Nieuws uit Tiel en de regio editie 14 maart 2021

Scouting Phoenix blij met toestemming om mét gasaansluiting te mogen bouwen

Terrein Scouting Phoenix

De gemeente heeft scouting Phoenix vrijstelling verleend van de verplichting om de nieuwbouw op het verenigingsterrein op De Hennepe zonder gasaansluiting te realiseren. Dat scheelt de vereniging een fors bedrag aan geld. Doordat het gebouw maar een beperkt aantal uren per week in gebruik is, zou daarnaast het verwarmen met behulp van een warmtepomp erg onpraktisch en inefficiënt zijn.

Voorzitter van de bouwcommissie Gerrit Overdijk: “De coronapandemie heeft de voortgang van de bouw behoorlijk in de wielen gereden. Een net gestarte sponsoractie onder bedrijven vlak voor het moment dat het virus in alle hevigheid uitbrak, leverde veel minder op dan gehoopt. Ook het organiseren van andere acties was tot nu toe zinloos. Mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd. Gelukkig zijn er wel een aantal bedrijven die hebben toegezegd kosteloos materialen of diensten te zullen leveren. Maar we kunnen nog veel hulp in de vorm van geld of materiaal gebruiken. Toen we met het maken van de bouwplannen begonnen schatten we de kosten op ruwweg 200.000 euro. Dat wordt ondertussen 300.000 euro. En dan moeten we met bestuur, leiding en andere vrijwilligers heel veel zelf doen. Voor iedereen die ons kan en wil helpen verwijs ik graag naar onze website”. Wanneer het virus afdoende bedwongen is, hoopt de vereniging wanneer alle vergunningen dan binnen zijn in of direct na de zomervakantie van dit jaar te kunnen starten met de bouw.

Zie ook: https://detielenaar.nl/nieuws/2018/10/nieuw-clubhuis-en-meer-grond-voor-scouting-phoenix/

Tweede brok stadsmuur krijgt ook een plek

Waardevol Tiel samen met kunstenaar Cor Litjens en gemeente kijken op de toekomstige plaats aan het Paardenwater.

Waardevol Tiel vond dat het tweede iets kleinere stuk stadsmuur dat gevonden werd bij het graven van de parkeerkelder bij Zinder niet verloren mag gaan. Daarom werd met instemming van het college een zoektocht naar een geschikte plaats gestart. Uiteindelijk bleek het grasveld bij het Paardenwater aan de Waalstraat een geschikte plek. Waardevol Tiel heeft de gelden voor de plaatsing bijeen gebracht.

Muurresten Westluidense Poort in de Vlindertuin

Het metselstenen gevaarte zal evenals het eerste en grootste stuk muur, dat geplaatst is in de vlindertuin voor weersinvloeden beschermd worden door een betonnen omhulsel, dat veel gelijkenis zal hebben met de omhulling van het eerst geplaatste muurstuk. Landschapskunstenaar Cor Litjens zal voor de inpassing en de de tekst en afbeeldingen op het omhulsel zorg dragen. De precieze plaats bij de Waalstraat is nog afhankelijk van het oordeel van Waterschap Rivierenland. Rijkswaterstaat en het Waterschap willen het plaatsen van bouwwerken en andere zaken die de doorstroming van het waalwater bij hoog water kunnen belemmeren, zoveel mogelijk beperken.

Vijverberg boompjes deels weggehaald

Bezoekers aan het Vijverberg park tussen Echteldsedijk en Latenstein keken vorige week vreemd op toen enkele tientallen boompjes afgezaagd waren. Het bleek legaal.

2018

Ze waren afgestorven en worden waarschijnlijk herplant. In 2018 zijn ze in het kader van boomfeestdag door basisschool de Achtbaan geplant.

Tiel hoog op lijst autovandalisme

Vorig jaar vonden in Arnhem de meeste opzettelijke vernielingen van auto’s plaats. Op iedere duizend auto’s werden er 7,6 vernield. Op het Gelders overzicht van autovernielingen staat Tiel met 5,3 vernielingen ook op het verkeerde lijstje. Na Arnhem, Nijmegen en Culemborg ‘scoort’ Tiel 5,3 vernielingen per 1000 inwoners als vierde hoogste van de 51 Gelderse gemeenten.

Scholieren doen mee aan schoolverkiezingen

Voorafgaande aan iedere verkiezing voor de leden van de Tweede kamer organiseert Pro Demos –Huis voor de Democratie en Rechtstaat landelijke verkiezingen voor scholieren. Het Lingecollege doet er op 15 maart met de 4e, 5e en 6e klas van de havo en VWO afdelingen aan mee.

Een stembureau van vier leerlingen en twee docenten houdt toezicht op een eerlijk verloop. Uit de ervaringen met eerdere schoolverkiezingen blijkt dat deze behoorlijk overeenkomen met ‘echte’ verkiezingsuitslagen. Of dat in Tiel dit jaar ook weer blijkt, hoort u na 15 maart van ons.

Josan Meijers benoemd tot waarnemend burgemeester van Buren

Oud-gedeputeerde en Tielenaar Josan Meijers (65) is op 9 maart benoemd tot waarnemend-burgemeester van de gemeente Buren. Door het vertrek van burgemeester Jan de Boer, die in marinestad Den Helder het burgemeestersambt gaat uitoefenen, kwam de burgemeesterspost vacant. De gemeenteraad van Buren heeft in overleg met de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, John Berends, besloten de procedure voor een nieuwe burgemeester pas na de gemeenteraadsverkiezingen te starten. Omdat zo’n procedure al gauw een half jaar duurt, zal mevrouw Meijers haar nieuwe functie wel 1,5 jaar kunnen uitoefenen. Een mooie tijd om als waarnemer een echte burgemeester te kunnen zijn.

Josan Meijers is een van de drie Oud-Tielse PvdA politici, die (waarnemend)-burgemeester zijn.

Willem Gradisen (1954), die in Neerijnen en Tiel raadslid en in Tiel wethouder was even en waarnemend-burgemeester in Liesveld. Ondertussen is hij bezig met zijn tweede termijn van zes jaar als burgemeester in Mook en Middelaar. Daar werd hij in 2012 benoemd. Ik volg hem op facebook en concludeer dat hij een echte burgervader is, die het goed doet als bestuurder en geliefd is bij de inwoners. Willem is, gezien de reacties die hij regelmatig op de facebookpagina van de Tielenaar plaatst, Tiel nog lang vergeten en volgt de ontwikkelingen en gebeurtenissen nauwgezet. Na zijn pensionering mogen we verwachten dat wij hier meer van hem zullen horen.

De derde waarnemend-burgemeester is Corry van Rhee – Oud Ammerveld (1956). Mevrouw Van Rhee was vanaf 2002 tot 2017 actief in de Tielse politiek. Na acht jaar raadslid en fractievoorzitter was zij tot begin 2017 PvdA-wethouder. Vanaf juni 2017 vervulde zij achtereenvolgens als waarnemer burgemeestersposten in West Maas en Waal, Scherpenzeel en vanaf januari 2019 in Druten. Uit drie aansluitende benoemingen achtereen kun je concluderen dat ook zij als burgemeester zeer gewaardeerd wordt. Een belangrijke recente klus was voor haar het onderzoeken van de mogelijkheden van een ambtelijke of bestuurlijke fusie tussen Druten en Wijchen. In november 2020 werd duidelijk dat er vooralsnog onvoldoende draagvlak voor die fusie aanwezig is.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights