Sobere bevrijdingsherdenking

Het blijft rustig in Tiel op 4 en 5 mei. Er zijn enkele herdenkingen in kleine kring en een paar mogelijkheden om iets in de open lucht te doen.

Dodenherdenking 2021

Tussen 15.30 en 16.30 u. op 4 mei kunnen individuele bezoekers op de Joodse begraafplaats aan de Voor de Kijkuit de slachtoffers herdenken. Hun wordt verzocht een kiezelsteentje mee te nemen om dat te leggen op het uit 1950 daterende monument ter nagedachtenis aan de 29 leden van de Joodse Gemeente Tiel die slachtoffer werden van de Sjoa (Holocaust).

2019

Net als vorig jaar zal er op dinsdag 4 mei een herdenking zonder publiek zijn bij het oorlogsmonument naast de Sint-Maartenskerk. Daarbij zal burgemeester J. Beenakker een krans leggen. Stadshistoricus Emile Smit spreekt de tekst uit, die hij een jaar geleden al gereed had, er komt een last post en natuurlijk de twee minuten stilte.

Ook bij de kerk in Wadenoijen is er een herdenking op 4 mei. Daar wordt bij het oorlogsmonument op de begraafplaats een krans gelegd door wethouder F. Groen. Wethouder B. van Hees legt een krans bij het monument De Roeier in Zennewijnen.

Het is de bedoeling, dat de herdenking in Tiel via TV Tiel kan worden gevolgd door de geïnteresseerde inwoners. Burgemeester Beenakker verzoekt mensen dan ook om niet naar een van de kransleggingen te komen op 4 mei tussen 19.00 en 20.30 u.

Beiaardconcerten op 5 en 8 mei

Op woensdag 5 mei van 16.00-17.00 u. en op zaterdag 8 mei van 14.00-15.00 u. zijn er beiaardconcerten. Meer lijkt er rond Bevrijdingsdag niet te gebeuren.

Andere activiteiten rond de bevrijdingsherdenking

De Tielse basisscholen hadden in de afgelopen maanden een project met de titel ‘Kennisdetective’. Via diverse kanalen zocht en vond de (Arnhemse) organisatie Humints ouderen die nog herinneringen konden delen aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Schoolkinderen voerden in maart via het beeldscherm gesprekken met die ouderen. Naar aanleiding van hun speurwerk maken de jongeren tekeningen die verwerkt worden in een kunstwerk dat geschilderd wordt op de muren van twee tunnels in de gemeente. Eind mei volgt er nog een eindpresentatie. Aan dit project nam een aantal ouderen deel. Zo vertelde oud-Tielenaar Ben Manassen over zijn herinneringen aan de onderduik als joodse jongen in 1943-1945 en kon Klaas Beutener vertellen over de vernietiging en herbouw van de Tielse watertoren.

foto: Tour de Waal

De organisatie Tour de Waal die in de jaren 2018-2019 vooral meer spectaculaire evenementen organiseerde, beperkt zich dit jaar tot een fietstour. Van 1-5 mei is het mogelijk om op het traject Zaltbommel-Tiel en omgekeerd een Beleefroute te fietsen. Onderweg kunnen filmpjes, muziek en wetenswaardigheden worden bekeken. De app kan worden gedownload via Google Play//App Store.

Bibliotheek Rivierenland organiseert op maandag 3 mei een lezing over de oorlogsgebeurtenissen in het westelijk deel van de Betuwe met de nadruk op de jaren 1944-1945. De lezing wordt digitaal verzorgd door Emile Smit. Men kan er tegen betaling van € 2,50 voor intekenen op: www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

 

update Joodse begraafplaats za 17:00

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights