Columns van Jan Beijer nu te boek

Jan Beijer met zijn boek Spot op de Betuwe, een verzameling columns, bij de Bank van Hannes op de Groenmarkt.

Begin april verscheen ‘Spot op de Betuwe’. Het is een bloemlezing uit de bijna 400 columns die Jan Beijer van 2014 tot 2020 schreef voor publicatie in ‘De Stad Tiel’ en ‘De Zakengids’. Het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis maakte er alle bewoners van de Tielse verzorgings- en verpleeghuizen blij mee.

Na de overlijdensadvertenties eerst de column van Jan

Eerst de overlijdensadvertenties dan de column van Jan Beijer en vervolgens de rest van de krant bekijken. Dat is de volgorde waarin veel Tielenaren De Zakengids lezen. De columns van Jan zijn razend populair. Jan is een woordkunstenaar, een uitstekende waarnemer en hij heeft een goede neus voor wat de mensen graag lezen. Hij schroomt ook niet om de hand op zere plekken te leggen. Dat vinden lokale en regionale bestuurders en politici niet altijd leuk. Gemiddeld krijgt hij iedere week 60 reacties op zijn columns. Meestal zijn ze positief. Een enkele keer krijgt hij ook kritiek op zijn taalkunstwerkjes en altijd zitten er een aantal tips bij om over te schrijven. Vaak moet hij mensen teleurstellen, want lang niet alle tips zijn geschikt voor een column. Bovendien verschijnt De Zakengids verschijnt maar een keer per week. Jan beantwoordt iedere mail. Veel ideeën doet hij ook op uit andere media en met de gesprekken met inwoners. Want Jan is een bekende Tielenaar en wordt veel aangesproken over zijn Columns.

Geboren journalist

Van jongs af aan wilde Jan journalist worden. Zijn eerste sollicitatie bij het Wegener kranten concern als verslaggever op twintigjarige leeftijd was meteen raak. Na vier jaar kreeg hij het verzoek in de Betuwe een nieuw dagblad, de Tielse Courant, op de zetten. In de Nieuwe Kroniek, het magazine van de Oudheidkamer van september 2011 ( https://www.oudheidkamer-tiel.nl/docs/nieuwe_kroniek3_1.pdf ) geeft Jan in he artikel ‘Tiels markante persgeschiedenis’ een interessant inkijkje in het media landschap van Tiel en omstreken, de wijze waarop de kranten toen gemaakt werden en hoe hij er in slaagde om de Tielse Courant een veelgelezen dagblad te maken. Leuk om te lezen is ook de wijze waarop hij Hans van den Hatert, beter bekend als Hannes aan zijn krant wist te binden met zijn wekelijkse publiekstrekker ‘Betuwse proatjes”. De samenwerking met Hannes ontwikkelde zich tot een sterke vriendschappelijke band. Na het overlijden van Hannes zorgde Jan ervoor dat, evenals nu gebeurt met zijn eigen columns, een selectie van deze kostelijke bijdragen werd uitgegeven in boekvorm.

Na 10 jaar redactiechef bij dagblad Rivierenland maakte Jan de overstap naar de gemeente Tiel waar hij uitgroeide tot directeur stadspromotie. In deze functie en als krantenman verzamelde hij een flinke kennis van stad en streek en bouwde hij een indrukwekkend netwerk op. Dat netwerk kreeg nog weer een extra dimensie toen hij voor de PvdA lid werd van de gemeenteraad. Al deze kennis en dit netwerk komen hem nu uitstekend van pas bij het maken van zijn wekelijkse column.

Altijd pen en papier bij de hand

Ondanks zijn uitgebreide kennis en ervaring is het maken van zo’n column geen kleinigheid, die je op een achternamiddag fikst. Jan: “Het lijkt eenvoudig, maar ik ben er in gedachten de hele week mee bezig. Wanneer ik een onderwerp heb, probeer ik aansluiting te vinden met andere gebeurtenissen die actueel zijn en zoek ik naar woordgrapjes en een passende afsluiting. Dat kost best wat denk- en puzzelwerk. Ik heb altijd pen en een notitieboekje onder handbereik om een bruikbare inval te noteren.”

Spot op de Betuwe

‘Spot op de Betuwe’ bevat een selectie van 74 columns. Ze zijn stuk voor stuk humorrijk, treffend en gaan over thema’s die veelal tijdloos zijn of over actuele onderwerpen of personen die ook later lezenswaardig zijn. Met de aantal grappige en bij de column passende tekeningen van de bekende striptekenaar Arie van Vliet en de flinke lettergrootte is het een mooi maar ook plezierig leesbaar boek geworden. De oplage bestaat uit 1500 exemplaren. Best veel voor een streekuitgave maar wellicht toch te weinig. Want 850 stuks kregen een speciale bestemming. 500 stuks zijn verspreid onder de bewoners van zorginstellingen in Tiel. De overige 350 zijn op initiatief van de gemeenteraad cadeau gedaan aan de gemeenteambtenaren van Tiel. Die hebben de afgelopen tijd veel extra werk moeten verzetten in verband met Coronamaatregelen en onder moeilijke omstandigheden veelal op afstand hun werk moeten doen. De gemeenteraad vond daarom een kleine paasattentie passend.

Het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis sponsorde het boek

Het uitgeven van een streekboek zonder subsidie is nagenoeg onmogelijk. Daarom klopte Jan op de deur bij het bestuur van de Stichting Oud Burger Mannen en Vrouwenhuis. Dat bleek niet tevergeefs. Regent Yvonne Son-Stolk : “We waren vorig jaar voor de kerst op zoek naar een origineel presentje voor de bewoners van de Tielse verzorg- en verpleeghuizen. Jan kwam met zijn met zijn boekje als geroepen. Het was een ideaal cadeautje voor deze senioren. Maar het lukte niet meer om het boek voor de kerst klaar te krijgen. Dus werd het een paasgeschenk. Ondertussen hebben we het verspreid en blijkt het geweldig in de smaak te vallen. We hebben veel enthousiaste reacties ontvangen. Door onze subsidie kunnen ook andere belangstellenden het boek voor een billijke prijs kopen bij boekhandel Arentsen in Tiel en via de website van Arie van Vliet, www.arievanvliet.nl”. het kost 9,95 euro.

Graag hadden wij voor De Tielenaar wat foto’s willen maken van de uitreiking door Yvonne van het boek bij de verschillende instellingen. Maar dat was niet mogelijk. Yvonne was bereid voor een passende illustratie het boek uit te reiken aan een thuiswonende senior in de gemeente. De keus viel daarbij op Anton Vermazen uit Wadenoijen. Anton is 99 jaar en is daarmee de oudste inwoner van Wadenoijen. Het bleek een goede keuze. Anton bleek een trouw lezer van de columns en zou ze niet graag willen missen. Hij was heel blij met dit onverwachte cadeautje. Tijdens ons bezoek bleek Anton nog over een ijzersterk geheugen te beschikken en smakelijk te kunnen vertellen. Jan zou met Anton als bron zo een tweede uitgave van een historische ‘Spot op de Betuwe’ kunnen vullen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights