Buurtbinders actief in de Tielse wijken

Ze dromen van een betere wijk’

Alweer bijna drie jaar geleden begon Mozaïek Welzijn in Tiel met het project ‘Buurtbinders’. Maar wat is een buurtbinder? Wat doen zij? In welke buurten vind je ze? We doken in de achtergrond en spraken met Aad van Dijk die zelf een buurtbinder is in de wijk Rauwenhof.

“Buurtbinders is ontstaan vanuit ‘Community Building’ zoals wij dat noemen”, legt Marc Horsten van Mozaïek Welzijn uit. “Wijken moeten sterker worden, met de nadruk op kwetsbare bewoners, zoals verwarde mensen.” Maar dat niet alleen. Buurtbinders blijken het gezicht van een buurt te zijn en ze kunnen buurtbewoners helpen. Ze zijn aanspreekpunt voor een wijk. Ze weten de weg en weten waar ze moeten zijn voor hulp bij bijvoorbeeld geldzaken of huurtoeslagen.

Achterban

Nieuwsbrief Rauwenhof december 2020

Het is niet zomaar een bezigheid. Een buurtbinder is niet alleen, er is altijd sprake van een aantal bewoners. Samen vormen ze een netwerk van sterke krachten in de wijk, met de nodige professionals waar zij op terug kunnen vallen. Zo zijn er contacten met de wijkagent maar weten zij ook waar zij zijn moeten om iemand te helpen die eenzaam is. Mozaïek Welzijn faciliteert en organiseert één en ander. “Onze wijkcoaches ondersteunen hen en de buurtbinders krijgen een training en begeleiding van ons”, vertelt Marc. “Bij de training ligt de focus op voortbouwen van talenten en capaciteiten, en niet op wat er allemaal mis is.” Er zijn al een aantal positieve ervaringen in wijken, zoals het opzetten van activiteiten en het herkennen van onbegrepen gedrag en inwoners en hun naasten doorverwijzen naar de juiste instanties.

Nieuwsbrief Rauwenhof maart 2020

Rauwenhof
Het initiatief is begonnen in Rauwenhof, waar inmiddels vijf buurtbinders actief zijn. Maar ook in het centrum zijn er inmiddels vier en in Tiel Oost heeft er ook twee. Volgens Marc levert het veel op in een wijk. “Zoals meer samenhang en activiteiten in een wijk met lage drempels.” In Rauwenhof zorgden de buurtbinders zelfs voor een eigen wijkbrief: Rauwenhof Info, met allerlei nieuwtjes maar juist ook informatie zoals die van hulpverleners. Niet alleen de wijkcoach en de wijkagent sluiten regelmatig aan om mee te denken maar ook de wijkregiseur van de gemeente of een ervaringswerker van Tiel Herstelt en de wijkGGZ. Alles ten gunste van de leefbaarheid in de eigen wijk!

Begeleiden
Aad van Dijk is buurtbinder van het eerste uur. Hij is actief op Rauwenhof. “Wij zijn met een team van vijf personen”, vertelt hij. “Het is moeilijk om precies te beschrijven wat we zo allemaal wel doen. We zijn namelijk géén bewaker of oppasser. Meer een oplosser, begeleider en wegwijzer.” Het is volgens Aad ook wel belangrijk dat buurtbewoners bekend zijn met de beperkingen van die rol. “Wij kunnen problemen niet echt oplossen, maar wel begeleiden.” Aad stelt terecht dat het prettig is iets voor je buurt te kunnen doen. “Het komt voort uit ‘Wijk uit de war’ en is een project dat inmiddels op eigen benen kan staan”, vertelt hij. Met zijn team zorgt hij ervoor dat mensen weten bij wie ze moeten zijn als er een probleem in de buurt is. “Dat kan ieder probleem zijn, wij verwijzen wel door”, aldus Aad.

Meer weten over ‘Buurtbinders’ neem contact op met Marc Horsten van Mozaïek Welzijn:
m.horsten@mozaiekwelzijn.nl

Heeft u ook een verhaal over uw buurt of buurtbinders? Of ander nieuws en wilt u erover schrijven? Neem dan contact met ons op. Wie weet bent u onze volgende gastredacteur.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights