Nieuws uit Tiel en de regio, editie 3 mei 2021

Gemeente stoot voormalig schoolgebouw in Agnietenstraat af

Het in 1886 als school gebouwde pand naast de kloosterpoort staat gedeeltelijk op de fundamenten van de kapel van het Agnietenklooster dat in 1443 gesticht werd. Het heeft de status van rijksmonument. Tot dat het Streekarchivariaat Tiel, Buren, Culemborg er in 1987 zijn intrek in nam, maakten er eerst verschillende scholen gebruik van.

1958 BLO school
1958 BLO school

De laatste school was de D.K. Smitschool, een basisschool voor kinderen met een verstandelijke beperking. Daarna was het de Oudheidkamer, die er de restanten van zijn voor de oorlog rijke historische verzameling tentoonstelde. Vervolgens nam de bibliotheek er zijn intrek gevolgd door het archief. Na vertrek van het archief kwam het gebouw nog even van pas als projectbureau voor de bedrijven die Zinder en de parkeergarage bouwden.

Het pand staat voor 389.000 euro te koop. Kopers moeten de monumentenstatus respecteren. Marktonderzoek leerde dat het pand alleen voor kopers interessant is, wanneer het een woonbestemming krijgt. De gemeente denkt daarbij aan luxe appartementen voor een- en tweepersoons huishoudens. De monumentencommissie kan zich in de nieuwe bestemming vinden. Na de verkoop kan er snel gestart worden met de verbouwing omdat de gemeente besloten heeft dat voor de wijziging van de bestemming geen uitgebreide procedure nodig is.

Begraven op Ter Navolging voorlopig niet meer mogelijk

Enkele jaren geleden is de mogelijkheid om op Ter Navolging begraven te worden opnieuw opengesteld. De belangstelling bleek veel groter dan verwacht. Alle beschikbare graven zijn uitgegeven. Samen met de gemeente zoekt het stichtingsbestuur naar mogelijkheden om het aantal graven uit te kunnen breiden. Het verstrooien van as en het bijzetten van urnen blijft wel mogelijk.

Straatschilderijen op Veerstoepen

Guusje Kaayk en Ans van den Hurk gaan op 4 en 5 mei een kunstproject realiseren op de Veerstoepen van Tiel en Wamel. Zij willen de dag van de vrijheid symboliseren door middel van symbolen, uitspraken en portretten die met stoepkrijt en krijtsprays worden aangebracht. Dat gebeurt op 4 mei aan de Tielse en 5 mei aan de Wamelse zijde en publiek mag meewerken. Zondag is er een proef gemaakt op de Veerstoepen. Dit kunstproject is een onderdeel van Tour de Waal.

Winkelen blijft aantrekkelijk

Velen vreesden dat veel kopers die noodgedwongen hun inkopen op internet bestelden, dat ook zouden blijven doen nadat de winkels weer open mochten. Die angst blijkt mee te vallen. Ondanks de beperkte toegang was het vanaf woensdag gezellig druk in de winkelstraten en zaterdag als vanouds heel druk. Maar als iedereen zich aan de regels houdt, blijkt er veel mogelijk. Ook de terrassen wisten de bezoekers van de binnenstad weer volop te vinden.

Gemeente zoekt meedenkers bij het gasvrij maken van Tiel

In het klimaatakkoord heeft de rijksoverheid bepaald dat heel Nederland in 2050 van het gas af moet. Dat is een ambitieus maar niet vrijblijvend voornemen. Om dat te bereiken moeten gemeenten keihard aan de slag. Voor Tiel heeft de gemeente nu een plan gemaakt. Daarin staat wat per buurt de meest voor de hand liggende mogelijkheden zijn om de afkoppeling van het gasnet mogelijk te maken.

Over dat plan wil de gemeente met de inwoners in gesprek. Vragen en gesprekspunten zijn bijvoorbeeld: hebt u andere en betere ideeën voor uw wijk of buurt, wat kunt u zelf doen en waar moet de gemeente op letten bij de uitvoering. De gemeente roept iedereen op om mee te denken en met ideeën te komen.

Hoe kunt u uw ideeën en opmerkingen kwijt?

Dat kan door de vragenlijst in te vullen https://nl.surveymonkey.com/r/G9WTMY7 en / of om deel te nemen aan een van de online informatiebijeenkomsten. De link hiervoor vindt u op www.tiel.nl/warmtevisie. Daar vindt u ook meer informatie over de plannen die de gemeente tot nu toe zelf heeft ontwikkeld. Invullen van de vragenlijst geeft kans op een gratis duurzaamheidspakket.

Minder huur voor sportverenigingen

Sportverenigingen hoeven dit jaar vanwege de covid 19 pandemie, slechts 55 % van de jaarhuur voor de accommodaties die zij van de gemeente huren te betalen.

Jan Beijer signeert ‘Spot op de Betuwe’

Columnist en oud-journalist Jan Beijer signeert op zaterdag 8 mei van 14.00 tot 15.00 uur zijn nieuwe boek ‘Spot op de Betuwe’ bij Boekhandel Arentsen aan de Voorstad in Tiel. Een mooie aanleiding om dit humorrijke boekje in te kijken, de schrijver en columnist te ontmoeten en het boekje te kopen. Wellicht een mooi cadeau voor Moederdag. Via https://detielenaar.nl/nieuws/2021/04/columns-van-jan-beijer-nu-te-boek/ komt u bij het artikel dat De Tielenaar eerder aan het boek wijdde.

 

Pontje Varik – Heerewaarden weer in de vaart

Vanaf 1 mei gaan de recreatiepontjes van Uit®waarde weer varen. In Mei wordt alleen in de weekeinden en op Hemelvaartsdag, de vrijdag na Hemelvaart en tweede Pinksterdag gevaren. Vanuit Tiel is de twee pontjes route Tiel – Varik – Heerewaarden – Wamel-Tiel het meest populair. De Neptunes 1 in Varik vaart van vanaf 10.00 uur. De laatste afvaart vanuit Varik is 17.30 uur en vanuit Heerewaarden 17.45 uur. Nieuw is dat je alleen contactloos kunt betalen. Voor alle informatie over deze en de overige negen recreatiepontjes van Uit®waarde kijk op uiterwaarde.nl.

 

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights