Informatiebord klooster Zennewijnen onthuld

De Tielse wethouder Carla Kreuk onthulde op donderdag 14 oktober het informatiebord aan de Hermoesestraat 5 in Zennewijnen. Daarmee werd een ruim drie jaar geleden gestarte actie om de informatieborden over monumenten in de gemeente Tiel te vernieuwen afgerond.

Ieder kent de bruine bordjes die zich met toelichtende tekst bevinden op rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. In Tiel bestaan ze al zo’n dertig jaar. Meestal worden ze als ANWB-borden betiteld, omdat die organisatie ze liet maken. Inmiddels zijn bij de Tielse borden ook de gemeente en de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken betrokken. Veel borden waren door weer en wind beschadigd en anno 2021 vraagt men ook om wat meer toegankelijke borden met een begrijpelijke tekst.

De actie startte in 2018 met een inventarisatie. Op een enkel bord na bevonden alle borden zich in de Tielse binnenstad. Dat is niet heel eerlijk ten opzichte van de dorpen binnen de gemeente Tiel, waar zich ook bijzondere gebouwen bevinden. Daarom zijn er dan ook enkele borden geplaatst in Kapel-Avezaath, Wadenoijen, Drumpt en nu dus in Zennewijnen.

Al in 1228 werd in Zennewijnen het vrouwenklooster Mariënschoot gesticht. Dat klooster bestond tot 1572. Na de reformatie werd het gesloopt. Op het voormalige kloosterterrein werd in 1887 een boerderij met het aanzien van een villa gebouwd, die inmiddels ook rijksmonument is geworden. Alle reden dus om hier een informatiebord te plaatsen.

Om de situatie ter plaatse niet te verstoren en de bewoners geen overlast te bezorgen kreeg het bord een vorm, waardoor het op de rechterpaal aan de ingang van het terrein past. Het zullen vermoedelijk merendeels langsfietsende recreanten zijn, die het komen lezen.

Bij de onthulling op 14 oktober waren naast de bewoonster vertegenwoordigers van gemeente, ANWB en Oudheidkamer aanwezig. Frederik Bennis opende als lokaal consul van de ANWB de korte bijeenkomst. Daarna gaf Emile Smit wat historische informatie en tenslotte mochten wethouder Carla Kreuk en bewoonster mevrouw Jolanda de Lange het bord onthullen.

Het Klooster in Zennewijnen (situatie 1642)

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights