Hoekpand Oliemolenwal Tiel gesloopt

Op donderdag 9 juli begon de sloop van het hoekpand op de Oliemolenwal. Weinigen zullen zich nog realiseren, dat dit pand het restant was van een oud en karakteristiek pakhuis. Het mooie van dat pakhuis was er eigenlijk echter al veertig jaar af. In de 50er en 60er jaren maakte het pakhuis deel uit van Hilo Cola fabriek van de gebroeders van den Bergh.

Zoals veel aan de Oliemolenwal was het pakhuis op de hoek een bedrijfspand. Het werd gebouwd, nadat de verdedigingswerken aan de Zandwijkse Poort in de negentien de eeuw waren gesloopt.Het diende voor opslag, maar ook als bedrijf. Zo was er in de jaren ’50 een brouwerij gevestigd.

Begin jaren ’70 werd het hoekpand Voorstad-Oliemolenwal gekocht door de bekende Tielse schilder Ot van Soest. Hij kwam in het bezit van het hele perceel tot aan de gracht en dus ook van het betreffende pakhuis. Omdat hij voor zijn schildersbedrijf niet het grote hoge gebouw nodig had, vroeg en kreeg hij vergunning om de bovenste twee verdiepingen te slopen. Wat restte was een gebouw van één laag met een schuin, nieuw geplaatst dak. Ot van Soest gebruikte het als werkplaats.

Na het overlijden van Ot van Soest was jarenlang zijn weduwe in het bezit van het perceel. Na haar overlijden verkochten haar erfgenamen het aan een plaatselijke makelaar, die voornemens was er appartementen te bouwen.

Intussen stond het restant van het vroegere pakhuis leeg. Een tijdje zat er een Turks theehuis in en van 2011 tot 2013 gebruikte een kunstenaarscollectief het gebouw. Zij gaven het de naam ‘De Kunstbrouwerij’. Van de nieuwbouw kwam echter niets. De crisis van 2008 had ook zijn terugslag op de huizenmarkt en zo bleven de bouwplannen in de kast.

Daarna is het oude pakhuis en het hele terrein verpauperd. Er kwamen alleen maar wat zwervers en ongedierte en de begroeiing schoot op naar een opmerkelijke hoogte. Het pakhuis was inmiddels alleen maar steeds triester om te zien. Drie jaar geleden was er een initiatief van Mozaïek om jongeren het desolate gebouw in felle kleuren te laten schilderen. Het maakte even een wat vrolijker indruk, maar verder bleef de hoek een lelijk stukje binnenstad.

Inmiddels zijn de bouwplannen voor een appartementengebouw aan de Voorstad  weer uit de kast gehaald, Vorig najaar werd op verzoek van de buren de begroeiing van het terrein verwijderd. Nu is dus ook het hoekpand gesloopt. Wie het gebouw vóór 1980 heeft gekend, betreurt wellicht het verdwijnen van een markante plek aan de Zandwijkse Poort. Maar de schuur in de latere staat was reddeloos!

 

 

 

 

 

 

 

10 juli

Comments
Loading...