Bewoners Walstede Tiel blij met nieuwe tuin

Bij zorgcentrum Walstede in Tiel werd onlangs met een extra feestelijk moment de nieuwe tuin geopend. Uiteraaard vanwege coronamaatregelen op aangepaste wijze, maar wel met een stijlvol samengesteld programma. Er werd officieel een lint doorgeknipt, de huisartiest zorgde voor een muziekje, er waren beweegactiviteiten en natuurlijk een hapje en drankje. Het weer was goed, de sfeer optimaal.

Bewegen

Jeffrey van Cuylenburg en Hilde Terlingen

Jeffrey van Cuylenburg en Hilde Terlingen zijn als ‘bewegings-agogen’ betrokken bij Walstede. “Dat is een functie om individueel of in groepsverband beweging te stimuleren. Het is bewezen beter om in beweging te blijven”, vertelt Jeffrey, “bij de generatie die nu in het zorgcentrum woont was daar nog niet zoveel aandacht voor. Tegenwoordig gelukkig wel.” Walstede had een budget voor een grote renovatie. Bewoners en medewerkers mochten voorstellen doen. De bewegingsagogen kwamen met het idee de tuin opnieuw in te richten vanuit bewegingsoogpunt. Na het inventariseren van nog meer ideeën nam Jeffrey plaats in de werkgroep. Samen met Flora Nova werd het plan ontwikkeld voor een bewegingstuin. Belangen van bewoners, behandelaars, welzijn en zorg zijn samengebracht in een totaalplan.

Beweegroute

Tuinplan

“We begonnen al in het najaar an 2020 met de plannen”, vertelt Walter van de Wal van Flora Nova. “We hadden drie varianten en zijn toen aan de slag gegaan met een werkgroep. Voor de kerst kozen we het definitieve ontwerp. Op 2 januari gingen we aan de slag en acht weken later waren we klaar.” In de tuin kwamen ook meer zitplaatsen, meer schaduw en er is gezorgd voor een goede toegankelijkheid voor alle patiënten. Er is een beweegroute, een loopbrug, er zijn moestuinbakken om te onderhouden door bewoners en natuurlijk een fraaie pluktuin met fruitbomen.
“Ik werd eerst nog uitgelachen om mijn idee voor de jeu de boule-baan”, vertelt Jeffrey, “maar nu hij er is blijkt het een groot succes. De Tielse Jeu-de-Boule-vereniging heeft er al een clinic gegeven!” Walter van Flora Nova vult aan dat de tuin echt uitnodigt. “Het is leuk geworden, met volop mogelijkheden om iets te doen. Voor zowel voor therapeuten als voor bewoners. Er zijn bijvoorbeeld plantentafels zodat men ook in een rolstoel zelf plantjes kan gaan verzorgen.”

Officiële opening

27 april 2021

In verband met het coronavirus waren er in het zorgcentrum al meer dan een jaar geen grote activiteiten meer. Eind vorige maand mochten men met maximaal dertig personen bijeenkomen in de tuin. De enthousiaste bewoners waren blij dat er weer wat te beleven viel. Ze genoten de pracht en praal die de tuin uitstraalt. Aan mevrouw van Buren, de 100-jarige bewoonster van Walstede, de eer de officiele openingshandeling te verrichten. Na het doorknippen van het lint zei ze dat ze hoopte dat het deze zomer weer prachtig weer zou worden. “Zodat we met z’n allen goed kunnen genieten van de nieuwe tuin”. Alle aanwezigen beaamden dat graag. “Wat is dit toch leuk georganiseerd en wat zijn de mensen gelukkig”, aldus de woorden van omstanders die het feest aanschouwden vanaf de straat. “Ik zie mijn oma helemaal stralen, wat een succes”, vertelde een kleindochter. Bewegingsagogen Jeffrey en Hester waren mede verantwoordelijkheid voor de organisatie van de opening. Ze waren in hun nopjes. ’’De blijdschap die we bij de bewoners zien is voor ons en al onze collega’s het allerbelangrijkste”.

Jos Bregman

11 april 2019 Jos Bregman

Twee jaar geleden kwam de tuin van Walstede in het nieuws omdat de de 150 jaar oude boom gekapt moest worden. De rode beuk was aangetast door tonderzwam en kon niet meer worden gered. Of toch wel? Kunstenaar Jos Bregman zorgde er namelijk voor dat de Walstede beuk niet zomaar versnipperd werd, hij bewaarde het hout en maakte er ruwe kunstwerken van. “Het is al even geleden”, vertelt Bregman. “Het project liep heel goed, een heel aantal mensen heeft een deel van de boom in huis, vooral in Tiel. Het was een hele dikke beuk. Meer dan een meter doorsnee. Er liggen bij mij nog twee stukken onderboom-stam, wie weet heeft iemand daar nog belangstelling voor.”

12 april 2019 Planten nieuwe boom

Op de plaats waar de oude boom stond plantte Flora Nova al in 2019 een tulpenboom (liriodendron). De nieuwe boom werd tijdens de renovatie verplaatst. Hij stond in de weg. De route van de rijbaan is namelijk iets veranderd. De tulpenboom heeft wel weer een prominente plaats in de voortuin van Walstede gekregen, dichtbij de ‘oude stek’.

De tuin van Walstede is helemaal klaar voor intensief gebruik.

Galerij: klik op de foto voor een vergroting

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/04/koningsdag-van-start-op-walstede-tiel/

Zelf iets schrijven over een bijzondere tuin of boom? Of over een ander onderwerp? Laat het ons vooral weten, wie weet bent u onze volgende gast-auteur.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights