Klaas Beutener over hoe Tiel in 1945 weer drinkwater kreeg

Als iemand weet, hoe moeilijk de situatie in Tiel was in mei 1945, dan is dat Klaas Beutener. Als een van de eersten betrad hij de gebombardeerde en half verwoeste stad, om samen met zijn vader, die aannemer was, de watervoorziening te herstellen.

Klaas was bij de bevrijding 17 jaar oud en zijn vader was aannemer. Het eerste dat de stad nodig had na de bevrijding, was water. Zonder schoon water kon de bevolking niet veilig terugkomen. Dat vroeg deskundigheid en die kon Klaas’ vader bieden.

Aannemer Th.A. Beutener, de vader van Klaas, werd al op 6 mei 1945 benaderd om de watervoorziening in Tiel te herstellen. De volgende dag ging hij direct met zijn zeventienjarige zoon Klaas van zijn evacuatieadres in Maarssen naar Tiel. Wat ze daar aantroffen, was onvoorstelbaar. Gelukkig kan Klaas het nu – in zijn 93e jaar – nog steeds helder vertellen en dat doet hij graag en goed.

Onlangs al had Klaas Beutener digitaal contact met leerlingen van een Tielse basisschool. De organisatoren van dat project ontdekten zijn kennis en spreekvaardigheid. Hij werd vervolgens benaderd door de mensen van ‘Wageningen45’. Die houden op 5 mei bij Hotel de Wereld in Wageningen (de plaats van de Duitse capitulatie) een ‘Muzikale Tour voor de Vrijheid’. Daarin vertellen tien mensen hun persoonlijke verhaal en aan de hand daarvan hebben muziekmakers een muziekstuk gemaakt.

Klaas Beutener vertelt zijn verhaal uiteraard op video bij de Tielse watertoren. Het was daar, waar zijn vader 76 jaar geleden eerst de pompen en het watervat herstelde. Korte tijd later bouwde Beutener ook de nieuwe watertoren, het eerste nieuwe gebouw in Tiel. Water was en is immers van levensbelang.

Video opnamen.

Screenshot TV uitzending TV Gelderland waarin optreden Klaas Beutener.

De video opnamen zijn in april gemaakt tbv het project ‘Muzikale tour van de vrijheid’ i.o.v. Wageningen ’45. De uitzending met presentatrice Linda Geerdink is op 5 mei te zien om 16.00 u. op TV Gelderland.

 

 

 

klik op de foto voor een vergroting.

zie ook:  https://wageningen45.nl/herdenken/muzikale-tour-van-de-vrijheid

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights