Happy met tuin van Walstede Tiel

Eind april van dit jaar werd de nieuwe beweegtuin van Walstede feestelijk geopend. Ad Kegelaar is mede-initatiefnemer hiervan. We bezochten hem onlangs in Walstede, waar hij vertelde hoe zijn idee tot stand gekomen is.

Ad woont samen met zijn vrouw alweer bijna vijf jaar op Walstede. Met hun 74 en 72 jaar zijn zij de ‘’jonkies’’ van de bewoners. “Mentaal is het soms best wel moeilijk om je aan te passen,” vertelt Ad, “helaas hebben mijn vrouw en ik de fysieke zorg beiden hard nodig.” Eerder woonden zij op de Ronding, een onderdeel van zorgcentrum Vrijthof. “Toen we naar Walstede verhuisden kwamen we eerst op een etage terecht. Dat ging niet goed. Ik kwijnde weg. Walstede heeft er heel hard voor gewerkt om voor ons een woning op de begane grond te krijgen.” Volgens Ad is hun leuke appartement (met eigen slaapkamer en ruime badkamer) het beste onder de huidige omstandigheden. Zijn moeder heeft eerder 23 jaar op Walstede gewoond.

Zorgboerderij
Voor hun appartement heeft het echtpaar nu een soort eigen tuintje, grenzend aan de grote binnentuin. “Dat is belangrijk voor me”, zegt Ad. “Ik ben altijd vrije jongen geweest, chauffeur en buschauffeur. Ik ga ook een dag in de week met de taxi naar een zorgboerderij. Vroeger waren dat twee dagen in de week.” Ondanks zijn beperkingen en de zorgen voor zijn vrouw doet Ad wat hij nog kan. “Van het begin af aan zit ik in de cliëntenraad van Walstede, als enige bewoner. Ik heb vroeger ook altijd veel vrijwilligerswerk gedaan en mijn vrouw ook, de Zonnebloem, het Oosthonk, we hadden een actief leven. Ons motto is dat als je je ook maar een klein beetje voor je medemens in kunt zetten, dan ben je al geslaagd!” Hij organiseerde eerder onder andere het biljarten in Walstede.

Werkgroep
Nadat de oude Walstede boom weggehaald was vond Ad de tuin maar een rommeltje. “Het werd tijd om aandacht aan de tuin te besteden. Samen met de voorzitter van de cliëntenraad, mevrouw Tineke van Dalen, heb ik dit toen voorgesteld en we hebben het warm gehouden.” Vanzelfsprekend nam Ad plaats in de werkgroep die zich onder andere bezig hield met de opzet van de tuin. Al bij de opening van de tuin was Ad in zijn nopjes. “Ik haal plezier uit het plezier van de mensen. Ik zag zoveel blije gezichten toen zij weer naar buiten konden. De zon scheen en er waren weer activiteiten. Tijdens de opening heb ik iedereen uitgebreid bedankt voor de inzet.” Voor het bewonersblad van Walstede schreef hij dat hij Walstede weer zag lachen die dag en dat hij hoopt dat die glimlach zal blijven.

Jeu de Boules
Intussen wordt de tuin regelmatig gebruikt. Door de bewegingsagogen voor oefeningen en door de bewoners voor wandelingen of om plantjes te poten. Er is een jeu de boule baan en Ad houdt zich actief bezig met de organisatie van een competitie. “Het is een goeie set geweest om bankjes in de tuin te zetten, dat geeft meer rust en privacy dan op het terras, het is ideaal om alleen of met je familie je even daar terug te trekken”, aldus Ad. Zijn grote wens voor de nieuwe tuin is dat deze de saamhorigheid onder de mensen zal verstevigen. “De tuin is voor iedereen, voor alle bewoners. Daarom is er ook een gedeelte van de tuin afgesloten, zonder dat je daar erg in hebt. Mensen kunnen niet weglopen. Iedereen kan gebruik van de tuin maken, het is geen gevangenis geworden.”

Jeu de Boules spelen door Ad Kegelaar samen met Tineke van Dalen

Tenslotte vertelt Ad dat hij binnenkort nog een potje jeu de boules moet spelen met voorzitter, mevrouw Van Dalen, zij neemt namelijk afscheid na vele jaren de functie te hebben bekleed.
Het is duidelijk dat het woongenot verhoogd is in Walstede door de fraaie bewegingstuin, dat geldt in ieder geval voor Ad!

Zelf iets schrijven over de tuin van Walstede? Of over een andere tuin? Laat het ons weten, wellicht bent u onze volgende gast-redacteur!

Galerij: klik op de foto voor een vergroting

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/05/bewoners-walstede-tiel-blij-met-nieuwe-tuin/

https://detielenaar.nl/nieuws/2021/04/koningsdag-van-start-op-walstede-tiel/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights