijk en figuurlijk want ook veel van het werk werd door eigen leden gedaan, mede door corona hadden zij veel tijd om de schouders eronder te doen! “Januari van dit jaar zijn we begonnen met het clubhuisgedeelte. Het werd casco opgeleverd door Bouwbedrijf Bron. De rest is allemaal zelf gedaan, door onze leden. Het resultaat mag er zeker zijn! “In 2006 waren er ook al plannen binnen de vereniging om het clubhuis te moderniseren, in 2014 ook, uiteindelijk in 2020 is gelukt!” zegt voorzitter Ronald enthousiast.

Vrijwilligers

2021 Havenmeester Frans Dielemans

Zoals de meeste sportverenigingen draait de watersportvereniging ook volledig op vrijwilligers. Het clubhuis, de bardiensten, onderhoud enzovoorts alles wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers gedaan en bijgehouden. Zelfs de hele exploitatie van de jachthaven geschied door een vrijwilliger. In de wintermaanden is bijvoorbeeld Frans Dieleman 24/7 als havenmeester bereikbaar. In de zomer nemen meerdere leden om de paar weken deze dienst op zich. Het ledental groeide heet afgelopen jaar. Het lidmaatschap is voorbehouden aan bezitters van een pleziervaartuig met een ligplaats in de haven. Er is plaats voor nog meer leden. De vereniging houdt gezellige avonden voor haar leden maar ook technische informatie bijeenkomsten. De openingsvaartocht is jaarlijks, met z’n allen, in het hemelvaartweekend. De afsluiting van het vaarseizoen 2021 is dit jaar op 9 oktober. Het clubhuis is van donderdag tot en met zondag geopend voor een hapje en een drankje. Vanaf het terras is ook het uitzicht op de gerenoveerde Waalkade de moeite waard.

Tourisme

september 2021

Veel Tielenaren weten niet dat de Tielse jachthaven jaarlijks door zo’n 1200 boten van passanten bezocht wordt. Niet voor niets natuurlijk, de kwaliteit van de haven is goed, er zijn ruime ligplaatsen met wifi, water en stroom, sanitair en een vuilwaterpomp om de riooltank aan boord te legen. De haven neemt daarmee een belangrijke plaats in voor het tourisme in Tiel. Dankzij de ligging kunnen passanten zo het historische centrum in lopen, van de vele restaurants en terassen genieten en geschiedenis opsnuiven door een bezoekje aan het Flipje- & Streekmuseum, ook op loopafstand, net als de supermarkten zoals de Jumbo en de Liddl voor bevoorrading. Verder grenst de Tielse haven aan een uniek natuurgebied, de Kleine Willemswaard. Tiel ligt in alle opzichten (nog altijd) strategisch aan de Waal, men vaart eenvoudig naar het zuiden via de Maas, met de stroom van de Waal mee naar het westen en via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar het oosten. Kortom vanuit Tiel kun je alle kanten op, ook via de mooie jachthaven met het vernieuwde clubgebouw!

Fotoalbum. Klik op de foto voor een vergroting

Update 9 -10-2021

t Huis van Elk’ geopend

Tielse Watersportvereniging ‘de Waal’ heeft het vaar seizoen 2021 zaterdagavond 9 oktober met een barbecue afgesloten. Het laatste jaar is een deel van de club accommodatie vernieuwd. Tijd voor een nieuwe naam op het gebouw: ‘t Huis van Elk’, verwijzend naar kano- en bootjes verhuurder Koos van Elk waarvan in de 50er jaren het gebouw is gekocht. Henk van Kranenburg ( activiteiten commissie en technische commissie), Bas van Turnhout (Promotiecommissie), Ronald van der Laan (Voorzitter) en Frans Rietbergen (Penningmeester) mochten de naam onthullen.

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights