De Waal heeft weer jonge zalm

Sportvisserij Nederland heeft de visstand op de Waal bij Tiel de afgelopen weken weer bekeken. Er werd tijdens de nachtelijke uren gevist op trekvis als zalm, zeeforel, elft, rivierprik en houting. Onder andere jonge zalm was het resultaat, maar er zat ook veel plastic als bijvangst in het kuilnet.

 

Zalm
Rivierprik

Bijzonder is dus de vangst van 17 jonge zalmen (14-18 cm), 5 jonge zeeforellen, 33 rivierprikken en 1 zeeprik. Verder bestond de vangst uit diverse andere, meer algemene vissoorten. In totaal zijn er dit jaar 24 vissoorten aangetroffen.

 

Sportvisserij Nederland voerde het onderzoek op de Waal uit samen met visserijbedrijf Bout uit Tholen. Dit onderzoek is onderdeel van het project Groen Blauwe Rijn Alliantie: een Duits-Nederlandse samenwerking die is gericht op het verkrijgen van meer kennis over de migratie van trekvis in de Rijn. Verder bovenstrooms op de Rijn in Duitsland doet het Rheinischer FischereiVerband eenzelfde onderzoek. Door gelijktijdig te vissen leren de organisaties en vissers meer over de migratie en de bedreigingen van de verschillende vissoorten.

Stroomsnelheid

Rijkswaterstaat deed aanvullende metingen van de stroomsnelheid en de waterafvoer in de Waal. Deze gegevens worden gebruikt om te berekenen hoeveel van het rivierwater is bevist.  Tot nu toe zijn er sinds 2018 tijdens 24 visdagen met de ankerkuil (een netsoort) in totaal 35 vissoorten aangetroffen. Op de steur na zijn alle trekvissoorten van de Rijn waargenomen in het net.

Plastic bijvangst

De vangst bestaat niet alleen uit vis, maar voor een groot deel ook uit plastic. Sinds 2018 wordt de bijvangst van plastic afval in de netten bijgehouden. Dit afval bestaat vaak uit kleine stukjes plasticfolie (verpakkingsmateriaal), maar ook regelmatig plastic touw, hard plastic en hygiënische doekjes. De Radboud Universiteit en Rijkswaterstaat doen verder onderzoek naar de plastic bijvangst. Eerder becijferden onderzoekers van de Radboud Universiteit al dat op basis van de vangsten met de ankerkuil de Rijn jaarlijks minimaal 350 miljoen stukjes plastic naar zee transporteert.

Onderzoek bij Tiel

Om de effecten van de langsdammen op vis na te gaan is gedurende vier jaar visstandonderzoek uitgevoerd door Sportvisserij Nederland in samenwerking met de Radboud Universiteit en Rijkswaterstaat. Achter de langsdammen werd meer jonge vis aangetroffen dan in naastgelegen kribvakken.

Galerij: klik op de foto voor een vergroting.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights