Schaatspret in Tiel

In 2018 werd er voor het laatst geschaatst op de natuurijsbaan van Tielse IJsvereniging de Pinguin. Na twee (voor de vereniging) slechte winters gaat 2021 de historie in als een jaar dat er wel schaatspret was, hoewel met beperkende maatregelen door corona.

Fotoserie onder de tekst.

Voorbereiding
Het is altijd weer spannend. Gaat het lukken of niet? Al op donderdagmiddag, 11 februari jl., bezochten we Ijsvereniging de Puinguin in Tiel. Bij het, dan nog, verlaten clubhuis treffen we de broers Jordi en Gino Frederiks. Samen met hen betreden we het ijs om te kijken of het al dik genoeg is. “Er staat hier een meter water”, vertelt Gino, “Het ijs moet minimaal 8 tot 11 centimeter dik zijn om de ijsbaan open te doen. We hopen dat het kan, we hebben al een aanvraag ingediend bij de Gemeente Tiel en gevraagd hoe dat we het moeten aanpakken in verband met corona.” Samen met Jordi en Gino mag ik het ijs op. “Eergisteren konden we er al op lopen, hoor.” Met een boormachine boort Gino een gat in de ijslaag om de dikte te bepalen. Het blijkt al 9 centimeter dik te zijn! Dat is hoopvol! “We gaan straks de sneeuw wegvegen en boren verdeeld over de baan nog zo’n 10 gaten om te kijken of het veilig is. Als we open gaan komen er nog paaltjes om de ijsbaan heen en wellicht bouwlampen voor de verlichting. We zetten op facebook wanneer de ijsbaan open gaat.”  

Facebook
Dan volgt vrijdagmiddag, helemaal aan het einde van de middag (om 17.30 uur) het verlossende bericht op facebook: “Zoals ze in friesland zeggen ” het giet oan”! We hebben tussen de 9 en 11 cm ijs dus vanaf morgen (zaterdag 13/2) om 09.00 uur ben je van harte welkom om te komen schaatsen. We zijn nu druk bezig om alles klaar te maken voor jullie. Hou je alsjeblieft aan de corona regels van de overheid dan kunnen we er een leuk en gezellig weekend van maken.” Er volgt nog wel een waarschuwing, want waar nog sneeuw op het ijs ligt dan het ijs nog niet dik genoeg zijn. Kijk dus uit!.

Burgemeester
En dan is het zover. Zaterdagochtend 13 februari om 09.00 uur wordt de ijsbaan eindelijke weer in gebruik genomen. In de regio zijn intussen meerdere officiële ijsbanen geopend, zoals in IJzendoorn en in Enspijk. Bij de meeste ijsbanen van verenigingen geldt echter dat de baan alleen toegankelijk is voor leden. Maar in Tiel is iedereen welkom. Zolang hij zich maar aan de coronagegels houdt. Het bestuur krijgt daar toestemming voor van de gemeente! Burgemeester Beenakker kwam zaterdag zelfs hoogstpersoonlijk nog even langs om het ijs te keuren. Jong en oud geniet met volle teugen, ondanks de snijdende koude. Zaterdagochtend was het (maar liefst) -10 graden celsius!

Avondklok
In de avond is de Tielse ijsbaan een donker geheel. Er is namelijk alleen verlichting in de buurt van het houten clubhuis. “Andere jaren huren wij bouwlampen bij Boels”, zegt Gino Frederiks. Dit jaar hebben zij ervan afgezien omdat het veel moeite is terwijl de ijspret waarschijnlijk van korte duur is en de avonden sowieso maar kort zijn, vanwege de avondklok. Alle ijsbanen in de regio sluiten om 20.00 uur. Zo ook Tiel. Vrijwilligers hebben dan nog de tijd en gelegenheid om de baan te vegen en iedereen is om 21.00 uur weer thuis, voor de avondklok.

Zondag
Zondagmorgen gaat de Tielse ijsbaan weer open, al om 09.00 uur. Het is niet ondenkbaar dat zondag 14 februari (Valentijnsdag) alweer de laatste dag is van de ijspret van 2021. Er worden immers temperaturen van rond het vriespunt tot +6 graden voorspeld. (Gelukkig zijn de voorspellingen vaak niet juist.) Jong en oud kan zondag weer genieten in Tiel, zonder afgesloten wegen zoals elders in Nederland (alweer door corona).

Zwierders
Uit mijn jeugdjaren weet ik dat ik hele fijne herinneren aan de ijsbaan heb. Ons gezin was lid van IJsvereniging de Oude Rijn in Eck en Wiel. In 1979 bijvoorbeeld gingen we wekenlang iedere avond naar het ijs. Ons dorp (en de tijd) had ons weinig anders te bieden. Het was dé manier om sociale contacten te leggen in de winter. Wat dat betreft is er een parallel met de winter van 2021. Waarin niks anders te doen is. Waarin de ijsbaan tenminste toch nog er voor zorgt dat je andere mensen ziet, in beweging bent en buitenshuis vertoeft. De vergelijking met vroeger gaat nog verder, kinderen achter een stoeltje, moeders zonder schaatsen (op hun schoenen) bezorgd ernaast. Hardrijders, beginnelingen, twee-ijzertjes, botjes (minder dan vroeger) en jeugd, vooral veel jeugd (ik snap nu niet wat ik er vroeger aan vond in die kou, blijkbaar vinden ze het toch nog steeds leuk!). Maar ik mis wel iets. Ik mis ‘zwieren’! Vroeger zo gewoon en zo mooi! Kunstschaatsen werden in onze regio toen zelfs ‘zwierders’ genoemd, naar de bochten die je ermee kon draaien. Zou het door de moderne muziek komen dat dit fenomeen verdwenen is?

Oproep
Wie heeft vroeger ‘gezwierd’ op het ijs, of er naar gekeken en wil er iets over vertellen? Stuur je ‘zwier-verhaal’ in of neem contact met ons op. Veel ijsplezier en leesplezier toegewenst!

Serie schaatsfoto’s:  Waalstraat, Pinguin, Wijkpark Passewaaij, Vijver Vrijthof en de Elzenpasch. Klik op de foto voor een vergroting.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights