Team uit Tiel weer terug na Dakar Rally

Ze reden hem toch nog uit!

De vijf heren die Tiel vertegenwoordigden in de Dakar Rally in Saudi Arabië zijn weer thuis. Nu nog doodmoe, dat wel, maar ze kunnen terugkijken op een onvergetelijke ervaring en avontuur!

Drie lange weken voor het thuisfront, ze vlogen voorbij voor het team. Gert-Jan van der Valk (bestuurder) vertrok samen met Branco de Lange (navigator), Martijn Wijnen, Frans Versteeg en Steef Wagenvoort (teamleden/monteurs) op 27 december 2020 naar Saudi Arabië om de monsterrace te gaan rijden. Het is ze gelukt, hoewel het hele team al staat te trappelen om de hele onderneming te herhalen, en niet zonder reden.

“De laatste dag, het is klaar maar nog niet af”, stelt Gert-Jan op 15 januari jl. vlak nadat ze met hun buggy de finish gehaald hebben. “We voelen ons inmiddels in de duinen als een vis in het water.” Sinds de start van de rally hadden ze van alles gezien en meegemaakt. Droge rivierbeddingen, grote scherpe stenen, smalle slingerende zandpaden, diepe sporen van voorgangers, bergpassen, canyons, mist, regen, rotsen, zandvlaktes, kameelgras en stof, vooral veel stof. “Soms was het gewoon filerijden en stof happen”, zegt Gert-Jan, “tandenknarsen van het zand dat je zelf ingeademd had!”

Ze hadden bandenpech, uitval van onderdelen, reden ca. 100 kilometer zonder rem, en er waren nachtelijke ritten. Ze verdwaalden, ze hielpen collega-coureurs en werden zelf geholpen. Sliepen in tenten maar ook een keer in een slaapzaal (“Met 200 snurkende mannen, dat zou je op moeten nemen, zegt Gert-Jan lachend.) Maar boven alles is het fantastisch geweest wat ze onderweg gezien hebben. Waanzinnig mooie landschappen, groene valleien en schitterende vergezichten, land en zee, veel mooie passages door canyons en over rotspartijen. “Af en toe weet je gewoon niet hoe ons karretje het volhoudt”, zegt Gert-Jan, “echt ongelooflijk. We hebben zulke mooie beelden, echt ongekend wat we iedere dag weer zien.”

Gert-Jan en Branco haalden de finish. Alleen helaas niet als deelnemers van de rally, maar als deelnemers van de Dakar Challenge. Dat is hetzelfde als de Dakar Rally, maar toch anders. De Dakar Experience gaat over dezelfde route , dezelfde afstanden, spelregels enzovoorts. Het enige verschil is dat er geen ere-metaal is en geen podium aan het eind bij de finish. De Dakar Rally met ere-metaal én podium zat er helaas niet meer in omdat ze op dag 5 (donderdag 7 januari) niet op tijd binnen gekomen waren en een dag gemist hebben (vrijdag 8 januari) omdat ze hun buggy op moesten knappen. Ze hadden echter wel gewoon nog te maken met dagresultaten en de mogelijkheid om te klimmen in de score.

“We hebben écht alles gekregen wat de Dakar ons kon bieden. We hebben wél de finish gehaald, het is ons gelukt! De vijfde dag van de rally heeft ons helaas genekt door te veel pech. Maar we hebben maximaal gegeven en veel ervaring opgedaan. Veel plezier gehad en zijn tot het gaatje gegaan om in de race te blijven. Het is dus niet af en er zal dus nog een vervolg komen in 2022”, aldus Gert-Jan. Het team wil graag iedereen bedanken die hen gesteund heeft om dit mogelijk te maken en ze hebben allemaal meer dan fantastisch gedaan!

 

 

 

Kort verslag van dag tot dag:

Zondag 27 december 2020
Chartervlucht naar Jeddah

Maandag 28 december 2020
Quarantaine in hotel

Dinsdag 29 december 2020
Het materiaal kan opgehaald worden in de haven van Jeddah, de bus en de buggy waren 3 december 2020 verscheept in Marseille

Woensdag 30 december 2020
Corona-test, iedereen negatief

Donderdag 31 december 2020
Shake down = testen van de buggy (het race-voertuig)

Vrijdag 1 januari 2021
Tweede shake down, alle papieren zijn goedgekeurd. Groen licht voor de deelname

Zaterdag 2 januari 2021
Proloog en podiumstart (11 kilometer racen om de startpositie van de echte rally te bepalen)

Zondag 3 januari 2021 1e etappe
Start en nog ‘slechts’ 7500 kilometer voor de boeg.
Drie lekke banden.

Maandag 4 januari 2021 – 2e etappe
Twee keer verdwaald, kapotte stabilisator slang en gebroken remleiding

Dinsdag 5 januari 2021 – 3e etappe
Slechts één lekke band en in de avond en nacht een spoedreparatie als poging om de buggy sneller te laten lopen, turboboost vervangen,

Woensdag 6 januari 2021 – 4e etappe
Motor liep nog maar op twee van de drie cilinders, vuile benzine, kapotte bobine en injector.

Donderdag 7 januari 2021 – 5e etappe
Na 21 uur ploeteren horen Branco en Gert-
Jan dat ze de rally moeten verlaten omdat ze te laat binnen zijn. Een grote teleurstelling maar ze gaan niet bij de pakken neerzitten, ze verruilen de Dakar Rally voor de Dakar Challenge en rijden zo toch de hele route uit.

Vrijdag 8 januari 2021 – 6e etappe
De dag wordt door het team benut om de buggy klaar te maken voor het vervolg van het parcours tijdens de Dakar Challenge.

Zaterdag 9 januari 2021 – rustdag
Hele kabelboom (bedrading) vervangen, nieuwe voorwielophanging, assen en koppeling vervangen enzovoorts,

Zondag 10 januari 2021 – 7e etappe / Dakar Challenge
Kapotte aandrijfas en stang van de achterwielophanging breekt.

Maandag 11 januari 2021 – 8e etappe
Aandrijfas in alle vroegte kunnen vervangen, slechts één lekke band

Dinsdag 12 januari 2021 – 9e etappe
Een parcours alsof het een bobsleebaan was! Kapot middenlager!

Woensdag 13 januari 2021 – 10e etappe
Eerst één lekke band.
Daarna nog twee lekke banden tegelijkertijd.

Donderdag 14 januari 2021 – 11e etappe
Een lekke band (de zoveelste)

Vrijdag 15 januari 2021 – 12e etappe en finish
Bijna Tom en Tim Coronel ingehaald, die ook in een buggy reden, maar niet helemaal gelukt. Wel de finish gehaald en besloten om volgens jaar weer mee te doen.
Het team was meerdere malen te zien op RLT7.

Reacties zijn gesloten.

Geverifieerd door MonsterInsights