Een facelift voor de Santwijckse Poort

Er wordt gebouwd tussen de Voorstad en de Oliemolenwal in Tiel. Na sloop, schoonmaak van de bodem en archeologisch onderzoek werd de grond eind mei bouwrijp gemaakt. In de week van 7 juni werden de palen voor de fundering de grond in geboord en nu kan het nieuwe gebouw verrijzen.

Het terrein vanaf het hoekhuis aan de Voorstad was in de jaren ’80 eigendom van schilder Ot van Soest. Hij bezat ook het oude pakhuis op de andere hoek aan de Oliemolenwal. Daarvan liet hij al in 1980 de bovenste twee verdiepingen verwijderen, zodat het een voor hem bruikbaar, maar wat merkwaardig beeld opleverde. Na het overlijden van Van Soest woonde zijn weduwe nog een tijd in het huis en daarna bleef het onbewoond. Het werd rond 2007 gekocht door Witte Vastgoed met het idee om er appartementen te gaan bouwen. Met name de huizencrisis van 2008 verhinderde dat en zo lag de grond jarenlang ongebruikt. Het hoekhuis aan de Voorstad had aan de straatkant nog wel een mooie gevel in de stijl van de Amsterdamse School, maar de achterzijde was al jarenlang een ruïne. Het pakhuis werd nog af en toe gebruikt, eerst door een kunstenaarscollectief en later voor een Turks theehuis. De laatste jaren waren alleen zwervers nog bewoners van het steeds verder verpauperende pand. Uiteraard was het jammer van de gevel aan de Voorstad, maar verder was de sloop geen verlies voor Tiel.

De bedoeling is nu, dat er een gebouw komt met 19 huurappartementen. Aan de kant van de Voorstad komt er een soort reconstructie van de oude gevel – uiteraard wel wat hoger, want de nieuwbouw is nu eenmaal heden ten dage meestal vier hoog. Op de begane grond is enige winkelruimte voorzien. Aan de kant van de Santwijckse Poort komt de eigenlijke ingang met de lift, het trappenhuis en de bergingen. Naast de ingang zijn garageboxen voorzien, want bewoners van de binnenstad hebben een chronisch gebrek aan parkeerplaatsen. Een en ander heeft wel tot gevolg, dat de plekken voor (kort) parkeren ter plaatse vervallen! Om het pand een goede uitstraling te bezorgen worden de garagedeuren van een historische schildering voorzien. Aan de Oliemolenwal komt ook een gevel in de stijl van een woonhuis. Daar is ook op de begane grond een appartement met een eigen voordeur voorzien.

Het boren van de palen bracht al de nodige overlast, omdat de route als aanvoerweg dient naar vele bedrijven aan de Waterstraat. Vermoedelijk volgen er meer afsluitingsmomenten. Maar alles bijeen krijgt de Santwijckse Poort een beter aanzien dan hij had. Dat is in een gemeentelijk beleid, dat de stadspoorten als de visitekaartjes van de stad wil zien, geen slechte zaak.

Klik op de foto voor een vergroting

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2020/07/hoekpand-oliemolenwal-tiel-gesloopt/

Comments
Loading...