Scholierenverkiezingen op Lingecollege lyceum Tiel

Woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamer Verkiezingen. Naast de vier stembureau’s die op maandag 15 maart al open waren, stond die dag ook het Lingecollege Lyceum in Tiel in het teken van de verkiezingen. Zij deden namelijk mee aan de landelijke Scholieren-verkiezingen.

Van maandag 1 maart tot en met dinsdag 16 maart 2021 organiseert ‘ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat’ voor de 28e keer de landelijke Scholieren-verkiezingen. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk van hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hadden. Het Lingecollege richtte daarvoor een stemlokaal op school in. 314 leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo werden uitgenodigd om tussen 08.00 en 15.00 uur hun stem uit te komen brengen.

Het stembureau werd bemand door vier leerlingen, onder begeleiding van twee docenten (de heren Verspuij en Zuidema). Danial (17, vwo 5) was voorzitter van de stemdag, bovendien is hij voorzitter van de leerlingenraad. Zijn teamgenoten waren Roman (15, havo 4), Job (16, vwo 5) en Merel (17, vwo 6). Net als bij de ‘echte’ verkiezingen reiken zij stembiljetten uit, nemen zij stempassen aan en zien toe op een eerlijk verloop, de voorzitter vult ook een proces-verbaal (verslag van het verloop) in. Geen van allen blijkt zelf echte politieke ambities hebben. “Ik ben er wel mee bezig, maar ga niet zelf de politiek in”, zegt Voorzitter Danial. Job zegt dat hij het wel leerzaam vindt. Uiteraard hadden ze zelf wel hun stem uitgebracht.

Om ongeveer 14.00 uur was volgens Job ongeveer de helft van de genodigden geweest. De stembureau-leden hadden speciaal een dag hiervoor vrij gekregen. In tegenstelling tot het ‘echte’ stembureau konden de kiezers aan een tafeltje zitten in de twee daarvoor ingerichte stemhokjes. Ook een verschil met het écht stembureau was dat de hal van de school helemaal vol hing met affiches van politieke partijen. Dat mag op het échte stembureau namelijk niet om de kiezer niet te beïnvloeden. Verder kregen de leerlingen geen vergoeding voor hun vrijwilligerswerk. “Alleen een broodje kip”, zegt Danial, “wel lekker hoor.”

Om 15.00 uur sluit het stembureau en worden de stemmen geteld en doorgegeven aan de organisatie van de scholierenverkiezingen (ProDemos). Dinsdag 16 maart worden de uitslagen van het Lingecollege en die van alle andere deelnemende scholen in Nederland omstreeks 17.00 uur bekend gemaakt tijdens een feestelijke persconferentie. De uitslag heeft gewoonlijk een vrij nauwkeurige voorspellende waarde voor de uitslag van de landelijke verkiezingen. Persoonlijk zal ik niet verbaasd zijn als de scholierenverkiezing juist dit jaar als grote winnaar een partij uit de bus laat komen die tegen de corona-regels is. En dat is eigenlijk wel logisch want de jongeren worden al een jaar beperkt en zijn wellicht het allermeeste ‘corona-moe’. (Maar gezien de leeftijd van de kiezers kan ook “De Feestpartij” hoge ogen gooien.)

Corona beïnvloed ook op een andere manier de scholierenverkiezing op het Lingecollege. Namelijk wat betreft de opkomst. Om de RIVM regels te handhaven zijn de klassen opgesplitst. De ene helft heeft digitaal les en de andere helft tegelijkertijd fysiek les op school. Ze wisselen iedere donderdag. “Er zijn daardoor minder leerlingen op school”, stelt Merel. “Er zijn er wel die speciaal voor de verkiezing naar school gekomen zijn, maar als ze verder weg wonen doen ze dat niet.”

Update: voor de uitslag zie  https://lingecollege.nl/vvd-wint-scholierenverkiezingen-lyceum/

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights