Zonnepanelen en zachtfruit teelt bij Kusters Wadenoijen

Zonnepanelen waaronder zachtfruit wordt geteeld. Rini Kusters van fruitbedrijf Kusters aan de Lingedijk in Wadenoijen is er apetrots op. Bij een collega in Babberich zag hij een eerste gebruik van zonnepanelen als bescherming voor de bessenteelt i.p.v. de plastic kappen.

Vorig jaar is er een proefopstelling met 100 platen op bestaand gewas gekomen om de effecten te meten. Het temperatuurverschil was groot, 39 graden zonder en 29 graden met zonnepanelen. Planten blijven nagenoeg droog, geen verbranding en een beter werkklimaat voor de mensen. Tevens is er een infoavond voor buurtbewoners georganiseerd, bezocht door zo’n 50 mensen. Na het nodige papierwerk, wat ruim 2 jaar duurde, heeft Kuster de knoop doorgehakt. Samen met GroenLeven heeft hij als 2e ondernemer in Nederland het project opgestart. De taakverdeling is helder: GroenLeven verzorgt de techniek, Kusters de planten.

Dit jaar zijn 1,5 hectare panelen aangebracht, volgend jaar komen daar nog eens 2,2 hectaren bij, een totaal van 3,7. De panelen hebben een licht doorlaatbaarheid van 40%.

De 4.500 panelen leveren stroom voor ongeveer 400 huishoudens en wordt aan het Liander netwerk geleverd. De installatie moet minimaal 25 jaar meegaan.

Onder de panelen worden rode bessen geteeld en een klein stukje pruimen als proef. Omdat de temperatuur lager is hebben de planten minder vocht nodig, aangestuurd door sensoren en computer. Het oogsten begint in juni.

Rini Kusters wil verduurzamen en heeft zo een win – win situatie. Veel collega telers zijn al komen kijken en hebben belangstelling getoond.

Klik op de foto voor een vergroting

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights