Nieuws uit Tiel, editie 2 juli 2021

Henk Verhoeks ‘Scheidsrechter van verdienste’

Henk Verhoeks (67) heeft vorige week de oorkonde ‘Scheidsrechter van verdienste’ ontvangen. 50 jr trad Henk als voetbal scheidsrechter op in de Betuwe en Noord Brabant. De oorkonde is hem uitgereikt door KNVB-ambassadeur Betty Schelle bij zijn woning aan de Peppellaan in Tiel. Hij is begonnen in klasse 4 – 5 van Noord Brabant met verenigingen als Eck en Wiel, Ingen, Maurik en Wadenoijen. Later promoveerde hij naar de 4e klasse KNVB. Regelmatig kreeg hij de complimenten van de verliezende partij en hij is er trots op dat hij nimmer een wedstrijd heeft gestaakt. Als lid van de Scheidsrechtersvereniging COVS De Betuwe heeft Henk al eerder een gouden speld ontvangen. De administratie van de ‘Brabantse Voetbalbond’ is in de 90er jaren verloren gegaan toen de afdeling in 1996 is opgeheven. Vandaar dat de KNVB niet meer kan nagaan wanneer Henk zijn eerste wedstrijd heeft gefloten. Henk heeft bij de reiniging gemeente Tiel en Avri gewerkt. (JB)

Heiligestraat op de schop

Sinds 7 juni is de de Firma C. Harteman, het Tielse bedrijf dat actief is in het grondverzet, transport en wegenbouw, bezig met het opknappen van de Heiligestraat. Het gehele wegdek is ondertussen verwijderd en de huisaansluitingen op het riool zijn vernieuwd. Op dit moment wordt de afwatering naar de putten aan weerszijden van de weg vernieuwd. Daarna zal de straat opnieuw geasfalteerd worden en krijgen de trottoirs nieuwe tegels. Volgens de planning zullen de werkzaamheden zeven weken, dus tot eind juli in beslag nemen. Tot die tijd is het voor de bewoners flink behelpen, maar ze krijgen er een mooi opgeknapte en een veiliger straat voor terug. De Heiligestraat is een drukke secundaire verbindingsweg, waar naast het gebruikelijke verkeer ook veel scholieren van het Lingecollege gebruik van maken. (BL)

 

Straatartiesten zonder vergunning welkom

In de aangepaste politieverordening staat ook dat straatartiesten voortaan zonder evenementenvergunning mogen optreden in de binnenstad en bij de winkelcentra buiten het centrum. Er worden nog spelregels opgesteld. Optredens bij de winkelcentra Westlede en Laan van Westroijen blijven zonder toestemming verboden. Raadsleden waren blij met het schrappen van de vergunningsplicht. “Straatartiesten zorgen gratis voor vertier en levendigheid in de stad”, was daar het oordeel. Laten we wel hopen dat er echte straatartiesten naar Tiel afreizen. Eerder zorgden zogenaamde muzikanten met hun wekenlange eenregelige en zelfde deun voor ergernis bij bezoekers van de winkelcentra. (BL)

3,4 miljoen extra voor kosten jeugdzorg

De periode dat de gemeente miljoenen ieder jaar uit eigen middelen moest bijleggen om alle rekeningen voor de jeugdzorg te betalen lijkt voorbij. Binnen de regio wordt nu serieus werk gemaakt van een beter inkoopbeleid. Daarbij zal het aantal zorgaanbieders waar men zaken mee doet flink verminderen. Dat moet lijden tot minder kosten en een grotere tevredenheid bij de jongeren en hun ouders die zorg nodig hebben. Wat ook flink helpt om de tekorten op te heffen is de extra betaling die het rijk vanaf 2022 aan de gemeente gaat doen. Voor 2022 is dat bedrag maar liefst 3,2 miljard. Tiel krijgt daarvan 3,4 miljoen. Het mogelijk overhevelen van de kosten van de allerduurste zorg naar de rijksoverheid kan de kosten beter voorspelbaar maken. (BL)

Zonnepanelen boven zacht fruit

Telers van zachtfruit hebben een manier gevonden om het telen van dit fruit te combineren met het opwekken van energie door het plaatsen van zonnepanelen boven de vruchtstruiken. De bessen blijken zich omdat het onder het glas ietsje warmer is, ook nog beter te ontwikkelen. Om wildgroei te voorkomen is voor ieder perceel waar men zonnepanelen wil aanbrengen wel een vergunning nodig.

Zachtfruitteler Rini Kusters

Binnen de gemeente heeft teler Rini Kusters in Wadenoijen als eerste zonnepanelen als overkapping van fruit geplaatst. Raadslid Elferink (ProTiel) maakte zich wel zorgen over het opruimen van de ravage die kan ontstaan wanneer een windhoos een bessenperceel met zonnepanelen vernield. (BL)

Techniekwedstrijd zonder feest afgesloten

Jureren werkstukken Techniekwedstrijd

De afsluiting van de jaarlijkse techniekwedstrijd voor leerlingen van groep acht van de basisschool was dit jaar sober. Door corona schreven dit jaar minder scholen in en moesten enkele scholen hun deelname voortijdig staken. In totaal deden 314 leerlingen mee. Samen maakten zij 82 werkstukken. De eerste prijs ging dit jaar naar Yfke, Lara, Myra en Marissa van de Waerdenburght in Waardenburg. Roan, Mischa, Jevin, Chris, Pieter en Mika van De meent in Ommeren kregen de tweede prijs. De derde prijs ging dit maal naar de afdeling voor Voortgezet Speciaal Onderwijs van het Drechster College in Dordrecht. Theo van Bijsteren, coördinator van de techniekwedstrijd hierover: “De deelname van leerlingen met een beperking was een experiment dat op verzoek van de schoolleiding plaatsvond. Het is ons maar vooral ook de leerlingen prima bevallen. Daarom gaan we voor de editie 2022 in gesprek met de scholen voor Voortgezet Speciaal Onderwijs in Culemborg, Zaltbommel en Tiel.” Van de Tielse basisscholen deden dit jaar De Achtbaan en de Prins Clausschool mee. De opdracht voor 2021 was: Bouw je eigen draaiende molen en laat in je werkstuk zien waar de energie van wind of water voor gebruikt kan worden. Volgend jaar is oeververbindingen het thema. (BL)

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights