Terugblik op 2020, augustus

Corona

In augustus houdt de lichte stijging van het aantal besmettingen die zich eind juli al aftekende aan. Vooral In Zuid- en Noord-Holland en Zeeland neemt het aantal besmettingen naarmate de maand augustus vordert zorgwekkend toe. In de rest van het land en dus ook in Tiel valt het nog mee. Toch maken deskundigen zich zorgen. In de ons omringende landen stijgt het aantal besmettingen explosief. Steeds meer vakantiestreken in het buitenland krijgen code Oranje. Wanneer zal de gevreesde tweede golf zich in Nederland voordoen is de grote vraag die de overheden en medisch deskundigen bezig houdt.

Uit angst voor een besmetting brengen de meeste Nederlanders hun vakantie in Nederland door. Dat is ook in Tiel te merken. Het mooie weer trekt massa’s mensen naar de Waalstrandjes in en bij Tiel. Bij de toegangen naar Wetland staan rijen auto’s en fietsen. De nieuwe strandjes in de Kleine Willemswaard zijn ook flink in trek.

Mensen vinden het steeds lastiger om zich aan de corona voorschriften te houden. Wethouder Carla Kreuk, die in haar functie van 1e waarnemend burgemeester Hans Beenakker vervangt, roept iedereen dringend op zich aan de voorgeschreven regels te houden. Op het Plein heeft de gemeente twee mobiele urinoirs laten plaatsen. Daardoor hoeven de mannelijke terrasbezoekers voor hun kleine behoefte de horecagelegenheden niet te betreden. Op het Plein wordt extra gecontroleerd of iedereen zich aan de corona voorschriften houdt. Er worden nauwelijks overtredingen geconstateerd.

Het eerste deel van het theaterprogramma 2020-2021 van de Agnietenhof wordt grotendeels geannuleerd. Op een aangepaste wijze gaan slechts enkele voorstellingen door en is er zelfs ook nog nieuw aanbod. Films worden wel gedraaid maar met maximaal 30 kijkers in de zaal.

Chip in Kliko

Avri presenteert het bestuur een discussienota waarin de mogelijkheid om chips in de kliko’s voor groen en plastic te plaatsen aan de orde gesteld wordt. Daardoor kan men zien of er wel het juiste afval in de betreffende kliko gestopt is. Het idee roept veel weerstand op en het bestuur van Avri besluit de discussie snel te beëindigen. Voor als nog worden er geen chips geplaatst.

Stichting Roze Rivierenland in oprichting

Naast de Roze Soos wordt deze maand de komst aangekondigd van de Stichting Roze Rivierenland. Het wordt een organisatie voor en door jongeren met LHBTI gevoelens en hun ouders. LHBTI staat voor Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen, Transgender- en Intersekse personen. In Westelijk Gelderland wordt de oprichting in oktober een feit. De gemeente staat er positief tegenover en steunt de stichting financieel.

Snellere overstap tussen treinen in Tiel

Nadat het treinverkeer richting Geldermalsen ruim een week stilgelegen heeft, komt dit op 10 augustus weer op gang. In die treinloze periode is een van de sporen van Geldermalsen naar Wadenoijen vernieuwd en zijn de nieuwe perrons voor de treinen van en naar Tiel en Gorinchem / Dordrecht klaargemaakt voor gebruik. De nieuwe perrons maken het mogelijk om de de overstaptijden in Tiel van Arriva op de NS-trein en omgekeerd te bekorten. Ook enkele busroutes in Tiel zijn deze maand gewijzigd.

Tropische hitte in augustus

Naast corona vullen ook de warme weersomstandigheden de krantenpagina’s in augustus. Het is bijna de hele maand warmer dan normaal en we tellen verschillende tropische dagen. Enkele dagen naderde de thermometer zelfs de veertig graden. Naarmate de maand vordert zakt het waterpeil in de Waal. De Wetlands bij Passewaaij komen net niet helemaal droog te staan. Op veel plaatsen in Nederland mag niet meer gesproeid worden. In de West-Betuwe ontkomen we op het nippertje aan deze beperkingen. Gelukkig valt er af en toe een meer dan stevige bui.

Einde kersenseizoen

Mede door de relatief warme lente en zomer is het kersenseizoen dit jaar wat eerder, maar ook weer snel voorbij. Ondanks een wat kleinere oogst waren de prijzen goed en kunnen telers tevreden zijn. De jaarlijkse kersendagen in de Kerkewaerdt in Wadenoijen konden vanwege de corona beperkingen niet doorgaan. Niettemin trok de boomgaard massa’s mensen die zelf kersen wilden plukken of alleen maar kwamen kopen. Voor de kopers van de Betuwse lekkernij was in de boomgaard in Wadenoijen een speciale drive-in verkooppunt ingericht.

Hendrikus blijft in Tiel

Dit jaar kwam de vertrouwde oude veerpont voor fietsers en wandelaars, de Hendrikus, nadat hij opgeknapt was en een tijdje dienst gedaan had in Antwerpen terug naar Tiel. Het schip, dat van de gemeente is, wordt voor onbepaalde tijd uitgeleend aan de stichting: ‘Behoud de Hendrikus’. De stichting gaat met het schip vanuit Tiel toeristische vaartochten organiseren. Dit jaar zat het bestuur van de kersverse stichting niet mee. Door de corona beperkingen kon er niet gevaren worden en was het lastig om sponsoren te werven.

Winkelcentrum Westlede officieel geopend.

Nadat in juli en augustus alle winkels van Kwadrant over gehuisd zijn was het op zaterdag 31 augustus tijd voor de officiële opening van winkelcentrum Westlede. De hele dag was het feest en flink druk. John Steenbekkers, de uitbater van dierenspeciaalzaak Pets Place, verrichtte daarbij geholpen door twee bezoekers de openingshandeling. Opnieuw bleek het publiek ingenomen met het nieuwe centrum. Ook na de opening bleef het druk. Op de parkeerplaats, die 340 gratis plaatsen telt, is het op drukke momenten zoeken naar een laatste plekje. Men miste daar nog voldoende parkeerplaatsen voor gehandicapten en fietsen. De verkeersafwikkeling naar en van het nieuwe winkelcentrum bleek na de ingebruikname niet ideaal. De gemeente heeft ter plekke de Teisterbantlaan flink versmald waardoor de doorstroming gehinderd wordt en lange vrachtauto’s in de knel komen. Arriva heeft vanwege de geringe breedte van de weg moeten besluiten het tracé van een bestaande buslijn te wijzigen, waardoor enkele bushaltes buiten gebruik kwamen.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights