Gaat de Tielse kermis verdwijnen?

26 Oktober 2003 Kermis op het Bleekveld.

Het woord eufemisme zal lang niet iedere Tielenaar bekend zijn. Het betekent iets zo uitdrukken, dat het minder erg lijkt. Soms zijn overheden heel sterk in het gebruik van de methode om minder fraaie besluiten te verdoezelen. Zo meldt de krant op maandag 22 februari 2021 simpelweg, dat de twee Tielse kermissen worden samengevoegd. Wie even doorleest komt tot de conclusie, dat dit volstrekte onzin is. De najaarskermis verdwijnt doodgewoon. De pinksterkermis blijft en zogenaamd gaat de najaarskermis daarin op. Met een simpel fraai omschreven besluit wordt een eeuwenlange traditie de nek omgedraaid.

1998

De Tielse kermis was steeds een van de laatste – vaak in de omgeving de allerlaatste – in het land. Na de Tielse kermis sloegen de kermisondernemers hun spullen voor de winter op. Heel mooi was ook altijd de omschrijving: de Tielse kermis begon op de donderdag na de derde maandag van oktober. Dat dat iets anders kan zijn dan de derde donderdag van oktober was in 2015 ten stadhuize ook al onduidelijk: toen hield Tiel zijn kermis per ongeluk een week te vroeg!

In het verleden was de kermis een van de grootste evenementen van het jaar. Niet alleen de spullenbazen met attracties lieten zich zien, maar ook de lokale ondernemers pakten flink uit. Bakkers hadden eigen kramen en het is nota bene juist hierbij, dat Tiel de traditie overhield van de Tielse kermiskoek. In 1703 mocht de kermis zelfs tien dagen duren. De scholen sloten in die dagen hun deuren. De Tielse horeca vierde hoogtij. In de kroegen werd gefeest en de wat rijkere horecaondernemers huurden orkesten en artiesten in.

Varkensmarkt 1954

Plaats van handeling was oorspronkelijk de Groenmarkt, maar de straten er omheen stonden vaak ook vol kramen en tafels. In 1755 werd het Plein de plaats van de kermis. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de kermis naar het Bleekveld, Plein en Varkensmarkt.  Vandaaruit naar de Waalkade. De techniek nam ook wel bezit van de kermis: ooit werd een draaimolen aangedreven door een erin lopend paard. Dat zou nu problemen opleveren met dierenvrienden. Die waren vermoedelijk ook al niet blij met een andere Tielse kermistraditie, het eten van paling.

De kermis ging eeuwenlang door. Alleen in slechte tijden werd hij afgelast. Zo bijvoorbeeld in 1794, 1795, 1914 en 1939 door de oorlogssituatie. Soms ook bij ziekte: in 1849, 1866 en 1892 verviel de kermis door de choleraepidemie, in 1873 door roodvonk, In 2020 door de coronabeperkingen. Maar niets hield de traditie tegen.

Tiel evenementenstad, jaja! Het oudste evenement verdwijnt. Triest maar waar.

Oude advertenties.  collectie Smit.

1921
Kermispublicatie van Campagne van rond 1890
1921

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights