Landelijke Verkiezingen in Tiel

Mevrouw Veldhoven – Schoots gaat met haar stempluspas stemmen

Een bijzondere eerste verkiezingsdag. Bijzonder omdat het de EERSTE verkiezingsdag is. De verkiezingen zijn pas op 17 maart 2021. Toch bezochten we vandaag, 15 maart, al één van de stembureau’s. Ook op een bijzondere locatie, namelijk in Zinder. Alle bijzonderheden hebben natuurlijk te maken met corona.

Voorzitter van het team, Martin Hol, vertelt dat het best goed loopt. “Het is nu 13.00 uur, op het gemeentehuis voorspelden ze dat we vandaag zo’n 250 kiezers zouden ontvangen, dat zijn er nu al ruim 200!” Het valt hem op dat vele van zijn bezoekers slecht ter been zijn, 50 tot 60% tot dan toe, schat hij. Een compliment dat zij de gang naar de stembureau toch hebben gemaakt!

Het team van Martin (71) bestaat die dag uit zes mensen. Twee dames (56 en 47), waarvan de jongste in het dagelijks leven Stewardess bij de KLM is. “Er zijn natuurlijk minder vluchten, we vliegen wat minder, ik leek mij wel nuttig in die vrije tijd maatschappelijk betrokken te zijn”, aldus Leandra van Dullemen. Ze vindt tot nu toe leuker dan ze verwacht had. “Het heeft wel wat, het gastvrouw-gevoel komt bij me terug, dat heb ik in mijn werk natuurlijk ook. En het loopt aardig door.”

Opvallend zijn twee jonge teamleden, die zelf pas net twee jaar mogen stemmen. Yasine ((student commerciële economie) en York (student bedrijfskunde), beiden uit Tiel, vertellen dat ze zelf helemaal geen politieke ambities hebben. “We zagen gewoon een advertentie in de Gelderlander, het is mooi verdiend.” Natuurlijk is het wel een hele lange dag, maar dat zijn ze wel gewend uit het studentenleven. Voor de stewardess zal dat ook geen probleem zijn. De zesde aanwezige is een medewerker van DSS-beveiliging. Zij zijn ingehuurd door de gemeente en treden onder andere op als ‘corona-coach’ zoals hij dat zelf noemt. Hij wijst bijvoorbeeld de kiezers bij ontvangst op de RIVM-maatregelen. Voor de vijf echte teamleden van stembureau Zinder is het de eerste keer dat ze vrijwilliger op het stembureau zijn. Ze bevestigen allen enthousiast dat ze bij volgende verkiezingen het zo weer gaan doen!

Maandag en dinsdag zijn de extra verkiezingsdagen, zeg maar de corona-dagen, om de opkomst te spreiden zijn er dan vier stembureaus geopend in Tiel. Degenen die dan ingedeeld zijn om de kiezers op te vangen hebben één geluk(je), zij hoeven na afloop niet te tellen, dat gebeurt gewoon woensdagavond (17/3). Het team kan dus na 21.00 uur naar huis, nadat ze even opgeruimd hebben. De voorzitter brengt dan nog de stempassen en het proces-verbaal naar het Gemeentehuis terug. Dat laatste is een verslag van het verloop van de hele verkiezingsdag. Daarin noteert hij bijvoorbeeld wie er van de pers langsgekomen is. Gelukkig had ik mijn legitimatiebewijs bij me!

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights