Nieuws uit Tiel, editie 23 juni 2021

Veel belangstelling voor bankjeswedstrijd

De bankjeswedstrijd, die Creatief Platform Tiel en ondernemersvereniging Hart van Tiel samen organiseerden, trok veel belangstelling van de deelnemende kunstenaars en de bezoekers van de binnenstad. Maar liefst 28 kunstenaars en / of ontwerpers gingen met een kaal schaalmodel van een zitbankje aan de slag om dit om te toveren in een kleurrijk buitenzitmeubel. De inzendingen kunt u met de namen van de ontwerpers zien op https://www.creatiefplatformtiel.nl/kunst-op-de-bank/ Wanneer alle ontwerpen uitgevoerd en in en rond het centrum geplaatst zouden worden, zou Tiel een publiekstrekker van formaat rijker zijn. Maar daarvoor bestaan (nog) geen plannen. Uit de 28 ontwerpen heeft een jury er zeven uitgekozen, die een plaatsje kregen in de etalage van Wuite Vrijetijdsmode in de Voorstad. Op deze zeven bankjes konden bezoekers van de binnenstad aangeven welk bankje zij het meest geschikt vonden om in het groot uit te voeren en een plaatsje te geven in de binnenstad nadat deze gerenoveerd is, waarschijnlijk eind 2022. Maar liefst 750 bezoekers van de binnenstad brachten hun stem uit. Zeker is dat er één bank geplaatst wordt, maar wanneer er wat meer geld beschikbaar komt, kunnen het er ook zo maar drie worden. Half juli wordt de uitslag van de ontwerpwedstrijd ‘Kunst-op-de-Bank’ bekend gemaakt.

Treurnis aan de Waalkade

Als raadslid maak je van alles mee. Zo kreeg Wim de Boer (PvdB) een inwoner aan de deur die hem een rafelig en verkleurd stuk stof van een banier overhandigde. De Tielenaar ergerde zich aan de slechte staat van de banieren die na een periode waarin zij bezoekers van de stad feestelijk verwelkomden op de Waalstraat, nu de indruk wekten dat men een stad in verval naderde. Dat moest snel veranderen. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Wim nam het het stuk stof mee naar de raadszaal. Daar hield hij tijdens de raadsvergadering een pleidooi dat die verbleekte en gescheurde banieren niet bijdroegen aan een positief imago en dus snel vervangen moesten worden. Als bewijs overhandigde hij het stukje van de banier aan burgemeester Beenakker. Die meldde dat het vervangen op de actielijst van de nieuwe stadspromotor, Marloes Löffelman, stond. Wanneer die net zo snel handelt als wethouder Groen in Wadenoijen deed met het gevaarlijke kruispunt in Wadenoijen , oogt de Waalstraat binnen enkele weken weer een stuk vrolijker.

Op de sociale media zagen wij dat enkele Tielenaren ook de verwijzingen naar de Agnietenhof op de lantarenpalen langs de Waalstraat niet alleen lelijk maar ook overbodig vonden. Die liggende letter A hebben sinds de Waalkade zijn parkeerfunctie voor de Agnietenhof verloren heeft geen functie meer.

Japanse Duizendknoop bedreigt Groen en infrastructuur in Tiel

De Japanse Duizendknoop woekert niet alleen in privétuinen maar ook in de openbare ruimte van de gemeente. De plant staat bekend door zijn sterke groeikracht en is door de sterke, hardnekkige wortels en stengels nauwelijks te verwijderen. Hij kan grote schade toebrengen aan andere inheemse plantensoorten. Bovendien kan de plant ook zaken als wegen, leidingen, gebouwen en andere infrastructuur aantasten. Een van de adviezen om de plant in toom te houden is het vaak maaien van de plant. Daarbij moeten wel de nodige voorzorgen in acht genomen worden. Op de foto de woekerplant nabij de spoorwegovergang Groenestraat, Bommelweg en Het Weysepad waar Pro Rail verantwoordelijk is voor de bestrijding. Raadslid Ton Zuidema (D66) maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van een niet tijdige en deskundige aanpak. Hij vraagt regelmatig aandacht voor de bestrijding van deze ongewenste uitheemse indringer.

Storm veroorzaakt ook veel schade bij fruittelers

De gevolgen van de storm die vrijdag 18 juni Tiel kortstondig teisterde heeft niet alleen veel schade aangericht in de openbare ruimte en aan woningen. Ook een aantal fruittelers zijn zwaar getroffen. Vooral kersenboomgaarden waar de storm door heen raasde liepen veel schade op. Die schade betrof niet alleen een deel van de oogst van dit jaar maar ook de plastic overkapping van de bomen, die bescherming moet bieden tegen hagel en regen.

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2021/06/kort-noodweer-in-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights