70 jaar Molukkers in Nederland herdacht in Tiel

Op 21 maart precies 70 jaar geleden kwam de eerste boot in 1951 aan met Molukse KNIL militairen en hun gezinnen. Totaal zijn 11 schepen in 4 maanden tijd met ongeveer 12.500 Molukkers in Nederland aangekomen met het idee dat zij later terug zouden gaan. Daar is niets van terecht gekomen. Ook in Tiel kwamen er woonoorden en in 1961 is de eerste bewoner naar de huidige Molukse wijk verhuisd.

Naamborden
Een Tielse molukse jongerengroep TWC bestaande uit Jair Matakena, Eli Latumahina, Tom Polnaya, Levi Polnya en de kleine Manué Polnaya hebben zondag de molukse ouderen van de eerste generatie geëerd door een naambordenactie te houden. In de voortuinen van de woningen in de molukse wijk in Tiel West plaatsten de jongeren bordjes met namen van de boot waarmee de familie van betreffende bewoners 70 jaar geleden naar Nederland kwamen. Ook de namen van de molukse kampen in Tiel Elzenpasch en Schutssluizen en de plaatsen waar zijn opgevangen of tussentijds naartoe verhuisden staan daar op.   De zelfstandig opererende jongerengroep heeft alles georganiseerd en ook de bordjes met hulp van een ouder gemaakt en ook zelf in de voortuinen geplaatst.
 
Historische status voor Molukse KNIL militairen.
Op de begraafplaats aan de Papesteeg is begin van de middag een herdenking geweest waar bekend is gemaakt dat in Tiel als eerste gemeente de graven een historische status hebben gekregen. De graven worden niet geruimd en er hoeft ook geen grafrecht worden betaald.
Op de graven is een herdenkingssteentje geplaatst.Van de herdenking is een live TV uitzending uitgezonden, pers mocht niet aanwezig zijn.
 
 
Moluks monument 
In de middag is een herdenking gehouden bij het moluks herdenkingsmonument, geplaatst in 2019 nabij de Sint Maartenskerk. Na gezang mochten kinderen bloemen leggen.

 

 

Galerij: klik op de foto voor een vergroting

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights