Tiels Mannenkoor pakt de zangnoten weer op

 

Door het coronavirus moesten vrijwel alle verenigingen hun activiteiten vanaf maart 2020 helemaal stil leggen. Even was er een korte periode waarop wat meer mocht. Sinds enkele weken zijn we op weg naar het oude normaal. De eerste bijeenkomst was op het TEC terrein. Iedereen hoopt dat binnenkort alles weer mag en het verenigingsleven zijn oude leven kan hervatten. In deze bijdrage blikken we met Bert Megens, de voorzitter van het Tiels Mannenkoor, terug op de achterliggende 15 maanden en kijken we naar de nabije toekomst van deze culturele amateurvereniging.

video:

Fotoserie onderaan.

De aanleiding voor ons gesprek is de eerste repetitie van dit jaar met het gehele koor in de open lucht. Voorzitter Megens: “Bijna al onze leden zijn 50plussers en daardoor extra kwetsbaar voor het virus. Daarom hebben we al het mogelijke gedaan om het virus buiten onze vereniging te houden. Dat is gelukt. Geen van de leden heeft het virus opgelopen tijdens de kooractiviteiten die we sinds de lockdown in maart vorig jaar hebben kunnen organiseren. Dat neemt niet weg, dat er toch enkele van onze leden elders besmet zijn geraakt. Gelukkig hebben zij daar geen ernstige gevolgen aan over gehouden.”

We hebben elkaar gemist

“We zijn erg blij dat we donderdag 24 juni weer voor het eerst sinds bijna een jaar bij elkaar hebben kunnen komen. Je merkt aan alles dat de leden het zingen en de onderlinge contacten en kameraadschap gemist hebben. We zijn een vereniging waar we er ook buiten de verenigingsactiviteiten er voor elkaar willen zijn. Tijdens de periode dat we niet bij elkaar konden komen hebben we als bestuur iedere drie weken telefonisch contact onderhouden met onze ruim vijftig leden. Wij vonden dat belangrijk en de leden stelden dat erg op prijs.”

Samen zingen via een internetverbinding lukte niet

“Op zanggebied hebben we niet veel kunnen doen. Normaal oefenen we iedere week in de Stefanusschool. Dat kon vanaf maart 2020 niet meer. Tijdens de periode dat er in dat jaar even wat meer mocht, hebben we enkele keren geoefend in de Sint Maartenskerk. We zongen daar in twee groepen om onderling voldoende afstand te kunnen houden. Maar dat was echter snel niet veilig genoeg. Gedurende de periodes waarop wij niet fysiek konden samenkomen heeft onze dirigent Mariette Effing wekelijks online met ons gerepeteerd. Samen zingen terwijl je elkaar hoort is daarbij door verschil in internetsnelheid niet mogelijk. Mariette’s rol bestond uit het geven van instructies en het spelen van de melodie op piano, terwijl ieder lid thuis meezingt zonder dat de computermicrofoon openstaat.”

Oefenen op de Tribune van TEC

“Ook nu het virus op de terugtocht lijkt te zijn en bijna alle leden zijn ingeënt blijven we waakzaam. Daarom hebben we ervoor gekozen om de eerstkomende weken buiten te zingen. Omdat het weer onvoorspelbaar is, zochten we daarvoor een plek in de buitenlucht die overkapt is. We zijn erg blij dat het bestuur van TEC het mogelijk maakte om vanaf 24 juni van hun tribune gebruik te maken. Tijdens de eerste avond bleek dat het hoog tijd wordt dat we weer gezamenlijk gaan oefenen. Onze stembanden zijn minder getraind en er valt heel wat bij te schaven en op te halen. Maar dat komt wel weer goed. Mogelijk kunnen we na de zomervakantie weer veilig bij elkaar komen in ons ‘eigen’ oefenlokaal in de Stefanusschool. Mocht dat nog niet kunnen dan maken we weer graag gebruik van de Sint Maartenskerk.”

Programma

“Onze eerste prioriteit is om weer het oude niveau te bereiken. Ondertussen oefenen we een aantal nieuwe stemmige liederen die we hopen te gaan zingen tijdens de dodenherdenking begin november op begraafplaats Ter Navolging. In december staat een concert voor onze eigen partners, donateurs en andere relaties van het koor in de kerk van Drumpt op het programma. Volgend jaar hopen we weer enkele grotere concerten te geven. We hebben nu 50 leden. Dat willen we de komende maanden proberen uit te breiden. Iedereen is van harte welkom, maar we richten ons t.b.v. verjonging vooral op veertigers en vijftigers. Vaak gaan op die leeftijd de kinderen het huis uit en komt er tijd voor nieuwe dingen. Zingen in een koor is dan een mooie optie. Menigeen denkt dat hij niet zingen kan. In de praktijk blijkt dat niet. Bovendien men wordt ondersteund en krijgt men les. Kortom het is leuk en je krijgt er ook veel mooie contacten bij.”

Fotoalbum: klik op een foto voor een vergroting

Voor meer info zie: http://www.tielsmannenkoor.nl

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights