Corona en slechtvalken hinderen viering

Dit jaar op 4 en 5 mei geen vlag op de Sint Maartenstoren wegens een slechtvalk nest

Het is ook dit jaar op de dag van dodenherdenking en op Bevrijdingsdag heel rustig in Tiel. Natuurlijk zorgen de coronaregels ervoor dat er weinig mag, maar ook een onverwacht vogelnest op de Maartenskerk levert problemen op.

Herhaling

In 2020 waren er enorme plannen voor een grootse herdenking en een uitbundige viering. Het mocht allemaal niet doorgaan. De dodenherdenking in Tiel bestond uit een heel ingetogen bijeenkomst op de Israëlitische begraafplaats en een kranslegging zonder publiek bij het monument naast de Sint-Maartenskerk. Op 5 mei gebeurde er niets.

Veel van de organisatoren stelden zich voor om in 2021 de schade in te halen. Dan maar geen 75 jaar na dato, maar 75+1.

Beiaardconcert

Wat de Tielenaren op 4 en 5 niet zien is de vlag op de Sint-Maartenstoren. Daaraan is een broedende slechtvalk debet. In 2014 blijkt toestemming te zijn gegeven voor de plaatsing van een broedkast op de toren. Uitgerekend dit voorjaar – nu er niet alleen vlaggen moeten worden uitgehangen, maar ook reparaties aan de toren nodig zijn – heeft een slechtvalkenpaar deze broedkast uitgekozen als nestplaats. Zo’n nest mag niet verstoord worden door mensen die boven op de toren komen. Het zou trouwens ook niet aan te bevelen zijn, want een grote roofvogel als de slechtvalk kan ook heel agressief worden om het nest te verdedigen. Uiteraard zal de gemeente bij de plechtigheid op 4 mei wel voor een tijdelijke vlaggenmast naast de kerk zorgen.

De enige persoon die in de Sint-Maartenstoren wel naar boven mag, is beiaardier Wim Ruitenbeek. Van zijn activiteiten en van het klokgelui hebben de slechtvalken geen last. Er komen dan ook twee bevrijdingsconcerten: een op 5 mei van 16.00-17.00 u. en het andere op zaterdag 8 mei van 14.00-15.00 u. Op die laatste datum was Tiel namelijk in 1945 pas echt bevrijd. Op 5 mei waren de Duitsers er nog baas en die werden pas op 7 mei 1945 ontwapend.

zie ook:  https://detielenaar.nl/nieuws/2021/05/sobere-bevrijdingsherdenking/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights