Nieuws uit Tiel, editie 23 oktober 2021

Stop op bouw van distributiecentra aanbevolen

Medel hoort tot de beste bedrijfsterreinen van Nederland, het levert een belangrijke bijdrage aan Nederland Distributieland. Daar kunnen we trots op zijn. De vele dozen, zoals de enorme magazijnen die overal in Nederland verschijnen, ontmoeten echter ook steeds meer kritiek. Het dozen schuiven levert de Nederlandse economie weinig toegevoegde waarde, de meeste arbeidsplaatsen worden ingevuld met arbeidsmigranten en de activiteit zorgt voor veel vervuilend vrachtverkeer op de weg en verstopte wegen.

Een toenemend probleem is het ruimte tekort in Nederland. Uit een telling bleek dat vorig jaar 40 miljoen m2 in beslag genomen werd door opslag en distributiemagazijnen. Er is een ware run aan de hand van buitenlandse investeerders op logistiek vastgoed in Nederland.

Wouter Veldhuis, lid van het college van rijksadviseurs vindt het tijd voor herbezinning. Nederland moet strenger worden in het afgeven van nog meer vergunningen voor die steeds groter worden distributiecentra. Hij sluit niet uit dat met het terughalen van productie vanuit het Verre Oosten er over 15 jaar veel van die centra leeg komen te staan. Binnen onze regio zijn Logistiek , Agribusiness en recreatie benoemd als speerpunten van onze economie. De vraag dient zich aan og logistek nog wel de aandacht moet krijgen die het nu heeft.

ValkEvent Rallyteam geeft de Dakar niet op

Zondag 10 oktober 2021 vond tijdens een heus evenement (eindelijk weer één) de introductie plaats van de nieuwe buggy waarmee ValkEvents Rallyteam straks in januari 2021 zal trachten de beruchte Dakar Rally opnieuw te trotseren.

In de afgelopen editie vielen zij helaas wegens pech buiten de echte rally maar wisten wel het parcours af te leggen. Volgend jaar gaan zij echter voor het échte werk. Zij sloten zich aan bij South Racing Team die met 14 dezelfde buggy’s aan de befaamde rally deelneemt. Recent lieten Gert-Jan van der Valk (coureur) en Branco de Lange (navigator) hun buggy overkomen uit Portugal. Eind deze maand rijden zij nog een oefen-rally, hierna begint hun voorbereiding op het grote werk straks in januari. (ML)

Overlast en gevaar in het centrum

Met een zekere regelmaat vragen raadsleden aandacht voor het onverantwoorde rijgedrag van brommers, scooters en auto’s in de bebouwde kom en vooral in het centrum. 13 oktober was het Wim de Boer (PvdB) die er weer eens aandacht voor vroeg. Hij was getuige van een racewedstrijd van twee auto’s op de Nieuwe Tielseweg met snelheden van over de 100 kilometer. Zelf zag ik kort geleden een levensgevaarlijke inhaalmanoeuvre op het Kalverbos en even later reed dezelfde auto met een enorme snelheid zigzaggend over de Veemarkt om ander verkeer te ontwijken. Regelmatig zie je ook brommers en scooters tijdens de openingtijden van de winkels door de Waterstraat racen. Nog In 2020 werd een wijkagent aangereden toen hij een scooterberijder probeerde te stoppen. Eerder verloor een jonge voetganger in de Waterstraat het leven door een scooterrijder die met grote snelheid uit een zijstraat opdook.

Ook de centrumwinkeliers maken zich zorgen over het hinderlijke en gevaarlijke rijgedrag van scooters, brommers en fietsen.

De Boer: “Het is wachten op een volgend ernstig ongeluk”. Veiligheidsdiensten houden al een tijdje extra controles in het centrum en hebben al tientallen boetes uitgeschreven. Burgemeester Beenakker gaat met de diensten in overleg om te zoeken naar mogelijkheden om nog meer te doen tegen verboden en / of hinderlijk rijgedrag in het centrum.

Exploitatie Zwembad in andere handen

Tiel heeft de exploitatie van het zwembad, de sporthallen en gymzalen uitbesteed. De gunning is steeds voor een periode van tien jaar en liep eind dit jaar af. Tijd dus voor een nieuwe aanbesteding. Van de drie belangstellenden voor de exploitatie kwam Optisport met het beste bod. Dat betekent niet dat we overal nieuwe mensen in de sportaccommodaties gaan zien. Optisport is verplicht om de mensen die nu voor de huidige exploitant, Sportfondsen Tiel B.V. aan het werk zijn over te nemen met dezelfde rechten en plichten.

Optisport is marktleider in Nederland wanneer het gaat om het beheer en exploitatie van publieke sportvoorzieningen in Nederland en Belgie. Naast zwembaden sporthallen, gymzalen, ijsbanen en multifunctionele sport- en welzijnscentra voor gemeenten exploiteert het bedrijf ook private voorzieningen als fitnesscentra (Optisport Health Club). In totaal gaat het om 400 accommodaties. Daarvan maken ook het zwembad De Waterlinie in Culemborg en zwembad en sporthal ’t Gastland in Rhenen deel uit.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights